Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Α-Ω ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ.Σ.Φάμελλος: Καμία προσφυγή δεν έγινε από Δήμο και ΠΚΜ κατά των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του λατομείου στο Μεσαίο



Η τελική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για τη λειτουργία ενός νέου λατομικού χώρου -για τα επόμενα τουλάχιστον 10 χρόνια- έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων στο χωριό Μεσαίο του δήμου Ωραιοκάστρου, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και στις δημοτικές παρατάξεις του τόπου.
Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ιστορία της λειτουργίας του λατομικού χώρου στο Μεσαίο, εκκρεμούσε από το 2002 (με προσφυγές στο ΣτΕ και στα δικαστήρια) έως το 2016, όπου και τελεσιδίκησε. Οι προσφυγές των κατοίκων και των σωματείων στη συνέχεια δεν απέδωσαν καρπούς, απορρίφθηκαν, για να φτάσουμε τελικά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2018. Και εδώ φαίνεται να τίθεται το εξής ερώτημα. Αξιοποίησε ο δήμος το δικαίωμα της προσφυγής εντός 30 ημερών στο αρμόδιο υπουργείο κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να αναστείλει για ακόμα μία φορά τη λειτουργία του λατομείου;


Το Polites Oraiokastrou επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι «δεν έχει γίνει ουδεμία προσφυγή, ούτε από τον δήμο Ωραιοκάστρου ούτε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Όπως μας διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος η απόφαση αυτή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που βγήκε τον Σεπτέμβρη του 2018, κοινοποιήθηκε τόσο στον δήμο Ωραιοκάστρου όσο και στην ΠΚΜ.
Αναφερόμενος ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο αν ο δήμος Ωραιοκάστρου προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων καθώς μπορούσε να κάνει μέσα σε 30 ημέρες, υπογράμμισε ότι «αν κάποιος ανατρέξει στην τελευταία παράγραφο (ενν. της απόφασης) θα δει ότι εκεί περιγράφεται ακριβώς η διαδικασία προσφυγής η οποία εξασφαλίζει και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τους αυτοδιοικητικούς φορείς σε οποιαδήποτε περίπτωση αντίρρησης ή διεκδίκησης δικαιώματος». Και συνέχισε ο κ. Φάμελλος: «όσο έψαξα όμως τις τελευταίες δύο ημέρες και στο υπουργείο στο οποίο θα ερχόταν υπόψη μου αυτή η προσφυγή η οποία αναφέρεται ως προσφυγή στον υπουργό περιβάλλοντος αλλά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχει γίνει ουδεμία προσφυγή. Ούτε από τον δήμο Ωραιοκάστρου ούτε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».


Ερωτηθείς εξάλλου για τη ανησυχία των κατοίκων αλλά και για το αν ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση, ο κ Φάμελλος είπε, πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία απολύτως επικοινωνία μαζί του από τη δημοτική αρχή, παρότι είναι βουλευτής της περιοχής αλλά κυρίως έχει το χαρτοφυλάκιο και την αρμοδιότητα του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση του όλου θέματος. «Όμως έψαξα να βρω ακριβώς ποια είναι η κατάσταση, γιατί προφανώς και με ενδιαφέρει οποιοδήποτε ζήτημα αφορά και στους πολίτες της περιοχής αλλά και στο περιβάλλον συνολικά στη χώρα μας» τόνισε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να καταλήξει με νόημα ότι «με ιδιαίτερη απορία παρακολουθώ τη συζήτηση η οποία γίνεται από τον Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα περιμένω βέβαια την επίσημη ενημέρωση του δημάρχου για το ζήτημα αυτό, που από ότι γνωρίζω, η συζήτηση συνδέει το θέμα με κυβερνητικές ευθύνες». Καταλήγοντας ο κ. Φάμελλος θεώρησε «ότι μάλλον υπάρχουν τοπικοί πολιτικοί λόγοι που αναπτύσσεται αυτή η συζήτηση, δε γνωρίζω τίποτα παραπάνω και δε θέλω να υποθέσω οτιδήποτε. Πρέπει να σας πω ότι μου προκαλεί ιδιαίτερη απορία, το γιατί αναδεικνύεται ένα θέμα με τόνους αντιπολιτευτικούς και συσχετιζόμενο με την κεντρική πολιτική σκηνή όταν ξεκάθαρα οι αυτοδιοικητικές λειτουργίες δεν έχουν εκτελεστεί.»
Τέλος ο κ Φάμελλος επανέλαβε ότι «δόθηκε περιθώριο όπως προβλέπει ο νόμος με προσφυγή έναντι του υπουργού περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και κανείς δεν έχει προσφύγει. Ως εκ τούτου δεν έχει διεκδικήσει ο δήμος να μην είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη δραστηριότητα, δεν έχει καταθέσει περιβαλλοντική ένσταση επί αυτής. Αυτή είναι η πραγματικότητα που γνωρίζει σήμερα το Υπουργείο μέχρι σήμερα και η δημόσια διοίκηση».

Πηγη : http://www.politesoraiokastrou.gr/oraiokastro/item/7134-famellos-latomeio-periballontikes-prosfigi-oraiokastro-polites-oraiokastrou.html?fbclid=IwAR0gyPlc8CxauEBi6RYZGza3m6DZfvVbqvZusDoM5OBpXQZj0h--ISii0vM

Δεν υπάρχουν σχόλια: