Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης εδράζεται μια νέα μορφή κοινωνικού
συνεταιρισμού που έχει το όνομα «Μυγδονία», ενώ φέρει γυναικεία
σφραγίδα.
Η Μυγδονία αποτελείται από μια ομάδα δυναμικών γυναικών που με όπλο
τις επιστημονικές τους γνώσεις και το μεράκι για εργασία ξεκινούν μια
παραγωγική μονάδα τοπικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση όλων των
διαθέσιμων τοπικών πόρων, ενώ η λειτουργία της χρησιμεύει στη συνεχή
ανάπτυξη και δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα μελετών του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που αναφέρουν πως σε περιόδους κρίσης οι κοινωνίες που έχουν ή αναπτύσσουν μορφές Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας παρουσίασαν μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία των μελών τους. Και με βάση αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία έφτασαν στα αφτιά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αποφασίσθηκε να ονομασθεί το 2012 Διεθνές Έτος Συνεργατισμού.
Και σε αυτό το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού τα μέλη της Μυγδονίας έχουν μπει δυναμικά διαθέτοντας τα προϊόντα τους σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό με εξαγωγές προς την Αγγλία και έπειτα προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κορέα, την Κίνα και την Ρωσία.
Για το δυναμισμό που μπορεί να προσφέρει μια τέτοια σύμπραξη στην κοινωνία ενημέρωσε την Πέμπτη, 30/9/2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της Μυγδονίας τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Α. Τζιτζικώστα βάζοντας την αρχή για να ενημερωθούν όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς, κάτι που αναμένεται να κορυφωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου με την πρώτη δημόσια εκδήλωση-παρουσίαση στα Λουτρά Λαγκαδά, με θέμα: «Η συμβολή των ΚοινΣΕπ στην τοπική ανάπτυξη και η αξιοποίηση των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών του τόπου μας».
Βασικός στόχος για τον κοινωνικό συνεταιρισμό Μυγδονία αποτελεί η δημιουργία μιας οικοτεχνικής μονάδας παραγωγής παραδοσιακού χειροποίητου σαπουνιού καθώς και άλλων παραδοσιακών τοπικών προϊόντων εφαρμόζοντας την ψυχρή μέθοδο. Και αυτό γιατί η ψυχρή μέθοδος ελαχιστοποιεί τα απόβλητα. Άλλωστε η Μυγδονία έχει περιβαλλοντολογικές ανησυχίες αν κρίνουμε από τη δράση της αυτή,αλλά και από το γεγονός πως στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Πέρα από αυτά όμως σκοπεύουν μέσω σύναψης νέας προγραμματικής συμφωνίας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να δημιουργήσουν Βοτανικό Κήπο και κέντρο διατήρησης και διάδοσης των αυτοφυών ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε ένα χώρο 25 στρεμμάτων.
Και στόχοι της Μυγδονίας δεν έχουν σταματημό, αφού προγραμματίζουν την κατασκευή ενός εργαστηρίου φύλαξης δενδροκομικού πολλαπλασιαστικού υλικού με προσθήκη νέων δένδρων (κρανιά, άγρια δαμασκηνιά κλπ.).
Δεν ξεχνούν όμως και την κεντρικής σημασίας λειτουργία της εκπαίδευσης γι’αυτό και στα σχέδιά τους είναι η σύσταση ενός Κέντρου Διά Βίου Μάθησης με θεωρία και πρακτική άσκηση για ενήλικες και ιδιαίτερα νέους αγρότες, αλλά και αστούς που ενδιαφέρονται, σε θεματικές που απαιτούνται για την τοπική ανάπτυξη (τυροκόμιση, νέες καλλιέργειες, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κλπ), ενώ επιθυμούν να προβάλλουν τον τόπο τους μέσω αξιοθέατων και άλλων χώρων που θα στεφθούν ως επισκέψιμοι προωθώντας έτσι τον εσωτερικό τουρισμό.
Γενικότερα όμως αυτό που χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια του συνεταιρισμού είναι ο συνεργατισμός και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τη σύναψη συμφωνιών με τοπικούς παραγωγούς για την αξιοποίηση της παραγωγής τους.
Αναρτήθηκε από: http://www.lagadasonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3245:-lr--&catid=34:2011-03-31-13-00-31&Itemid=55
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου