Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Α-Ω ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΡΓΟΥΣΤΑ. KIWAI ΦΡΟΥΤΑ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ .ΦΥΤΑ





 

Το γένος Actinidia έχει περίπου 25 είδη που προέρχονται από την Ασία. Η Αργούτα είναι ένα από αυτά τα είδη που προέρχονται από την Ιαπωνία και την Κορέα, που καλλιεργείται από το 1874. Φέρει το κοινό όνομα Σιβηρίας Ακτινίδιο ή Κίγουι(κιγουαι) . Το «Red Jumbo» είναι μια θυληκιά, κηπευτική ποικιλία που αποδίδει καρπούς φτάνει σε ύψος 4 m και πλάτος 2 m. Φυλλοβόλο φύλλωμα. Φύλλα σε σχήμα καρδιάς, ανοιχτό πράσινο, λεπτά δόντια. Λευκά άνθη τον Μάιο-Ιούνιο. Τα άνθη των αρσενικών φυτών έχουν ωοθήκη, αλλά παραμένουν στείρα. Τα θηλυκά φυτά αυτής της ποικιλίας φέρουν βρώσιμα φρούτα, που ονομάζονται ακτινίδια, επιμήκη οβάλ, 3 cm (μικρότερα από τα ακτινίδια), διατεταγμένα σε συστάδες, κόκκινο χρώμα, με λείο δέρμα, ώριμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η σάρκα είναι κόκκινη, πολύ γλυκιά. Η ποικιλία «Romeo» είναι ένας καλός αρσενικός επικονιαστής. Αναπτύσσεται σε κανονικό, στραγγιστικό και όχι πολύ ασβεστολιθικό έδαφος. Έκθεση στον ήλιο ή μερική σκιά. Σε σύγκριση με το ακτινίδιο, εξαιρετική αντοχή στο κρύο, στους -30 ° C. Σε μέγεθος είναι το μισό από το ακτινίδιο.  Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη περνά μια τρέλα για αυτό το παλαιό φρούτο, που θα μπει σε όλους τους κήπους.

 

 Λέγεται και KIWI BERRY ακτινίδιο ΜΟΥΡΟ δηλαδή.

Tα ανακάλυψα πριν 4 χρόνια και ξεκίνησα από σπόρο χωρίς να ξέρω τι θα βγει.

Πλέον ήρθαν και σαν φυτά..στην Ευρώπη και είναι καταπληκτικά..Είναι ένα μικροσκοπικό ακτινίδιο μούρο που είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, πιο γλυκό από τα συνηθισμένα ακτινίδια, χωρίς χνούδι και εξαιρετικά ανθεκτικό σε ακραία κλίματα, με απογοήτευσε ότι δεν μπορούσε να βρεθεί πουθενά σε παντοπωλεία

Χρειάζεται πέντε έτη να αρχίσει να δίνει σοβαρή παραγωγή.

Τα φρούτα τους, που περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και 5 φορές την ποσότητα που βρίσκεται στα φραγκοστάφυλα, μπορούν να καταναλωθούν ωμά ως ακτινίδιο, να μαγειρευτούν σε γλυκά πιάτα, να πιεστούν για χυμό ή να αποξηρανθούν για μεταγενέστερη κατανάλωση.Παράγουν καλύτερα όταν κλαδεύονται προσεκτικά κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για εξοικονόμηση ενέργειας και κλαδεύονται έντονα στα μέσα του χειμώνα για την καλύτερη παραγωγή και για να διασφαλίσουν ότι δεν ξεφεύγει. Επίσης, καταναλώνουν πολύ άζωτο, πράγμα που σημαίνει ότι ωφελούνται από πλούσιο λίπασμα, λιπάσματα ή κομποστ.

 Αυτό το αμπέλι με τα γλυκά πακέτα με βιταμίνες είναι μια ιδανική προσθήκη στο ρόστερ του ερασιτέχνη κηπουρού της αυλής .
Εάν αντιμετωπιστεί με προσοχή, ένα ώριμο φυτό μπορεί να παράγει έως και 100 κιλά φρούτων ανά σεζόν.



ΦΥΤΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ:

https://www.sporosbank.com/423483996#!/berrys-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1-%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1



Δεν υπάρχουν σχόλια: