Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Α-Ω Μεγάλος κήπος σημαίνει και δικαίωμα για οικόσιτα. Το διεκδικούμε εδώ στο Ωραιόκαστρο. Η χαρά να έχεις κότες στην αυλή σου


Η ΧΑΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ

Τα πιο παραγωγικά και φιλικά οικόσιτα ζωντανά

Στα παλιά τα χρόνια, μαζί με το μποστάνι, ήταν συνηθισμένο τα νοικοκυριά να διατηρούν ένα κοπαδάκι κότες, για να έχουν τα φρέσκα αυγουλάκια τους αλλά και κανένα πουλερικό για το οικογενειακό τραπέζι. Αν σε αυτές τις εξελίξεις προσθέσει κανείς και κάποιες εξάρσεις σαλμονέλας εκείνη την εποχή και την γενική τάση εγκατάλειψης της αγροτικής ζωής υπέρ της αστικής, μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός αυτών που διατηρούσαν κότες στο νοικοκυριό. 

Ευτυχώς, τα τελευταία λίγα χρόνια λόγο κρίσης και λόγο εξαφάνισης εμπιστοσύνης του καταναλωτή για το αυγό και το κρέας, οι οικόσιτες κότες επιστρέφουν σε πολλές αυλές και μαζί ανανεώνεται το ενδιαφέρον για εξειδικευμένες καθαρόαιμες ράτσες, τόσο λειτουργικές όσο και διακοσμητικές.
  
Όσοι έχουν κότες στην αυλή τους γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο ιδιαίτερα χαλαρωτικό είναι να βλέπεις, και μόνο, τις κοτούλες να σκαλίζουν τη γη, ψάχνοντας για έντομα, σκουληκάκια και άλλους μεζέδες. Είναι τόσο χαριτωμένες που πολλοί ξεκινούν με λίγες κοτούλες, ίσα ίσα για τα φρέσκα αυγά, και τελικά φτάνουν να έχουν πολύ περισσότερες από όσες πραγματικά χρειάζονται, μόνο και μόνο επειδή τους κάνει κέφι να τις βλέπουν.
  
Οι κότες είναι από τα πιο παραγωγικά οικόσιτα ζώα. Τα αυγά τους είναι από τις πιο νόστιμες, θρεπτικές και υγιεινές τροφές που υπάρχουν
Για την διαιώνιση του είδους, τη φύλαξη του κοπαδιού απαραίτητος είναι ο Πετεινός ο πανέμορφος ο gladiator τους. 
Τις φωνάζει μόλις βρει τροφή να τις ταίσει, κυνηγά τους εχθρούς, τις προστατεύει μέρα νύχτα, τις αγκαλιάζει το βράδυ και φυσικά κάνει το μεγαλύτερο έργο μας ξυπνά το πρωί μόλις ξημερώσει για να πιάσουμε δουλειά με το κικιρίκου. 
Το καλύτερο είναι ότι έχοντας τις δικές μας κότες ελέγχουμε τι τρώνε και επομένως τι πάει στο αυγό που μας προσφέρουν. Έτσι είμαστε ήσυχοι ότι στα αυγά, που τρώμε και δίνουμε στα παιδιά μας, δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα αντιβιοτικά και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα και κατάλοιπα. Όσοι έχουν κότες ξέρουν πολύ καλά ότι η γεύση και η ποιότητα των δικών τους αυγών είναι άλλου επιπέδου.
Με μικρή προσπάθεια και μπόλικο μεράκι μπορούμε να απολαύσουμε την παρέα τους, να θαυμάζουμε τα κατορθώματά τους στον κήπο και να έχουμε στο πιάτο μας την πολύ νόστιμη και φρέσκια παραγωγή αυγών τους μια τροφή απαραίτητη στον οργανισμό μας για την πρωτείνη.

Για τα παιδιά μας, η επαφή και η γνωριμία με τη φύση γίνεται ευχάριστο παιχνίδι με αυτά τα αξιαγάπητα ζωντανά. 
Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα και μάθημα ζωής από την κλώσα με τα κλωσόπουλα της. 
Αυτή είναι μια εικόνα που τα παιδιά δεν ξεχνούν ποτέ και τους μαθαίνει την αγάπη και το σεβασμό για την φύση. 

Όσοι νομίζετε ότι η κότα είναι απλά ένα πουλί είστε βαθειά νυχτωμένοι. Ότι ακριβώς κάνει στο σπίτι η γάτα και ο σκύλος, το ίδιο κάνει και η κότα. Σε φωνάζει πρωί πρωί μόλις σε δει όλο χαρά. Σε φωνάζει να την ταίσεις. Σ ενημερώνει όλο χαρά ότι έκανε το αυγουλάκι της. Προστατεύει το χώρο της. Λιπαίνει τον κήπο σου.Είναι τέλεια μάνα και σ αγαπά όπως την αγαπάς και εσύ, σου δίνει ότι της δίνεις σε αισθήματα. Για αυτό και ανήκει στα οικόσιτα είδη.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: