Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΛΗΤΗ-ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΛΗΤΗ (Το πιο ιστορικό χωριό)
Η Λητή είναι ένα από τα πιο αρχαία χωριά της Μακεδονίας σε υψόμετρο 150μ. του Νομού Θεσσαλονίκης. Τα ερείπια της αρχαίας πόλεως απλώνονται σε μεγάλη έκταση ανάμεσα στα χωριά Λητής και Λαγυνών (πρώην Αϊβάτι) και στη θέση Δερβένι 6-8χιλ από την ΒΑ Θεσσαλονίκη.
Το Δερβένι (τουρκικό όνομα) ήταν καίρια στρατηγική θέση για παρακολούθηση του Θερμαικού κόλπου που μέχρι και σήμερα, όπως ανέκαθεν διακλαδίζεται η κύρια οδική αρτηρία, που έχει περίπου την κατεύθυνση της ρωμαικής Εγνατίας οδού. Το δυτικό σκέλος των τειχών της Θεσσαλονίκης στο σημείο που περνάει η Αγίου Δημητρίου οδός περιλαμβάνει μια μεγάλη Πύλη «Λυταία Πύλη» που οδηγούσε προς τη Λητή. Εκτός από επιγραφές, σπουδαία ευρήματα έχουν έρθει στο φως τυχαία κατά καιρούς στην περιοχή της Λητής: βωμοί, επιτύμβια, ανάγλυφα, αγάλματα, πήλινα ειδώλια, και νομίσματα. Τα σπουδαιότερα μνημεία της περιοχής είναι οι τυμβόχωστοι «μακεδονικοί τάφοι» των οποίων τα ευρήματα βρίσκονται στο μουσείο της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Έλληνας Αρχαιολόγος Μακρίδης ανέσκαψε και μελέτησε τον διθάλαμο καμαροσκεπαστό, με ναόσχημη πρόσοψη και τυμβόχωστο μακεδονικό τάφο, ο οποίος σήμερα είναι πευκόφυτος και περιφραγμένος αλλά προσιτός. Υπάρχει και 2ος τάφος κοντά σε αυτόν, και ένας ακόμα στην παρυφή των Λαγυνών. Ιδιαίτερα αξιόλογο εύρημα είναι τα λείψανα ενός παπύρου ο οποίος είναι ο μόνος πάπυρος από το έδαφος της Ελλάδος (ίσως και ο αρχαιότερος μέσα του 4ου π.χ. αι.) και σώζει σχόλια σε ορφική θεογονία.
Η Λητή σήμερα έχει 3000 κατοίκους και έχει την δική της ομορφιά, και πολλοί από τους κατοίκους της ασχολούνται με την κτηνοτροφία και γεωργία.
Κατά την Ιστορία της Λητής και κατά τις ανασκαφές έχουν βρεθεί αρχαία ευρήματα τα οποία απεικονίζουν τη Μητέρα των Θεών με το όνομα Λητώ από την οποία και πήρε το όνομά της.
Το 1821 οι κάτοικοι της Λητής συμμετείχαν στην επανάσταση με σημαντικότερο αγωνιστή τον Γεώργιος Αϊβατλιώτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: