Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Καλλιθέας και Πολιτικής Προστασίας ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΙΩΡΓΟ



Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Τριάντα ημέρες"

Κ. Λαζαρίδη, ως αντιδήμαρχος Καλλιθέας και πολιτικής προστασίας, ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας; 
Εκτελώ χρέη δημάρχου, δηλαδή είμαι ο πλέον αρμόδιος στην δημοτική κοινότητα Καλλιθέας, στα 6 χωριά, Νεοχωρούδα, Πεντάλοφο, Φιλαδέλφεια, Μεσαίο, Πετρωτό και Μονόλοφο. Είμαι υπεύθυνος και αρμόδιος για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν στον πρώην δήμο Καλλιθέας.
Και πολιτικής προστασίας. Αναφέρεστε σε όλο τον δήμο προφανώς;  
Ναι, σε όλο το δήμο, για τις 3 δημοτικές ενότητες.
 
Ποια είναι τα προβλήματα στην δημοτική κοινότητα Καλλιθέας και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων;...

Τα προηγούμενα 8 χρόνια (γιατί εδώ στην Καλλιθέα υπάρχει συνέχεια) υπήρχε μια καλή υποδομή, είχαμε μια πάρα πολύ καλή διοίκηση, είχαμε λύσει αρκετά προβλήματα και θεωρώ ότι κάναμε και ένα πολύ αξιόλογο έργο, το οποίο φυσικά εκτιμήθηκε από τους δημότες, γι' αυτό και κερδίσαμε και την αναμέτρηση στη 2η τετραετία με 51% και την τρίτη αναμέτρηση που ήταν ο δήμος Ωραιοκάστρου και ήταν πολύ δύσκολο σε εμάς από ένα μικρό δήμο να κάνουμε μια τόσο μεγάλη επιτυχία. Το θεωρώ μεγάλη επιτυχία, γιατί ένας πολύ μικρός δήμος είχε να παλέψει με ένα μεγαθήριο που λέγεται Ωραιόκαστρο και τη δημοτική ενότητα Μυγδονίας. Εμείς όμως στηριζόμενοι στο έργο, στην υποδομή, στην ποιότητα, στη διαχείριση και βασικά πιστεύαμε στις δυνάμεις μας, πιστέψαμε στους δημότες και ότι αυτοί είναι εκείνοι που με την ψήφο τους δίνουν την δυνατότητα και την επιτυχία σε μια εκλογική αναμέτρηση. Πετύχαμε. Νομίζω ότι πετύχαμε. Κερδίσαμε την πρώτη νίκη.  
 

Ήταν δύσκολη μεν, αλλά πετύχαμε. Εγώ νομίζω ότι πάντα υπάρχουν προβλήματα. 
Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα λύσαμε στην οκταετία και φυσικά υπάρ-χει συνέχεια αυτών των έργων. Αυτό που προείχε για μας είναι ότι αναλάβαμε ένα δήμο με πολλά χρέη και το μέλημά μας ήταν να μειώσουμε το παθητικό και νομίζω μέχρι ένα σημείο αυτό το κατορθώσαμε γιατί μειώσαμε μέχρι 3.000.000 ευρώ τις οφειλές προς τρίτους. Όταν έχεις ένα στόχο, να μειώσεις το παθητικό για να μπορέσεις αύριο – μεθαύριο να έχεις ένα ενεργητικό και τα περιθώρια για να μπορείς να κάνεις έργο, τα πράγματα είναι δύσκολα. Μας έτυχε επιπλέον και η συγκυρία και η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε και το βλέπουμε όλοι. Δυστυχώς βλέπω ότι η εισροή χρημάτων από την κρατική επιχορήγηση που παίρναμε από το κράτος έχει μειωθεί στο 60% και αυτό σημαίνει πάρα πολλά. 
Λεφτά δυστυχώς δεν έχουμε. Με τα λίγα έσοδα τα οποία έχουμε σαν δήμος προσπαθούμε να κάνουμε, με σωστή διαχείριση, όσο μπορούμε καλύτερα ένα έργο είτε μικρό είτε μεγάλο. Αυτός είναι ο στόχος μας, προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε και θέλω να πω στους δημότες υπομονή, γιατί σκύβουμε το κεφάλι επάνω στο πρόβλημα που λέγεται οικονομική κρίση. 
Η κρίση είναι μεγάλη, την ζούμε, την αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα και δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Αυτό που έχω να πω επίσης είναι ότι θέληση υπάρχει, διάθεση υπάρχει, αλλά όταν δεν υπάρχουν λεφτά, μια και σήμερα η κινητήρια δύναμη είναι το χρήμα και όταν αυτό δεν υπάρχει δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Θα πω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος από τον εαυτό μου και την διοίκηση, γιατί εμείς είχαμε συνηθίσει διαφορετικά.  Εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι όσο οι δημότες δεν είναι ικανοποιημένοι. Προσπάθεια γίνεται. Διάθεση υπάρχει, αλλά όταν δεν έχεις προσωπικό, τι μπορείς να κάνεις; Ο κόσμος όμως δεν γνωρίζει ότι εμείς έχουμε την διάθεση και θέληση, αλλά λείπουν τα εχέγγυα, το προσωπικό. Γι' αυτό και λέω στο κόσμο να έχει υπομονή,  και πιστεύω ότι το επόμενο καλοκαίρι θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση για να μπορέσουμε να έχουμε την ποιότητα στην καθημερινότητα, στα μικροπροβληματάκια να είμαστε πιο γρήγοροι, να ανταποκρινόμαστε γρήγορα στα προβλήματα που θα συναντήσουμε και που σίγουρα έχουμε και θα έχουμε στο μέλλον.
 
Είπατε προηγουμένως ότι τα έσοδα του δήμου είναι ελάχιστα και σας ρωτάω, ο δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του;
Πολύ δύσκολα, γιατί αν συνεχιστεί όπως έχει η κατάσταση, πάρα πολύ δύσκολα θα ανταποκριθούμε. 
Το ρωτάω αυτό γιατί σε μια συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ πάρθηκαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις – κλείσιμο δήμων. Εγώ είμαι αντίθετος στις κινητοποιήσεις, αρκεί να πιστέψει η κυβέρνηση τους δήμους. Να κάνουμε κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουμε εκ του μη έχοντος, να πάρουμε τι; Διεκδικείς από ένα κράτος σήμερα, το οποίο δεν μπορεί να α-νταποκριθεί σε σοβαρά προβλήματα όπως ο τομέας της υγείας; Βλέπουμε τι γίνεται, τι να διεκδικήσουμε. Αρκεί το κράτος όσο μπορεί να δει και τους δήμους. Το κράτος σήμερα τι είναι; Οι δήμοι είναι!!
 
Ένα μεγάλο πρόβλημα στον δήμο είναι η σύνδεση όλων των χωριών με το Ωραιόκαστρο, την έδρα του δήμου. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επαφές με το ΟΑΣΘ;
Είχε αναφέρει ο δήμαρχος σε Δ.Σ. ότι δεν τον ενδιαφέρει να μπει μια γραμμή από Νεοχωρούδα – Ωραιόκαστρο – Λητή, αλλά να περνάει απ' όλα τα χωριά. Εμείς είχαμε υποσχεθεί και είχαμε δεσμευθεί και σαν διοίκηση και σαν ομάδα στους δημότες ότι θα κάνουμε την ενδοδημοτική μετακίνηση με-ταξύ των 3 πρώην δήμων. Προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε. Πήραμε αποφάσεις και διεκδικούμε μέσω του ΣΑΣΘ μια γραμμή που να  συνδέσει τους πρώην 3 δήμους, με αφετηρία από το Παλαιόκαστρο, Ωραιόκαστρο, Μελισσοχώρι, Λητή, Δρυμό, Μονόλοφο, Πετρωτό, Μεσαίο, Φιλαδέλφεια, Πε-ντάλοφο, Νεοχωρούδα και να γίνει ένας κύκλος ώστεα να μπορούμε να δώσουμε την ανάπτυξη στο δήμο μας, να μπορούμε να κάνουμε την μετακίνηση, ώστε ένας δημότης από Φιλαδέλφεια ή από τον Μονόλοφο να μπορεί να πάει στην έδρα στο Ωραιόκαστρο. Γιατί το κέντρο βάρους είναι το Ωραιόκαστρο. Εκεί υπάρχει η υποδομή, καταστήματα, υπηρεσίες. Αυτό θα δώσει πνοή και δύναμη στον τόπο μας. Αυτός είναι ο στόχος, να μην πηγαίνουμε στην πό-λη και δίνουμε τα λεφτά μας. Το Ωραιόκαστρο σήμερα έχει καταστήματα που είναι αξιόλογα σε όλους τους τομείς, από ιματισμό, από διασκέδαση, από ιατρικές υπη-ρεσίες, από παιδεία, από αθλητισμό και είναι σε σημείο που μπορεί να δεχθεί όλα τα χωριά και να υπάρξει ανάπτυξη.
 
Γνωρίζετε ίσως ότι σήμερα κάτοικοι του Δρυμού έχουν καλύτερη πρόσβαση προς Λαγκαδά ή κάτοικοι του Πενταλόφου προς  Διαβατά.
Ναι το γνωρίζω. Το παν είναι η μεταφορά. Να ξέρει ο δημότης ότι κάθε ώρα θα υπάρ-χει αστικό που θα περνάει από τον Πεντάλοφο και θα πηγαίνει στο Ωραιόκαστρο ή από το Ωραιόκαστρο θα πηγαίνει στο Με-λισσοχώρι και τον Μονόλοφο. Θα γίνεται λοιπόν αυτός ο κύκλος για 1-1,5 ώρα και τότε νομίζω ότι δεν θα έχει λόγο να πάει ούτε Διαβατά, ούτε Θεσ/νίκη. Αυτό νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Αν όχι, υπάρχει μια σκέψη, αν δεν βρεθεί λύση μέσω ΣΑΣΘ, τότε υπάρχει απόφαση από τον δήμαρχο και την ομάδα, να κινηθούμε διαφορετικά για να συνδέσουμε τα χωριά μας.
 
Ένα άλλο πρόβλημα που είχε το τελευταίο διάστημα αρκετή δημοσιότητα ήταν το θέμα του νερού. Τόσο στον Πεντάλοφο και Νεοχωρούδα, όσο και στον Δρυμό και Λητή. Ειπώθηκαν πολλά. Σήμερα ποια είναι η κατάσταση;
Εγώ είχα κάνει και παλαιότερα μια δήλωση και λέω ότι εγώ πίνω νερό και πίνω από την βρύση. Και επικαλούμαι την μαρτυρία της γραμματέας μου, η οποία ξέρει πάρα πολύ καλά ότι ουδέποτε έχω φέρει εμφιαλωμένο νερό στο γραφείο μου. Και αυτό σημαίνει πολλά. Σημαίνει ότι το νερό, μετά τους τακτικότατους ελέγχους που γίνονται είναι πόσιμο. Αν τώρα δεν είναι αρίστης ποιότητας που κάποιοι διεκδικούν, εγώ λέω και καθησυχάζω τους δημότες μας ότι μπορούν να πίνουν το νερό ελεύθερα χωρίς κανένα φόβο. Και στο γραφείο, αλλά και στο σπίτι πίνω από την βρύση. Δεν θα δείτε εμφιαλωμένο νερό στο σπίτι μου. Παλαιότερα υπήρχε ένα πρόβλημα στο Μεσαίο και εμείς είμασταν αυτοί που μέσα από την παρακολούθηση και τις αναλύσεις που κάναμε απαγορεύσαμε να πίνει το χωριό νερό και μάλιστα για ένα διάστημα 3 μηνών μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα, αλλάζοντας τις γεωτρήσεις και κάνοντας επέκταση και μεταφορά, παίρνοντας από άλλη πηγή νερό, προσφέραμε στους δημότες εμφιαλωμένο νερό δωρεάν. Τότε το  κάναμε! Γιατί να μην το κάνουμε σήμερα; Εάν δεν ήταν  πόσιμο το νερό, θα είχαμε πάρει αποφάσεις. Θα απαγορεύαμε τους κατοίκους να πίνουν. 
 
Να πάμε σε ένα άλλα θέμα, για το οποίο σε πολλά Δ.Σ. υπάρχουν αντεγκλήσεις με την αντιπολίτευση, το λατομείο στο Μεσαίο. Σε ποια φάση βρισκόμαστε;
Το λατομείο το βιώνω περισσότερο από ό-λους, γιατί είμαι απ΄ το Μεσαίο και το πλησιέστερο σπίτι προς το λατομείο είναι το σπίτι μου. Σήμερα η διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνει, να διαμαρτύρεται. Κατ' επανάληψη έχω ανέβει επάνω και έχω κάνει παρατηρήσεις για την λειτουργία. Αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό κάνουμε και σήμερα απ' ότι βλέπω τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο οδεύει προς το κλείσιμο το λατομείο. Εί-τε το θέλουν οι κύριοι, είτε δεν το θέλουν από μόνοι τους οδεύουν προς κλείσιμο. Παλαιότερα ανά 2 λεπτά έβγαινε ένα φορτηγό φορτωμένο και περνούσε από τον περιφε-ρειακό δρόμο του χωριού, ενώ σήμερα ανά μια ώρα θα δούμε ένα αυτοκίνητο. Απ΄ ότι ακούω  ήδη γίνονται προτάσεις για αποζημιώσεις, το προσωπικό έχει μειωθεί πάρα πολύ. Πάντως να ξέρουμε ότι δεν είναι ο δήμος εκείνος που θα κλείσει την Lafarge. Αυτός που θα κλείσει το λατομείο είναι οι υπηρεσίες και η εφαρμογή των νόμων, αλλά  υπάρχουν νόμοι και πίσω από τους νό-μους καλύπτεται η λειτουργία της Lafarge. Πρέπει να ξέρετε ότι στις 17/6/2012 έληγε το συμβόλαιο και ούτε καν ήρθαν να κάνουν αίτηση για ανανέωση συμβολαίου. 
Οι συνεχιζόμενες ανά πενταετία μονομερείς ανανεώσεις που έκανε η προηγούμενη διοίκηση έχουν λήξει πρόσφατα. Δεν ήρθαν να κάνουν αίτηση ανανέωσης. Αυτό, γιατί ο νόμος τους παρέχει το δικαίωμα παράτασης  κάποιων ετών. Έχω μπροστά μου ένα έγ-γραφο που ήρθε πρόσφατα από την περιφέρεια που λέει ότι έχουν πάρει παράταση   από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης συγκεκριμένα, που μπο-ρεί να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Ελάτε τώρα εσείς εδώ να μου πείτε ε-μείς τι να κάνουμε. Να στραφούμε εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Εμείς αυτό που είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε. Πλάτες δεν βάζουμε σε κανένα και εάν ένας θέλει να κλείσει το λατομείο, πρώτος είμαι εγώ. Είμαι ο πλέον αρμόδιος, ο υπεύθυνος στον τομέα αυτό. 
Μου το έχει αναθέσει ο δήμαρχος, ξέρω την άποψη του δημάρχου, που τόσο αυτός όσο και εγώ δεσμευθήκαμε απέναντι στο χωριό ότι δεν θα ανανεώσου-με την σύμβαση που έληγε και αυτό θα κάναμε και ίσως γι' αυτό οι κύριοι αυτοί δεν ζήτησαν την αίτηση – έγκριση παράτασης ή ανανέωσης του συμβολαίου, γιατί εκ των προτέρων γνώριζαν τις προθέσεις μας, ό-ταν μας επισκέφθηκε ο υπεύθυνος διευθυντής της Lafarge για να δει τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας. Και οι απόψεις μας ήταν ρητές και κατηγορηματικές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε  να υπογράψουμε την παράταση ή να εγκρίνουμε κάποια άλλη συνέχιση του λατομείου. Γι' αυτό τον λόγο και μας παρέκαμψαν και πήραν την άδεια παράτασης από την περιφέρεια.
 
Υπάρχει πρόβλημα στη Νεοχωρούδα και στον Πεντάλοφο με το αποχετευτικό. Επίσης υπάρχει η πληροφορία, ότι έχει γίνει πρόταση να δημιουργηθεί εργοστάσιο βιοαερίου από τα απόβλητα από τις φάρμες; 
Όχι δεν  υπήρξε πρόταση. 
 
Να μείνουμε τότε στο αποχετευτικό. Τι γίνεται με αυτό;
Με το αποχετευτικό είμαστε προς το τέλος. Ελπίδα μας και στόχος μας είναι ότι η σημερινή διοίκηση πιστεύει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία μας θα έχει γίνει τουλάχιστον η έναρξη των εργασιών. Προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζουμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Ότι θα έχουμε έναρξη εργασιών στη Νεοχωρούδα και τον Πεντάλοφο.
 
Το έργο αυτό θα ξεκινήσει με χρήματα από τα ΕΣΠΑ;
Θα είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ με την συμμετοχή του δήμου. Είναι ένα έργο της τάξης κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Πάνω από 8.500.000 με 9.000.000 θα στοιχίσει το έργο. Ο δήμαρχος προσπαθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Κατέβηκε στην Αθήνα για το έργο και προσπαθεί όσο το δυνατό συντομότερα να γίνει η δημοπράτηση του έργου. 
 
Είστε 1,5 χρόνο στην διοίκηση. Γίνονται κάποια σωστά πράγματα, αλλά γίνονται και  αρκετά λάθη. Η γνώμη σας ποια είναι; Λειτουργεί σε κάποια σωστή βάση, υπάρχουν λάθη που δημιούργησαν προβλήματα στη σωστή λειτουργία του δήμου ή παρά την οικονομική κρίση ο δήμος δουλεύει σε ικανοποιητικό επίπεδο;
Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι ένας ο οποίος κινείται, ένας ο οποίος εργάζεται, σί-γουρα δεν είναι αλάνθαστος. Λάθη γίνανε. Δεν νομίζω όμως ότι γίνανε μεγάλα λάθη. Λαθάκια υπήρξαν και θα υπάρχουν. Όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο. Αυτό που καταφέραμε εμείς και ήταν το δύσκολο, ήταν η συνύπαρξη στο δήμο του προσωπικού των τριών δημοτικών ενοτήτων. Ήταν με-γάλη επιτυχία, γιατί κάθε δημοτική ενότητα είχε διαφορετική σκέψη και λειτουργία γενικώς. Αφού κατορθώσαμε και το ξεπεράσαμε σ' αυτό το διάστημα του 1,5 περίπου χρόνου, νομίζω ότι θα πάμε προς το καλύτερο. Μέσα από τα λάθη, αλλά και από την εμπειρία που αποκτήσαμε, θα έχουμε καλύτερη διοίκηση στο μέλλον. Διαφορετική είναι η διοίκηση ενός μικρού δήμου και διαφορετική ενός μεγάλου. Δεν ήμασταν παντογνώστες, είχαμε την εμπειρία, την πεποίθηση, το πιστεύω στους εαυτούς μας και το βασικότερο ότι υπήρχε μια διαφάνεια στην λειτουργία και ας μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, ας λέγονται διάφορα πράγματα.
 Όλες αυτές οι κατηγορίες που ακούγονται και όλη η λάσπη, όταν μάταια περίμεναν το πότε σήμερα, αύριο, μεθαύριο ο Σαραμάντος θα τεθεί σε αργία, ο αντιδήμαρχος ο Λαζαρίδης θα τεθεί σε αργία. Αποφάνθηκαν τα δικαστήρια, έλαμψε η αλήθεια. Έχουμε ένα Σαραμάντο Δημήτρη δήμαρχο. Πιστεύω στην εντιμότητά του, πιστεύω στην ικανότητά του. Πιστεύω στο πρόσωπό του. Ήταν η καλύτερη επιλογή για τους δημότες να αναλάβει αυτό το φορτίο, για να διοικήσει το νέο δήμο Ωραιοκάστρου. Και να είναι σίγουροι ότι στο πρόσωπο αυτού του δημάρχου θα πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο σε όλους τους τομείς.
Ξεκινούν τα σχολεία σε λίγες ημέρες. 

Έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία; Είναι έτοιμος ο δήμος;
Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι. Λύσαμε σοβαρά προβλήματα στο Μελισσοχώρι. Προβλήματα στην δημοτική ενότητα Καλλιθέας που είμαι υπεύθυνος δεν υπήρχαν, γιατί απεδείχθη ποιοι είναι αυτοί που θέλουν το καλό του τόπου. Απεδείχθη ότι προβλήματα  σχολικής στέγης δεν υπήρχαν, ποιοι κάνανε υποδομές, ποιοι προέβλεψαν για το αύριο. Αυτό φαίνεται σήμερα που κανένας δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί ότι υπάρχουν προβλήματα. Ούτε στη Νεοχωρούδα, ούτε στο Πεντάλοφο, ούτε στην Φιλαδέλφεια.
 
Εκεί είχαμε ένα θέμα;
Ναι, είχαμε ένα θέμα με το Μεσαίο. Η απόφαση της πολιτείας για συγχώνευση των σχολείων με πείραξε, γιατί είμαι από το Με-σαίο και ήθελα το σχολείο να είναι στο Με-σαίο. Αλλά σέβομαι την απόφαση και την ε-πιλογή της Πολιτείας. Καλώς για μένα έγι-νε, γιατί σημασία έχει η ποιότητα παιδείας που θα έχουμε. Δεν θα εξετάσω εγώ, αν το σχολείο είναι στη Φιλαδέλφεια ή στο Με-σαίο. Τα παιδιά να έχουν τις βάσεις και την υποδομή για το αύριο. Σήμερα περνάει το λεωφορείο έξω από το σπίτι και παίρνει τους μαθητές και τους πάει στα Φιλαδέλφεια. Πιο δύσκολα ήταν η πρόσβαση για το Μεσαίο, γιατί θα έπρεπε να περπατήσει κάποια μέτρα, ενώ πιο εύκολα πάει στη Φιλαδέλφεια. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς, όταν έ-χουμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση την φροντίδα αυτών και την μεταφορά των μαθη-τών, να μένουν ήσυχοι οι δημότες.
 
Σε δυο χρόνια έχουμε εκλογές. Πού θα πρέπει να στηριχτεί η τωρινή διοίκηση για να μπορέσει να ξαναεκλεγεί;  
Πολύ Σωστή η ερώτησή σου. Και στην ομάδα, αλλά ακόμη και στη συγκέντρωση της εκτελεστικής των αντιδημάρχων εμένα η φροντίδα μου, αλλά και αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην διοίκηση είναι η καθημερινότητα. Να υπάρχει σεβασμός στον πολίτη, να βλέπουμε τον πολίτη και να τον αγκαλιάζουμε. Εγώ πιστεύω ότι εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι  2-3 έργα σοβαρά που τα έχουν ανάγκη οι δημοτικές ε-νότητες, τα χωριά μας, η Μυγδονία, το Ωραιόκαστρο, η Καλλιθέα. Πιστεύω ότι σε κάθε δημοτική ενότητα ένα σοβαρό έργο θα φροντίσει η σημερινή διοίκηση να κάνει. Βασικότατο είναι να βλέπουμε τον πολίτη στα μάτια και να μην κάνουμε διαχωρισμό από πού προέρχεται, τι είναι, εάν είναι δικός μας ή όχι. 
 
Ακούγεται κυρίως από την αντιπολίτευση, αλλά και μεταξύ των πολιτών,  ότι υπάρχει δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των αντιδημάρχων. Γιατί ενώ στρώθηκε η Κομνηνών πέρυσι με άσφαλτο από άκρο σε άκρο, τώρα την ξηλώνουν για να βάλουν τους σωλήνες για τα όμβρια νερά και θα την ξανασφαλτοστρώσουν. Δεν είναι χαμένα χρήματα; Δυο φορές ασφαλτόστρωση;
Και εγώ ήμουν αντίθετος, όταν έβλεπα τέτοια. Όταν δεν ήμουν στην διοίκηση πάντα έλεγα «καλά τόσα χρόνια αυτό το δρόμο δεν τον έφτιαξαν, τώρα μόλις τον έφτιαξαν μετά από 2 ή 3 ή 6 μήνες αρχίζουν και τον σκάβουν; Δηλαδή ήμουν αντίθετος σε αυτά που έβλεπα και τους κατηγορούσα. Το σωστό είναι να γίνουν πρώτα τα όμβρια και μετά η ασφαλτόστρωση. Εξαιτίας των προθεσμιών για την ασφαλτόστρωση μια και τα περιθώρια δεν επέτρεπαν να περιμένουμε και νομίζω ότι είναι η αιτία που συνέβη αυτό. Ο χρόνος, τα περιθώρια δηλ που έχει ένα έργο για να κατασκευαστεί. Και αυτό τώρα το ακούω. Δεν το ήξερα.
 
Εννοείται τα περιθώρια κατασκευής του έργου από κάποιο πρόγραμμα;
Ναι από κάποιο πρόγραμμα. Θα έληγε και έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε. Δεν θα μπορούσε να πάρει άλλη παράταση και μέσα στην προθεσμία αυτή έπρεπε να απορροφηθεί αυτό το κονδύλι για να μπορέσει να γίνει. Δεν νομίζω ότι καμιά διοίκηση έχει πρόθεση να σκάβει σήμερα και να ασφαλτοστρώνει αύριο ξανά. Ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης για την επικοινωνία των αντιδημάρχων, εγώ νομίζω ότι η επικοινωνία είναι καλή. Εγώ προσωπικά και με τον Παρισόπουλο τον Γιώργο έχω καλή επικοινωνία, που είναι ένα αξιόλογο άτομο, μαχητικό άτομο και δίνεται  και με την Κέπετζη Ειρήνη δεν έχω να πω κάτι περισσότερο και με τον Ανέστη τον Πολυχρονίδη ο οποίος είναι πασπαρτού και όλη μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ τρέχει πίσω από μισθίες να κλείνει προβλήματα, να είναι κοντά στα προβλήματα. 
Άφησα τελευταίο τον Ματσουκατίδη τον Θόδωρο. Ο Θόδωρος είναι ένας αντιδήμαρχος  ο οποίος δίνεται. Δίνεται πραγματικά δηλ. δεν έχει ωράριο. Ξυπνάει τα χαράματα  και πάει σπίτι του όταν βραδιάζει. Πάντα ήταν πρώτος σε όλα τα προβλήματα στην πολιτική προστασία. Εδώ έχει κάνει και τον πυροσβέστη. Έχει φύγει και εκτός νομού, έχει πάει στο Κιλκίς με το πυροσβεστικό όταν προέκυψε μια σοβαρή φωτιά. Ο Θόδωρος είχε γίνει πυροσβέστης και πήραμε τα εύσημα από την πυροσβεστική υπηρεσία του Κιλκίς. Αυτά τα έκανε ο Θ Ματσουκατίδης, δεν τα έκανε κανείς άλλος. Δεν είναι ούτε λουφαδώρος ούτε αδιάφορος. Είναι αγωνιστής. Τώρα αν κάποιοι για οποιοδήποτε λόγο για τον χαρακτήρα του ή για οτιδήποτε ακούγονται κάποια αρνητικά σχόλια ας δούμε τα θετικά και ας κρίνουμε τα ελάχιστα αρνητικά. Εγώ έτσι το βλέπω. Ο δήμαρχος σε λίγο καιρό θα αξιολογήσει και θα επιβραβεύσει με την συνέχιση ή μη συνέχιση των αντιδημάρχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: