Γράφει η Σοφία Κυριακίδου
Είμαι σίγουρη ότι ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να προβλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου στην κορφή του βουνού στην πλάτη του Ωραιοκάστρου από την βορεινή πλευρά. Πολύς κόσμος με ρωτά γιατί αγχωνόμαστε με την κίνηση αυτή της Διοίκησης του Δήμου μας.
Αναμφίβολα, με την ανάπτυξη του λατομείου θα επέλθει καθολική αποψίλωση της βλάστησης στην περιοχή, θα καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας και πανίδας.
Ως δεύτερη σημαντικότερη επίπτωση θεωρείται η ατμοσφαιρική ρύπανση ιδιαίτερα από τη σκόνη που θα εκπέμπεται στιγμιαία κατά τη χρήση των εκρηκτικών υλών και η διαφυγή σκόνης κατά την επεξεργασία του πετρώματος. Η σκόνη αυτή με το Βαρδάρη θα φτάνει μέσα στο Ωραιόκαστρο το οποίο είναι σε απόσταση μόλις 5χιλ από την περιοχή που θα γίνει ΛΑΤΟΜΙΚΗ.
Η προτεινόμενη δραστηριότητα θα επιφέρει επιβάρυνση στο οδικό δίκτυο της περιοχής.
Ο δρόμος που πηγαίνει προς το Λατομείο και περνά μπροστά από το ξενοδοχείο LION λέγεται και αυτός ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΟΔΟΣ, γιατί και από εκεί περνούσαν τα συμμαχικά στρατεύματα κάποτε.
Ο δρόμος είναι χωματόδρομος, και η σκόνη που θα σηκώνεται κάθε φορά που ένα φορτηγό θα μεταφέρει χαλίκι πολλούς τόνους θα είναι ότι χειρότερο και για το Ξενοδοχείο που αποτελεί μια επιχείρηση Τουριστικής ανάπτυξης του Ωραιοκάστρου, και για το αναψυκτήριο του Κυνηγετικού Συλλόγου που ο κόσμος το καλοκαίρι επισκέπτεται για να χαρεί τον καθαρό αέρα, και την δροσιά του Ωραιοκάστρου, του βουνού και είναι τόπος εισροής Θεσσαλονικέων.
Επίσης το οδικό δίκτυο ασφάλτου Ωραιοκάστρου- Μελισοχωρίου θα επιβαρυνθεί αφάνταστα όταν θα περνούν τριαξονικά με πολλά κυβικά βάρους χαλικιού, πέτρας, θα δημιουργείται ακόμα και μεγάλη κίνηση...Ο δρόμος παλαιώνει πολύ πιο γρήγορα, κάθεται σε διάφορα σημεία.
Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακατασκευάζονται οι δρόμοι τακτικά.
Σε όλες τις εποχές τα Λατομεία έφερναν τα εξής θέματα που απασχολούν δεν έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου -
οπτική διείσδυση,
ζημιά στα τοπία,
κυκλοφορία,
καπνός,
θόρυβος,
σκόνη,
ζημιές στις σπηλιές,
απώλεια γης και επιδείνωση της ποιότητας των υδάτων.
Οι δονήσεις, η υποβάθμιση της γης, η υποβάθμιση των εδαφών και οι κατολισθήσεις, η ρύπανση των υδάτων, η ηχορύπανση κατά την εργασία και η ατμοσφαιρική ρύπανση, θα οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας των κατοίκων και απώλεια βιοποικιλότητας.
Οι εργασίες λατομείου μπορούν να μεταβάλουν αρνητικά τα προϋπάρχοντα οικοσυστήματα και να αλλάξουν τα υδρογεωλογικά και υδρολογικά καθεστώτα. Αυτή η δυσμενή επιρροή της λατομείωσης πέτρας και άμμου προκαλεί ζημιά στην ιδιοκτησία, εξάντληση των υπόγειων υδάτων, απώλεια γόνιμου εδάφους, υποβάθμιση των δασών.
Θα έπρεπε ο Δήμος ως Διοίκηση να έχει αποτρέψει την Απόφαση να λειτουργήσουν τα Λατομεία με κάθε τρόπο. Το βουνό μας, ο πνεύμονας μας, το στολίδι μας έχει ανάγκη από ανάπτυξη και υποστήριξη και όχι καταστροφικών έργων με σκοπό το ελάχιστο κέρδος αλλά μακροπρόθεσμα τεράστιες ζημιές του περιβάλλοντος και στην υγεία των κατοίκων.
Τα Λατομεία θα έπρεπε να γίνονται πολλά χιλιόμετρα έξω από κατοικημένες περιοχές.
Για να μην έχουν οι εταιρίες μεγάλο εκμετάλλευσης κόστος μετακίνησης των υλικών και να βγάζουν κέρδος κάποιοι αισχροκερδούν σε βάρος των κατοίκων του Δήμου μας.
Κάποτε θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό και να μάθουμε να αντιδρούμε, όλοι μαζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου