Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΜΕΛΙΣΟΧΩΡΙ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ



Λίγα χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη μεταξύ των χωριών Λητής και Μελισσοχωρίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, αριστερά στην πλαγιά ενός πράσσινου λόφου στέκεται ήσυχα και ταπεινά το Ιερόν Ησυχαστήριον Παντοκράτορος.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1985, μέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος γιά την ανέγερση αυτού του ιερού τόπου. Το 1990 ενώ έχει αποπερατωθεί το απαραίτητο κτήριο γιά την στέγαση της ολιγομελούς αδελφότητος καθώς επίσης και το Καθολικό της Μονής, δίδεται η έγκριση της Ιεράς Συνόδου και του Ελληνικού Κράτους και έκτοτε λειτουργεί ως ανδρικό κοινόβιο με τη μορφή Ησυχαστηρίου (δηλαδή, Μονή αυτοδιοίκητη και ανεξάρτητη).




Το 1992 ανεγείρονται δύο ευρύχωρα παρεκκλήσια: α)των Αγίων Αρχαγγέλων και των Αγίων Νεομαρτύρων Ραφαήλ, β)Νικολάου και Ειρήνης. 
Τα επόμενα έτη η ζωή κυλά χωρίς αξιοσημείωτες αλλαγές ενώ η προσέλευσι των πιστών όλο και αυξάνει καταδεικνύοντας τους χώρους, εκκλησιασμού και υποδοχής ανεπαρκείς. Για το λόγο αυτό η λήψη αποφάσεως γιά την κατασκευή ενός μεγαλυτέρου αρχονταρικίου ήταν αναγκαστική. 
Και σ’ αυτήν την νέα πορεία η ευλογία του Κυρίου είναι καταφανέστατη, η πρόνοιά Του καλύπτει μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια αποστέλλοντας τα κατάλληλα άτομα στις ανάλογες στιγμές. Δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε πώς οι δωρεές ερχόντουσαν καταρακτωδώς! Το θαύμα δεν έγκειται μόνον στά παραπάνω αλλά και στην ταχύτατη αποπεράτωση του έργου: η θεμελίωση γίνεται το 2003 ενώ το Πάσχα του 2004 οι προσκυνητές δεξιώνονται στο νέο αρχονταρίκι.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως το Ησυχαστήριο συντηρείται αποκλειστικώς από τις δωρεές του κόσμου. Δεν εισρέει κάποιος μισθός ούτε κάποιο εισόδημα. Έτσι δικαιολογείται και η φειδωλότητα στην ανάληψη δαπανηρών έργων.Κατ’ αρχάς η μεγίστη συμπαράσταση των ευεργετών  του οικογενειών Σαμαρά και Τρικκαλιώτη, και κατόπιν πλήθος άλλων δωρεών επανακτίζουν το Ναό της Αναλήψεως του Παντοκράτορος σε απίστευτο χρονικό διάστημα: οι εργασίες ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2004 και η πρώτη ακολουθία τελείται τη Μ. Πέμπτη του 2006.

 Πανηγύρεις – εορτές της Μονής
Το Ησυχαστήριο είναι αφιερωμένο στον Παντοκράτορα Κύριό μας, τιμά ιδιαιτέρως και με πανήγυρη το Θείο πρόσωπο Του κατά την μέγιστη εορτή της Αναλήψεως, σαράντα μέρες μετά το Πάσχα. 
Οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν ότι το γεγονός αυτό είναι το επιστέγασμα όλου του Θεϊκού σχεδίου, αφού τότε η ξεπεσμένη και αμαυρωμένη ανθρώπινη φύση ανεβαίνει στον ουρανό και προσφέρεται καθαρή και ανακαινισμένη στον Θεό– Πατέρα.
Ως γνωστό η αγάπη των μοναχών προς την Παναγία και γλυκύτατη Μητέρα μας, την Σκέπη όλου του κόσμου, είναι ιδιαίτερη, γι’ αυτό έχουμε θεσπίσει προς τιμήν Της δεύτερη πανήγυρη κατά την 28η Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου. Και στις δύο πανηγύρεις κατά την προηγούμενη τελείται πανηγυρικός Εσπερινός ενώ κατά την κυρία ημέρα ιερατικό Συλλείτουργο, λιτανεία και γεύμα.
Επίσης πανηγυρικώς τιμώνται και οι εξής εορτές: Των προαναφερθέντων δύο παρεκκλησίων, 1)Αγίων Αρχαγγέλων, κατά την 8η Νοεμβρίου με ολονύκτια αγρυπνία, 2)Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης κατά την Τρίτη μετά το Πάσχα, άλλα και 3)ενός άλλου παρεκκλησίου- εντός της παλαιάς πτέρυγας- της Αγίας Τριάδος, κατά την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.
Ακόμη πανηγυρίζουμε με ολονύκτιες αγρυπνίες κατά τις μνήμες των προστατών Αγίων της Μονής: α) Οσίου Αρσενίου του εν Πάρω, του θαυματουργού, την 31η Ιανουαρίου και β) Αγίων μεγαλομαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, Ευγενίου και Ορέστου την 13η Δεκεμβρίου.

Οι θησαυροί του Μοναστηριού
Δεν πρόκειται, βέβαια για πλούτη και τιμαλφή, άλλα για αντικείμενα λατρείας ανεκτίμητης πνευματικής αξίας, τα οποία έχουμε την τιμή και ευλογία να φυλάττουμε στην Μονή μας ως ιερά παρακαταθήκη της πίστεως μας. 
Την πρώτη θέση αυτών κατέχει η θαυμαστή και εφέστιος εικόνα ( δηλ. αυτή που τιμάται περισσότερο απ’ όλες) της Παναγίας της «Κυρίας των Αγγέλων», για την οποία έχει συνταχθεί ειδικός Παρακλητικός κανόνας. 
Ιδιαίτερη τιμή αποδίδουμε επίσης σε δύο εικόνες που προέρχονται απ’ τα Ιεροσόλυμα: της Αγίας Τριάδος και της Παναγίας της «Παντανάσσης».  
Για χάριν συντομίας δεν θα αναφερθούμε σ’ άλλα κειμήλια. Θα ήταν όμως παράληψη εάν δεν σημειώναμε την εξαίρετη ευλογία να κατέχει το Ησυχαστήριο μας μερικά τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο του Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας. Επίσης φυλάσσονται και πλήθος τεμαχίων από ιερά λείψανα Αγίων μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  1. Τιμίου Προδρόμου
  2. Οσίου Αρσενίου του εν Πάρω
  3. Αγίων Πέντε Μαρτύρων
  4. Αποστόλου Φιλίππου (εκ των Δώδεκα)
  5. Αγίου Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος
  6. Αγίου Λαζάρου, φίλου του Χριστού
  7. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
  8. Αγίου Χαραλάμπους
  9. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
  10. Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου
  11. Αγίου Παντελεήμονος
  12. Αγίας Παρασκευής
  13. Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
  14. Αγίου Γρηγορίου του θεολόγου
Το Ησυχαστήριό μας είναι ανοικτό καθημερινώς εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Μετά τον Εσπερινό κάθε προσκυνητής μπορεί να περάσει στο Αρχονταρίκι για να κεραστεί, ν’ ακούσει κάτι ψυχωφελές ή και να εξομολογηθεί. 

Επικοινωνία: Ιερά Μητρόπολις Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης
Ιερόν Ησυχαστήριον Παντοκράτορος
Μελισσοχώρι, 57018 Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη
 Τηλ.-Φαξ 23940 32215 (ώρες επικοινωνίας 18:00 - 20:00)

Δεν υπάρχουν σχόλια: