Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Είσαι overqualified; Απορρίπτεσαι!



«Μίνα, ταιριάζω γάντι σ’ αυτή τη δουλειά, αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θα με προσλάβουν γιατί με θεωρούν overqualified», μου είπε ένας φίλος μου χθες επιστρέφοντας από μία επαγγελματική συνέντευξη. Ο Αλέξανδρος ψάχνει για δουλειά ένα χρόνο τώρα. Διαθέτει σημαντική εμπειρία, είναι επαγγελματίας, έχει κάνει πολύ καλές σπουδές είναι εξειδικευμένος στα social media και αναζητά εργασία στην ελληνική αγορά. Τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλές συνεντεύξεις αλλά μέχρι εκεί. Οι εργοδότες ενθουσιάζονται μαζί του στην αρχή, τον καλούν για δεύτερη συνέντευξη μετά το ξανασκέφτονται και στο τέλος τον απορρίπτουν λέγοντάς του ότι είναι overqualified και εκείνοι προσφέρουν λίγα χρήματα. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τον ρωτήσουν οι περισσότεροι αν εκείνος ενδιαφέρεται να εργαστεί με μία χαμηλότερη αμοιβή. Δυστυχώς, η ιστορία του Αλέξανδρου δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν πολλές αντίστοιχες, γιατί όλο και περισσότεροι έμπειροι και καλοί επαγγελματίες χάνουν τη δουλειά τους όσο βαθαίνει η κρίση. Μπορεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετώπιζαν οι νεοεισερχόμενοι που δεν διέθεταν εργασιακή εμπειρία, όμως τα δεδομένα στην αγορά έχουν ανατραπεί εντελώς και πλέον στο στόχαστρο βρίσκονται και οι overqualified. Οι έμπειροι υποψήφιοι που διαθέτουν πολύ περισσότερα προσόντα απ΄ όσα απαιτεί η θέση αποτελούν, πλέον, «κόκκινο πανί» για τους εργοδότες. Για να προφυλάξεις τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση δώσε βάση στα παρακάτω:

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σουΠριν απευθυνθείς σε οποιονδήποτε εργοδότη, θα πρέπει πρώτα να συμβιβαστείς με τη νέα πραγματικότητα να αποδεχτείς ότι επιδιώκεις μια χαμηλότερη θέση. Το μόνο που μπορεί να σε παρηγορήσει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι όταν η οικονομία βρίσκεται στα κάτω της, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να ρίξουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Χρησιμοποίησε τα προσόντα σου προς όφελός σουΣυνέχισε να εστιάζεις στις δεξιότητες που διαθέτεις και αφορούν τη νέα θέση εργασίας. Μη δείχνεις αμήχανος γιατί είσαι overqualified, αλλά προσπάθησε να είσαι ειλικρινής σε σχέση με την προηγούμενη εργασιακή σου εμπειρία, όταν μιλήσεις με τον υπεύθυνο προσωπικού. Αυτή σου η διάθεση μπορεί να αποτυπωθεί και στη συνοδευτική επιστολή, όπου μπορείς να δείξεις ότι είσαι έτοιμος να κάνεις μία στροφή στην καριέρα σου, να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα και να μειώσεις τις απαιτήσεις σου.

Προετοιμάσου για όλα τα ενδεχόμεναΣε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να ξέρεις τι είδους απάντηση θα δώσεις όταν ο υπεύθυνος προσωπικού σε ρωτήσει αν θεωρείς ότι είσαι overqualified. Ρώτησέ τον ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού υποψηφίου και φρόντισε να του δείξεις με παραδείγματα, ότι αυτός που ψάχνει είσαι εσύ. Το ίδιο προετοιμασμένος, βέβαια, θα πρέπει να είσαι όταν αντίστοιχα σε ρωτήσει για το μισθό. Θα πρέπει να πεις αν είσαι ευέλικτος ή πρόθυμος να κάνεις τη δουλειά με λιγότερα χρήματα από αυτά που αξίζεις. Μπορείς εναλλακτικά να ζητήσεις κάτι άλλο ως αντάλλαγμα για παράδειγμα καλύτερο ωράριο ή άλλες παροχές ή να ορίσετε από κοινού βάσει ποιων στόχων ή χρονοδιαγράμματος θα επαναδιαπραγματευθείτε στο μέλλον τις αμοιβές σου.

Βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα της ευελιξίας δεν αφορά μόνο τους υποψηφίους. Η ευελιξία δεν είναι απαραίτητη μόνο από την πλευρά των εργαζομένων, αλλά και από την πλευρά των εργοδοτών. Θα πρέπει και εκείνοι με τη σειρά τους να κατανοήσουν άμεσα ότι η απομάκρυνση έμπειρων στελεχών, αφήνει αναξιοποίητο ένα πολύ έμπειρο παραγωγικό δυναμικό. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να αρνούνται να προσλάβουν ένα άτομο overqualified από φόβο μήπως πάει σε μία καλύτερη θέση, με υψηλότερες αμοιβές, όταν η αγορά επανέλθει. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιούν την ευκαιρία να συνεργαστούν με άτομα που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία. Ας το σκεφτούν. Μόνο να κερδίσουν έχουν απ’ αυτό.

Αναρτήθηκε από
http://www.kariera.gr/GR/JobSeeker/JSPage.aspx?pagever=Overqualified_Article&cachebypass=true&siteid=int_grnewsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια: