Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το δέντρο Αργάν (Argan) και το αργανέλαιο

Το Argan, ή Argania spinosa, ή δέντρο της ζωής, είναι ένα είδος δέντρου της αλγερινής περιοχής του Tindouf και της ερημικής κοιλάδας Sous που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Ακόμη ορίζεται και ως ένας θάμνος ή δέντρο γεμάτο αγκάθια με διάρκεια ζωής γύρω στα 175 χρόνια, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 μέτρα ύψος. Είναι το μοναδικό είδος του γένους Αργκάνια και το μόνο μέλος της οικογένειας Sapotaceae που βρίσκεται στη βόρεια Σαχάρα. Υπάρχει η αντίληψη ότι τα δέντρα Argan χρονολογούνται από την Τριτοταγή περίοδο, κάπου ανάμεσα στα 35 εκατομμύρια χρόνια πριν και πως στο μακρινό παρελθόν αναπτύσσονταν σε όλη τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική.  Το Argan ανθίζει στη καρδιά της άνοιξης και οι καρποί έχουν περίπου 3 εκατοστά μήκος και 2.5 εκατοστά πλάτος. 
Ο καρπός κάνει 12 μήνες για αναπτυχθεί ολοκληρωτικά και τελικά ωριμάζει το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια δυνατών βροχοπτώσεων το δέντρο για μικρό χρονικό διάστημα σταματάει την ανάπτυξή του και ξαναρχίζει να αναπτύσσεται με τη επόμενη βροχή διότι τα Argan δε θέλουν το νερό. Για να επιζήσουν σε τόσο ξερές συνθήκες χώνουν τις ρίζες τους σε βάθος κάτω των 20 μέτρων. Αλλά το δέντρο έχει και ρίζες πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους που ονομάζονται “tivotantes” και απορροφούν τη βροχή. Δεν αναπτύσσονται σχεδόν καθόλου άλλα δέντρα ή φυτά κοντά τους αφού τα Argan καταναλώνουν σχεδόν όλο το διαθέσιμο νερό.

Το δέντρο Argan και το αργανέλαιο
Το δέντρο Argan και το αργανέλαιο
Δυστυχώς τα Argan μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, έχει εξαφανιστεί περισσότερο από το 33% των δασών με Argan και η μέση πυκνότητα των δέντρων έχει μειωθεί κατά 1/3 ανά στρέμμα. Τα δάση των φυτών αυτών καλύπτουν τώρα περίπου 8,300 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχουν οριστεί ως οικολογικά προστατευόμενες περιοχές από την UNESCO. Ωστόσο, μελέτες αποδεικνύουν ότι  το δένδρο Argan μπορεί στο μέλλον κάλλιστα να αυξηθεί σε αριθμό διότι υπάρχουν κάποιες ξηρές περιοχές που είναι κατάλληλες για τη καλλιέργειά του σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Αργανέλαιο
Αργανέλαιο
Το λάδι που παράγεται από τους καρπούς του Argan, που δεν τους έχουν φάει οι κατσίκες, είναι το περίφημο αργανέλαιο. Το αργανέλαιο είναι λίγο πιο σκούρο και ελαφρός πιο κοκκινωπό από το ελαιόλαδο. Η παραγωγή του αργανέλαιου, που γίνεται κατά κύριο λόγο με μεθόδους που πέρασαν από γενιά σε γενιά, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Κάθε κουκούτσι πρέπει να ανοιχτεί ώστε να βγούνε οι σπόροι και για να φτιαχτεί ένα λίτρο λαδιού χρειάζονται και πάνω από 18 ώρες δουλειάς. Αυτό που μένει από του σπόρους μετά το πάρσιμο του λαδιού είναι μια στερεή πάστα με καφετί χρώμα που ονομάζεται “amlou”, η οποία έχει μια γεύση που μοιάζει πολύ με το φυστικοβούτυρο και καταναλώνεται σα σάλτσα για το ψωμί για πρωινό στα νοικοκυριά των Βερβερίνων στη βόρεια Αφρική. Τα τσόφλια των κουκουτσιών και το ξύλο του δέντρου Argan καίγονται για το μαγείρεμα και το ξύλο χρησιμοποιείται ακόμη στη διακόσμηση των σπιτιών σε κουτιά που κατασκευάζονται στη πόλη Essaouira του δυτικού Μαρόκου. Τα νοικοκυριά τα οποία φτιάχνουν το δικό τους αργανέλαιο, συνήθως το χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά για το μαγείρεμα. Όμως επειδή κοστίζει, στις φτωχές οικογένειες καταναλώνεται ελάχιστες φορές και μονάχα για τις σαλάτες. Λίγες σταγόνες αργανέλαιου στο κουσκούς πριν πάει στο τραπέζι για φάγωμα, δίνουν ένα ευεργετικό άρωμα που μοιάζει πολύ με το άρωμα των ξηρών καρπών.

Καρποί Argan
Καρποί Argan
Το αργανέλαιο περιέχει μια τεράστια ποσότητα από βιταμίνες, πολυακόρεστα λίπη, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, καθώς και ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης Ε στο κόσμο. Μπορεί να μπει στα φαγητά και επίσης συνεισφέρει στην ενδυνάμωση του οργανισμού διότι ενισχύει τις φυσικές αντοχές του, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και συνεισφέρει στη καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.
Υπάρχει επίσης παγκοσμίως ένα μεγάλο ενδιαφέρον για να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά προϊόντα. Το αργανέλαιο ωφελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον οργανισμό.

Καρποί Argan - Αργανέλαιο
Καρποί Argan - Αργανέλαιο
Ελαττώνει τα σημάδια στο δέρμα και με σχεδόν καθημερινή κατανάλωση μπορεί να επισπεύσει στην ελάφρυνση της ακμής του δέρματος και των ουλών. Ενυδατώνει ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες και το ερεθισμένο δέρμα του μωρού και είναι κατάλληλο για μασάζ του μωρού και ακόμη και όλης της οικογένειας. Από το μακρινό παρελθόν οι γυναίκες τα κατανάλωναν για να καταπολεμήσουν τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα. Επιταχύνει ακόμη την αντιγήρανση, και τη καταπολέμηση των ραγάδων. Περιορίζει την αίσθηση της φαγούρας στο κεφάλι, στα σημάδια του δέρματος, καθώς και στη ψωρίαση και στα εκζέματα.

Αναρτήθηκε :http://www.ecotimes.gr/1945/%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-argan/

Δεν υπάρχουν σχόλια: