Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Α-Ω Μεγάλη πίεση απο τις τοπικές κοινότητες Ωραιοκάστρου, να μειώσουν τον αριθμό των οικόσιτων στο Ωραιόκαστρο. Το χθεσινό ΔΣ δεν κατάφερε να βγάλει πάλι απόφαση.


Τι θέλουν να ψηφίσουν για τα οικόσιτα του Ωραιοκάστρου

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλέστηκε να γνωμοδοτήσει για τον αριθμό οικόσιτων ζώων-πτηνών που μπορούν να έχουν οι Πολίτες εντός του Οικισμού
Η εισήγηση έγινε από τον κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Δ.Ε. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και είχε ως επιχειρήματα:
Α) Το γεγονός αστικοποίησης του πληθυσμού των οικισμών όπου ακόμα και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που μεγάλωσαν στο χωριό δεν θέλουν οσμές και λύματα.

Β) Την άποψη ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του ’70 με αυλές γεμάτες ζώα (δημόσια υγεία, σφαγές ζώων σε αυλές, ζωοανθρωπονόσοι, μύγες κουνούπια κλπ.)

Γ) Το ότι η διατήρηση οικόσιτων ζώων εξελίσσεται σε μη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα επιζήμια για την εθνική οικονομία.

Δ)Η υφιστάμενη νομοθεσία είναι πολύ γενική και χαρακτηρίζεται από έλλειψη διοικητικών κυρώσεων.


Οι τοπικές κοινωνίες της Καλλιθέας και Μυγδονίας πήραν αποφάσεις που τους επιτρέπει να έχουν στα σπίτια τους την πλήρη αυτάρκεια και έναν αριθμό οικόσιτων που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης μιας οικογένειας, βάση της οικονομικής κρίσης της εποχής.
Ο κ. Παναγιωτίδης (Τοπικός Σύμβουλος της Καλλιθέας) γνώστης του αντικειμένου διότι για πολλά έτη διατηρούσε οικόσιτα γουρουνάκια στο χωριό του για το Ωραιόκαστρο πρότεινε: τον αριθμό τριών (3) πουλερικών άνευ κόκορα. 

Το επιχείρημα του ήταν ότι το Ωραιόκαστρο είναι Πόλη με 20.000 κατοίκους και άνω (διότι έκανε την συνένωση του πληθυσμού όλων των οικισμών βάση απογραφής του 2011) ασχέτως εάν το Ωραιόκαστρο ανήκει στα περίχωρα της Πόλης της Θεσσαλονίκης, και αποτελείται από πολλούς οικισμούς και οι οικισμοί έχουν χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους εώς και 5-6 χιλιόμετρα. 
Δεν λήφθηκαν στην όλη εισήγηση τα δικαιώματα των ζώων. Δεν ενημερώθηκαν οι πολίτες που έχουν αυτή τη στιγμή οικόσιτα στο Ωραιόκαστρο και σε μια νύχτα θα βγουν "ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ" που τα διατηρούν και κινδυνεύουν να πληρώνουν προστίμα για το οικολογικό αυγό που τρώνε. 
Δεν ενημερώθηκαν οι φιλοζωικές οργανώσεις για να στηρίξουν τα δικαιώματα των ζώων. Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε η Σοφία Κυριακίδου  η οποία ενημέρωσε με επιστολή και ενστάσεις τον Πρόεδρο του ΔΣ θέτοντας επιχειρήματα για την παρεμπόδιση αυτής της απόφασης.  
Τέλος  ο Πρόεδρος ΔΣ δεν άφησε την κ. Σοφία Κυριακίδου να εκφέρει άποψη ή να θέσει την γνώμη της, με φασιστικό τρόπο απόκλεισε την πρόταση της με την δικαιολογία ότι ήθελε να την προστατέψει δεν επέτρεψε να παρουσιάσει την άποψη της ως ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.

Με μεγάλη πρεμούρα και βιασύνη ο κ. Παναγιωτίδης ήθελε να ψηφιστεί η απόφαση πιάνοντας στον ύπνο τους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι οι περισσότεροι είναι ανίδεοι με το θέμα αυτό.
Κάποιοι από τους Συμβούλους ανυσήχησαν και έκαναν πίσω.
Η απόφαση αναβλήθηκε και ανατέθηκε στον κ. Ζιακούλη να μελετήσει και να κάνει Έκθεση για το θέμα.

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους του Ωραιοκάστρου, που έχουν οικόσιτα να καταθέσουν τις απόψεις τους στον Κ. Ζιακούλη ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και ΠΟΛ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ , καθώς και όλες τις ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ να ενημερώσουν και να πάρουν θέση για τα δικαιώματα διατήρησης ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ σε αυλές.

Τα τηλέφωνα για να επικοινωνείτε όσοι ενδιαφέρεστε
κ. Ζιακούλη Ηλία ziakoulis@oraiokastro.gr 2313304080
κ. Παναγιωτίδη Χρήστο  panagiotidis@oraiokastro.gr 2313300803


Δεν υπάρχουν σχόλια: