Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Το πρώτο σπίτι με μηδενική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα είναι γεγονός


Το πρώτο σπίτι με μηδενική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα είναι γεγονός
Γεγονός είναι και στη χώρα μας το πρώτο σπίτι με μηδενική κατανάλωσηενέργειας. Βρίσκεται στην Παλαιά Πεντέλη και είναι το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στην Ελλάδα. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Deutsche Welle, ο πολιτικός μηχανικός Στέφανος Παλλαντζάς και μια ομάδα νέων επιστημόνων δηλώνει ότι στόχος του έργου τους είναι να διαδώσουν ότι και στην Ελλάδα το κτίριο του αύριο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να δημιουργήσουν μια βάση ενημέρωσης για τα παθητικά σπίτια, στην οποία θα ανατρέχουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, παραγωγοί υλικών αλλά και τελικοί χρήστες.
Η προσπάθεια για την κατασκευή σπιτιών μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας δεν είναι όμως μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο τα ενεργειακά πρότυπα προσαρμόζονται σε αυτά του παθητικού σπιτιού. Ιδιαίτερα στον κτιριακό τομέα υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, που αγγίζει το 90% χωρίς απώλεια της ποιότητας των ανέσεων στο εσωτερικό περιβάλλον.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την αρχή του χρόνου στην Κίνα έχουν επιβληθεί στη δόμηση αυστηρά κριτήρια εξοικονόμησης, μέχρι και 70%. Στη Ν. Κορέα και την Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται μόνο «net zero energy building», ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ισχύει για όλα τα νεόδμητα το «nearly zero energy building».

Αναρτήθηκε:

Δεν υπάρχουν σχόλια: