Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΕΙΡΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ

Το οικοτροφείο ΕΙΡΜΟΣ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2003, και βρίσκεται στο Δ.Δ. Δρυμού του δήμου Μυγδονίας στο Ν. Θεσσαλονίκης. Το κτίριο το οποίο είναι νεόδμητο φιλοξενεί 15 άτομα με νοητική υστέρηση και επιμέρους ψυχικά προβλήματα. Οι ένοικοι του οικοτροφείου είναι πρώην τρόφιμοι των χρόνιων τμημάτων του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Κριτήριο για την επιλογή των ενοίκων του οικοτροφείου αποτέλεσε η εντoποιότητα και η ψυχική πάθηση.
Σκοπός της διαμονής στο νέο αυτό περιβάλλον είναι η διασφάλιση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, η ενίσχυση των δεξιοτήτων, η ανάπτυξη των γνωστικών λειτουργιών και η εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ζωής και αυτονομίας. Η επίτευξη του στόχου υλοποιείται από την θεραπευτική πολυκλαδική ομάδα.

Δράσεις στην κοινότητα


Η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης έγκειται στην κοινωνική επανένταξη αυτών των ατόμων, στην αποδοχή τους από την τοπική κοινωνία και στην απομυθοποίηση ότι ο ψυχικά ασθενής αποτελεί κίνδυνο και συνεπώς χρήζει περιθωριοποίησης. Για την αποφυγή πιθανής αρνητικής στάσης από την κοινότητα και την άρση των προκαταλήψεων με απώτερο σκοπό την απαλλαγή από την απομόνωση και το στίγμα, κρίθηκε αναγκαία η σταδιακή ένταξη μας στην κοινότητα με δραστηριότητες σε διάφορα επίπεδα.
  1. Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων αναφορικά με τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας της δομής.
  2. Ενημέρωση των σχολικών συγκροτημάτων από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
  3. Πρόσκληση κατοίκων και φορέων στις διάφορες εκδηλώσεις του οικοτροφείου( βραδιές σινεμά, γιορτές κ.α.)
  4. Διανομή της εφημερίδας της εταιρείας.
  5. Συνεργασία με φορείς όπως: Κ.Α.Π.Η, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  6. Συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις .
  7. Υποαπασχόληση 4 ενοίκων σε επιχειρήσεις του δήμου(Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει την αυτοεκτιμησή τους και συμβάλλει στην κοινωνική τους επανένταξη) 

Στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης τέσσερις ένοικοι "υποαπασχολούνται" σε εμπορικά καταστήματα του δήμου Μυγδονίας. Η εργασία τους προσδίδει αισθήματα αυτονομίας και ανεξαρτησίας καθώς αμείβονται. Επιπλέον τους δίνετε η δυνατότητα να αναπτύξουν πιο στενούς δεσμούς με την κοινότητα

Διευθυνση: Δρυμός, Θεσσαλονίκης, Δήμος Μυγδονίας, Τ.Θ. 7, Τ.Κ. 57018
Τηλ: 2394033010
Fax: 2394033015
Ε-mail: deypsy@otenet.gr
Δραστηριότητες:
Στις 19 Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη αγώνες Bowling μεταξύ των οικοτρόφωνν των δομών της ΔΕΥΨΥ.Οι οικότροφοι του ΕΙΡΜΟΥ συνέχισαν και εδώ τις επιτυχίες τους.

Πασχαλινό Παζάρι 2008
Στις 18 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πλέον πασχαλινό παζάρι του οικοτροφείου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού.
 Οι οικότροφοι κοντά στη φύση και στην ιππασία
Αναγνωρίζοντας τη σημασία και αξία της θεραπευτικής ιππασίας στην ψυχική υγεία, το οικοτροφείο ΕΙΡΜΟΣ οργάνωσε την επίσκεψη 4 οικότροφων στο οικολογικό αγρόκτημα ΘΕΡΜΗΣ όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους του.
 


Επιτυχής συμμετοχή οικότροφων στους Special Olympics
Στους αγώνες των Special Olympics που διοργανώθηκαν στην Αθήνα από τις 13-19 Μαϊου 2007 η συμμετοχή οικότροφων από τις δομές της ΔΕΥΨΥ αποτελούσε από μόνη της μια τεράστια επιτυχία. Όταν μάλιστα η συμμετοχή αυτή συνοδεύεται και από αγωνιστικές επιτυχίες το γεγονός αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία με πολλαπλά μηνύματα. Συγκεκριμένα από το οικοτροφείο ΕIΡMOΣ ένας οικότροφος κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του Bowling.

Συγχαρητήρια στους αθλητές που απέδειξαν ότι αποτελούν ισότιμα μέλη της κοινωνίας, ξεπερνώντας το τείχος του κοινωνικού αποκλεισμού που κυριαρχεί για τους ψυχικά πάσχοντες.

Συγχαρητήρια και στους συνοδούς-προπονητές που πίστεψαν στις δυνατότητες των οικότροφων και τους ενίσχυσαν-τόσο αγωνιστικά , όσο και ψυχολογικά- στην αξιόλογη προσπάθεια τους.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, στο ουσιαστικό κομμάτι της ομαλής επανένταξης των ψυχικά ασθενών, αποδεικνύεται περίτρανα ότι προχωράει. Η κρίση στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την υγεία από μέρους της πολιτειακής ηγεσίας. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αποδεικνύουν καθημερινά τις ικανότητές τους και τη θέλησή τους να προωθήσουν την μεταρρύθμιση. 
Τα στοιχεία πάρθηκαν από την : 
http://eirmos.deypsy.gr/index.php


Δεν υπάρχουν σχόλια: