Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Πως να διατηρήσουμε φρέσκα λαχανικά για αρκετό καιρό.Φρέσκο μαιντανό, άνιθο,σέλινο, ρεπανάκι, καρότο για βδομάδες


 Το πρόβλημα το έχω με τον μαιντανό, άνιθο, σέλινο, ρεπανάκια εώς τώρα. Αναγκαζόμουν να τα βάζω στην κατάψυξη. Μετά βρήκα τρόπο να έχω ένα παρτέρι στο μπαλκόνι και να κόβω πάντα φρέσκα. Υπάρχει όμως και εποχή που δεν ευδοκιμούν και αυτά, για παράδειγμα ο άνηθος το χειμώνα παγώνει. Τα σέλινα επίσης. 
Την λύση μου την έδωσε ένα άρθρο που διάβασα της Κατερίνας Γκίκα



Διατηρούμε φρέσκα και τα μυρωδικά

Είμαι εργένισσα, μαγειρεύω τις περισσότερες φορές μόνο για τον εαυτό μου αλλά θέλω να έχω όλα τα μυρωδικά στο ψυγείο μου, ώστε να επιλέξω τι χρειάζομαι όταν θα βάλω την κατσαρόλα στη φωτιά.
Θέλω να έχω σέλινο για τις σούπες μου και κόλιανδρο για τις σαλάτες μου. Τα έβλεπα στον πάγκο στη λαϊκή και ήθελα να τα πάρω όλα, και τα έπαιρνα, αλλά συνήθως μετά από δέκα μέρες τα πέταγα άθικτα ή έχοντας χρησιμοποιήσει λίγα κλωναράκια από τo καθένα. Και όταν τα χρειαζόμουν, δεν είχα. Αναρωτιόμουν γιατί δεν έχουν μικρότερα ματσάκια για μας, τους εργένηδες. Τα τύλιξα σε χαρτί, τα έβαζα σε νερό, πειραματιζόμουν με διάφορες πατέντες προκειμένου να διατηρήσω τα μυρωδικά στο ψυγείο μου περισσότερο διάστημα. Τελικά βρήκα τη λύση και, πιστέψτε με, έχω τα μυρωδικά μου από τα Χριστούγεννα, που πήγα στο χωριό, και αντέχουν ακόμα...
Αποστειρώνω μερικά βαζάκια με καυτό νερό. Εδώ έχω δύο μικρά, μπορείτε να βάλετε ακόμα μεγαλύτερα ώστε να αναπνέουν ή, αν έχετε την δυνατότητα, να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Βάζουμε μέσα σε κάθε βαζάκι κι από ένα ματσάκι άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, μάραθο, κόλιανδρο, ακόμα και ρόκα, τα κλείνω με τα καπάκια τους και τα τοποθετώ στο ψυγείο. Παίρνουμε όσο θέλουμε και μετά ξανακλείνουμε το βάζο.
Κάποια στιγμή, μετά από δυο-τρεις βδομάδες, μέσα μαζεύει λίγο υγρασία, μπορούμε τότε αν θέλουμε να ξαναφρεσκάρουμε το γυάλινο μπολ και να το σκουπίσουμε. Αυτό είναι προαιρετικό γιατί ουσιαστικά δεν παθαίνουν τίποτα. Ακόμα κι αν τα ξεχάσετε εκεί για έναν - δύο μήνες, όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο μυρωδικό, θα ανοίξετε το βαζάκι και θα είναι σαν φρέσκο.
Θα ήθελα με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσω και το σπανάκι, αλλά θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο γυάλινο σκεύος, οπότε αυτό μπαίνει στην κατάψυξη αφού προηγουμένως το καθαρίσω, το πλύνω και το περάσω από ζεματιστό νερό.

ΥΓ: Αν μάλιστα τα τυλίξετε και σε χαρτί κουζίνας και μετά τα βάλετε στο αποστειρωμένο βαζάκι, θα ζήσουν ακόμη περισσότερο.

Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: