Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟY ΦΕΒ 2011

Δυανύουμε μια εποχή κρίσης για τα ακίνητα, και όλοι λίγο πολύ ανυσηχούμε ο καθένας από την δική του πλευρά. Ο ιδιοκτήτης για το μέλλον της περιουσίας του, το πόσο ακόμα θα υποτιμηθούν, πόσο θα πέσουν τα μισθώματα, τι φορολογία ακόμα τον περιμένει.
Μια κατάσταση ρευστή που δεν φαίνεται "φως στο τούνελ".
Πολύ ανυσηχούμε για την φράση "λεφτά υπάρχουν" μήπως εννοούσαν θα σας αναγκάσουμε να βγάλετε απο το σεντούκι, ότι έχετε κοσμηματα τιμαφλή, να ξεπουλήσετε όσο όσο, τις ιδιοκτησίες σας θα τις δώσετε για ένα κομμάτι ψωμί, για να σώσετε το κράτος που καταρρέει.
Οι μισθωτές και οι επαγγελματίες ανυσηχούν για το πως θα ρίξουν τα μισθώματα, ώστε να σώσουν τις επιχειρήσεις τους, διότι χρήμα δεν κυκλοφορεί στην αγορά ως γνωστό.
Αυτοί που ήταν επενδυτές και τζογάρισαν παίρνοντας δάνεια για να αγοράσουν ακίνητα ευκαιρίας, και να πάρουν υπεραξίες, ήδη έχασαν τις υπεραξίες, και ζορίζονται να αποπληρώσουν τα δάνεια.
Αυτοί που μπήκαν στο τρυπάκι να κάνουν το όνειρο της ζωής τους πραγματηκότητα αγοράζοντας ένα σπίτι για να ξεφύγουν απο το νοίκι, βλέποντας ότι χάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να πληρώσουν την δόση δανείου τους, έχασαν τον ύπνο τους.
Αυτοί που είχαν οικόπεδα, και έδωσαν αντιπαροχή και πήραν 5-6 μεζονέτες  έρχονται στα δύσκολα, γιατί εκτός από ΕΤΑΚ, από 30% φόρους μισθωμάτων, έρχονται κι άλλοι φόροι στο προσκήνιο.
Αυτοί που έχουν εκτάσεις και μπαίνουν στο σχέδιο, αναρωτιούνται πως θα πληρώσουν τις εισφορές τους, αφού δεν μπορούν ευκολα να εκποιήσουν ακίνητα για να τακτοποιήσουν τα υπόλοιπα.
Το Ωραιόκαστρο είναι σχεδόν νεκρό σε πωλήσεις. Υπάρχει κόσμος που αναζητεί, αλλά λίγοι φτάνουν σε ολοκληρωμένη πράξη πώλησης. Πουλιέται πραγματικά ότι είναι σε χαμηλή τιμή, σε ευκαιρία. Κανείς δεν αγοράζει σήμερα αν δεν έχει κάτι να κερδίσει, κανείς δεν αγοράζει αν η τιμή δεν είναι πολύ καλή. Οι εργολάβοι κατασκευαστές που αγόραζαν τα οικόπεδα του Ωραιοκάστρου έφυγαν από το παιχνίδι μια και έχουν φορτωθεί ακίνητα και δεν είναι σε θέση να ρευστοποιήσουν αυτή τη στιμή.

Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες πωλήσεις που έγιναν στο Ωραιόκαστρο 2010:
Μονοκατοικία 25ετίας με 750τ.μ. κήπο από 750.000ευρω πουλήθηκε στα 500.000ευρω.
Μεζονέτα 180τ.μ. που αγοράστηκε το 2007 280.000ευρω και μέσα έπεσαν άλλα 30.000ευρω για ανακατασκευή πουλήθηκε 280.000ευρω, εδώ ο ιδιοκτήτης έχασε ότι έβαλε εξτρα μέσα.
Μεζονέτα 3ώροφη 170τ.μ. αξίας 280.000ευρω πουλήθηκε 200.000ευρω.
Διαμέρισμα 2Δ 85τ.μ. 140.000ευρω πουλήθηκε 100.000ευρω.
Γκαρσονιέρα 60τ.μ. αξίας 75.000ευρω πουλήθηκε 60.000ευρω.
Συμπέρασμα για να πουλήσει κάποιος σήμερα σε μια εποχή που όλοι πουλάνε, πρέπει το ακίνητο να δελεάζει. Να δείχνει ευκαιρία για να προσελκύσει αγοραστή ο οποίος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι έχει ρευστό. Θα πρέπει το ακίνητο να προκαλεί, να φτιάχνει την ψυχολογία του επενδυτή ή του αγοραστή.
Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή θα είναι την επόμενη τριετία.
Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος από τις πωλήσεις της προηγούμενης χρονιάς, και το ίδιο θα ισχύει και για την φετεινή χρονιά.
Τα δε ακίνητα που έχουν παλαιότητα μάλον θα βγουν από το παιχνίδι, διότι με την γραφειοκρατεία και τα πιστοποιητικά που θα ζητάνε για να κάνεις συμβόλαιο θα υπάρχουν φοβερές καθυστερήσεις, και πολλά εμπόδια.
Ποιοι λοιπόν θα πουλάνε? Αυτοί μόνο που θα κρατούν μικρό καλάθι. Οι υπόλοιποι απλά θα κάνουν υπομονή να περάσει η κρίση.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: