Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Α-Ω Νέα τουρκικά πλήγματα στη Συρία - εξετάζει χερσαία εισβολή

Συνεχίζονται την Πέμπτη οι βολές του τουρκικού πυροβολικού σε στόχους στην περιοχή του Τελ Αμπιάντ, της συνοριακής πόλης της Συρίας μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια του Ακτσάκαλε. Εκεί την Τετάρτη οβίδα όλμου που φέρεται να εβλήθη από την συριακή πλευρά, σκότωσε μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της, προκαλώντας την άμεση στρατιωτική αντίδραση της Αγκυρας.
Τα τουρκικά πυρά έχουν προκαλέσει αρκετούς νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των σύρων στρατιωτών, σύμφωνα με διάφορες επίσημες ή ανεξάρτητες πηγές.
«Οι δυνάμεις μας απάντησαν άμεσα στην αποτρόπαιη επίθεση, σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Χτυπήθηκαν με βολές πυροβολικού στόχοι σε συριακό έδαφος, που προσδιορίστηκαν μέσω ραντάρ ... Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τέτοιες προκλήσεις από το συριακό καθεστώς», ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ερντογάν, το βράδυ της Τετάρτης. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο με τις εικόνες πανικού μετά την έκρηξη.

Αναλυτές επεσήμαναν την μεγάλη διαφορά στις τουρκικές αντιδράσεις σε σχέση με την κατάρριψη του κατασκοπευτικού F4 τον περασμένο Ιούνιο, καθώς αυτή τη φορά τα θύματα ήταν πολίτες.
Στην πόλη του Ακτσάκαλε ακόμη περισσότεροι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και είτε κοιμήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους είτε συγκεντρώθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια όπως το δημαρχείο, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων αντηχούσαν οι εκρήξεις, αυτή τη φορά από τα τουρκικά πυρά. Οι συγκρούσεις ανταρτών και στρατού στη συριακή πλευρά, οδήγησαν εδώ και δύο εβδομάδες πολλούς να φύγουν από την περιοχή.
Η εμφύλια σύγκρουση στην περιοχή κλιμακώθηκε μετά την κατάληψη από τους αντάρτες του συνοριακού περάσματος, κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, όπως δείχνει και η φωτογραφία, στην οποία δίπλα στην τουρκική σημαία ανεμίζει η «ανεξάρτητη» συριακή σημαία, αντί της επίσημης του καθεστώτος Ασαντ.
Η εγγύτητα των δύο οικισμών είναι τόσο μεγάλη (λίγες εκατοντάδες μέτρα) ώστε είτε από λάθος είτε εκούσια ένα πλήγμα στην άλλη πλευρά των συνόρων θεωρείτο δεδομένο. Σημειώνεται ότι στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας υπάρχουν και άλλα τέτοια «ζευγάρια» συνοριακών οικισμών.
Απειλεί με χερσαία επέμβαση η Τουρκία
Στην Αγκυρα η Εθνοσυνέλευση εξετάζει την κλίμακα που θα έχει η στρατιωτική αντίδραση της Τουρκίας ενάντια στο καθεστώς Ασαντ, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, η «επιθετική δράση» του συριακού στρατού μέσα στο τουρκικό έδαφος έγινε πλέον σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Οι Τούρκοι βουλευτές καλούνται την Πέμπτη να αποφασίσουν εάν θα επιτραπεί η χερσαία επέμβαση εντός των συριακών εδαφών, δίνοντας το «πράσινο φως» για να διαβούν τουρκικές δυνάμεις τα σύνορα. Η αρχική ψηφοφορία αφορούσε την πενταετή επέκταση αυτής της άδειας, ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εντός του Ιράκ εναντίον των Κούρδων ανταρτών.
Στο μνημόνιο που έστειλε στη Βουλή ο Ερντογάν, ωστόσο, προσετέθη το θέμα της Συρίας, που πλέον κρύβει «επιπρόσθετους κινδύνους» για την χώρα. Οπως αναφέρεται στο κείμενο, «αυτή η κατάσταση έφτασε πλέον στο σημείο να αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο προκύπτει η ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για κατάλληλη και γρήγορη δράση εναντίον των νέων κινδύνων και απειλών».
«Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο με τη Συρία, αλλά είναι ικανή να προστατέψει τα σύνορά της και θα επιβάλει αντίποινα όπου χρειάζετα ... Οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν», όπως έγραψε στο Twitter o σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπαήμ Καλίν.
Δακρυγόνα εναντίον φιλειρηνιστών έξω από τη Βουλή
Εξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης Τούρκοι πολίτες προσπάθησαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους σε κλιμάκωση της στρατιωτικής απάντησης της Αγκυρας, αλλά έγιναν στόχος αστυνομικής επέμβασης και μάλιστα βίαιας.
Παρά τον μικρό τους αριθμό που δεν ξεπέρασε τις λίγες δεκάδες, η τουρκική αστυνομία τους «βομβάρδισε» άμεσα με δακρυγόνα προκειμένου να μην φτάσουν στο κτίριο της Βουλής, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε πόλεμο» και «οι Σύροι είναι αδερφοί μας».
Διεθνής ανησυχία και έκκληση για αποκλιμάκωση
Στις Βρυξέλλες και το αρχηγείο του NATO η υποστήριξη στην Τουρκία ήταν άμεση, ενώ ζητήθηκε από τη Συρία να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας. Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση για το θέμα, ενώ στη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ η Τουρκία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στις «απαραίτητες δράσεις» ώστε να τερματιστεί η συριακή επιθετικότητα.
Σήμερα είναι πιθανόν να υπάρξει μία μη δεσμευτική καταδικαστική δήλωση για τη Συρία από το ΣΑ του ΟΗΕ με την «ισχυρότερη δυνατή γλώσσα», σύμφωνα με διπλωμάτες, αλλά η Ρωσία θεωρείται δεδομένο ότι θα στηρίξει τον σταθερό σύμμαχό της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από την συριακή πλευρά να δηλώσει σαφώς ότι το φονικό πλήγμα της τουρκικής συνοριακής πόλης του Ακτσάκαλε από οβίδα όλμου, οφείλεται σε ατύχημα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Παράλληλα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και στην τουρκική πλευρά, μετά την οργή που προκάλεσε ο χαμός μίας μητέρας και τεσσάρων παιδιών από την έκρηξη.
«Μέσω του πρέσβη μας στην Συρία μιλήσαμε με τις Αρχές, οι οποίες μας διαβεβαίωσαν ότι αυτό που συνέβη στη μεθόριο με την Τουρκία ήταν ένα τραγικό ατύχημα, καθώς και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί ... Θεωρούμε ότι είναι θεμελιώδους σημασίας για την Δαμασκό να το δηλώσει αυτό επισήμως», φέρεται να δήλωσε ο Λαβρόφ στο RIA Novostim κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν.
Η στρατιωτική αντίδραση της Τουρκίας στο πλήγμα της συνοριακής πόλης του Ακτσάκαλε είναι κατανοητή, εκτίμησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ, καθώς σκοτώθηκαν Τούρκοι πολίτες, αλλά η κλιμάκωση της κατάστασης θα πρέπει να αποφευχθεί, όπως δήλωσε στο Reuters.
«Η τουρκική αντίδραση είναι κατανοητή, συνέβη κάτι το εξοργιστικό, Τούρκοι πολίτες σκοτώθηκαν εντός της χώρας, από δυνάμεις άλλης χώρας ... Ετσι, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία, αλλά δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κλιμάκωσης αυτού του συμβάντος», είπε ο Χέιγκ. Μάλιστα, ζήτησε από την συριακή κυβέρνηση «να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί κανένα αντίστοιχο περιστατικό, ώστε τέτοιες εντάσεις στα σύνορα με την Τουρκία ή άλλη χώρα να αποφευχθούν».

Αναρτήθηκε:  http://gr.news.yahoo.com/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%AF%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-100708949.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: