Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΛΙΡΗ για τον Ματσουκατίδη

"Αξιότιμη κ.Aλεξάνδρα
Φυσικά ο καθένας στη δημοκρατία μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, να τις παρουσιάσει, να τις δημοσιοποιήσει. Παράλληλα μπορεί να πιστεύει ότι θέλει, να μην διώκεται για αυτό και να μετέχει στον δημόσιο λόγο. Όμως όσο αυτονόητο ακούγεται και είναι αυτό, άλλο τόσο αυτονόητο είναι το δικαίωμα των υπολοίπων να τον κατακρίνουν, να διαφωνούν και να μάχονται για ό,τι αυτοί θεωρούν σοβαρό, πρωτεύον και κύριο.
Στο δικό μου αξιακό πλαίσιο είναι σημαντικό για κάποιον που κατέχει αξίωμα, για κάποιον που εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες, για κάποιον που τιμήθηκε από τους συμπολίτες του να εκφράζει τέτοιες απόψεις έμμεσα. Είναι κρίμα για το Ωραιόκαστρο, είναι προσβλητικό για την δημοκρατία, είναι καταδικαστέο από όσους έχουν παρόμοιες με μένα ευαισθησίες.
Και εάν εσάς δεν σας ενδιαφέρει αν ο κύριος Ματσουκατίδης υποστηρίζει τη χούντα, υπάρχουν άλλοι που ενδιαφέρονται. Φαίνεται πως με τα χρόνια η λήθη τείνει να στρογγυλέψει τη συλλογική μας μνήμη και η οικονομική δυσπραγία μας οδηγεί στον κυνισμό. Και ναι είναι κυνικό το να απλοποιούμε τα πάντα. Η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα του κ. Ματσουκατίδη δεν κρίνεται από τις πολιτικές του πεποιθήσεις, κρίνεται όμως το ύφος και το ήθος της εξουσίας που καλείται να διαχειριστεί.
Μεγαλύτερος φασισμός από τον φασισμό της χούντας δεν υπήρξε στην χώρα μας. Το να κατακρίνεται δημοσίως κάποιος διότι υποστηρίζει έμμεσα τη χούντα δεν είναι φασισμός. Φασισμός είναι η απόκρυψη του γεγονότος, η επικοινωνιακή μονοπώληση, οι αήθεις κατηγορίες, οι λεκτικοί τραμπουκισμοί που λαμβάνουν χώρα στα δημοτικά συμβούλια, η παρεμπόδιση των αντιπολιτευόμενων στην άσκηση των καθηκόντων τους και σωρός άλλων γεγονότων.
Δυστυχώς αποδεικνύεται πως τα πιστεύω των κρατούντων δεν είναι τόσο αθώα. Μετουσιώνονται σε πρακτικές, σε νοοτροπίες και σε ένα ύφος και ήθος εξουσίας, που το ολιγότερο ξενίζει εάν δεν είναι δε προσβλητικό.
Όσο για τα σκουπίδια, ακόμη και να καθαρίσει τον νέο δήμο ο κ. Ματσουκατίδης, κάτι για το οποίο αμφιβάλλω, δεν αλλάζει σε τίποτα την αντίθεσή μου με τα πιστεύω του ανδρός. Πάλι θα είμαι εδώ να τα στηλιτεύσω, να τα κατακρίνω και να συνεισφέρω με τις όποιες δυνάμεις μου στην αέναη προσπάθεια ενάντια στη συλλογική λήθη.
Τέλος θα παραθέσω ένα ιστορικό γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όλες οι δικτατορίες και οι χούντες παγκοσμίως προσέφεραν στους λαούς τους μεγάλα έργα, θεάματα και μία κακώς νοούμενη ευταξία. Ανταλλάγματα πολύ λίγα και πολύ μικρά σε σχέση με αυτό που έπαιρναν από αυτούς...
Οπότε μπορείτε σεις να μάχεστε για τα σκουπίδια και μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι να μαχόμαστε για όλα. Τόσο για τα σκουπίδια, όσο και για μια δημοτική αρχή και διοίκηση με ήθος, με δημοκρατικές αρχές, με πολυφωνία, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Όλοι κρίνονται."
Read more: http://oraiokastronews.blogspot.com/#ixzz1Dvnuw94E
Η κ. Αλίρη εδώ  απαντά στην επιστολή της κ. Αλεξάνδρας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ 10/2 /2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: