Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Άγριος κρόκος πως θα το ξεχωρίσω απο το δηλητηριώδες κολχικό που μοιάζει πολύ.Που θα βρω.

co7co3
Αυτό είναι το φυτό ΚΟΛΧΙΚΟ το αγαπημένο λουλούδι της Μήδειας η οποία όχι μόνο γνώριζε πως το συγκεκριμένο λουλουδι αποτελεί ένα θαυμάσιο δηλητήριο, αλλά το είχε χρησιμοποιήσει κιόλας πολυάριθμες φορές, με πιο γνωστή κατά μία εκδοχή μάλιστα, εκείνη, στην οποία θύματα της υπήρξαν τα ίδια της τα παιδιά! . Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν, (πριν καν μπει), το φθινόπωρο.
Το κολχικό είναι πολυετές, βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και δυτικής Ασίας, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική. Στη Ελλάδα απαντώνται 26 είδη.
Αυτό το πανέμορφο αλλά και πολύ δηλητηριώδες φυτό μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση.
Τα άνθη είναι πολύ όμορφα, πολύ μεγάλα και πολύ ρόδινα.  Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (6 στήμονες) και θηλυκά (3 ύπερους).Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό (γι’ αυτό και ονομάστηκε «φυτικό αρσενικό»). Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.


Και εδώ είναι μια βασική διαφορά από τους κρόκους στους οποίους βρίσκουμε ΜΟΝΟ 3 στήμονες

 

 Οι κρόκοι είναι από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης. Ανθίζουν σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, αρχίζοντας το φθινόπωρο από τα νότια και τα χαμηλά για να συνεχίσουν χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι στα ψηλά βουνά και την ορεινή ζώνη. Οι κρόκοι που δίνουν το «σαφράν» ή «ζαφορά» είναι οι φθινοπωρινοί, που έχουν πολύ μεγάλο ύπερο χωρισμένο σε επιμήκη στίγματα. Από τα στίγματα αυτά παράγεται το σαφράν, το οποίο ανάλογα με την χρήση του είναι πανάκριβο άρτυμα, φάρμακο ή χρωστική ύλη που δίνει ένα πολύ λαμπερό κίτρινο χρώμα.

Φυτρώνει συνήθως σε πλαγιές λόφων Φθινόπωρο, και Άνοιξη στο Ωραιόκαστρο

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: