Το μικροκλίμα της περιοχής των Πρεσπών αλλά και η φτωχή σε ασβέστιο σύσταση του εδάφους της χαρίζουν στα φασόλια ελέφαντες Πρεσπών τα χαρακτηριστικά εκείνα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν: είναι βραστερά, αφού είναι λεπτόφλουδα, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζουν πολλά ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία –πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι εξαιρετικής ποιότητας, καλλιεργημένα με ντόπιους σπόρουςχωρίς φάρμακα.
Η συγκομιδή των φασολιών θα πρέπει να γίνεται όταν οι λοβοί έχουν πάρει χρώμα υποκίτρινο και πριν να αποξηρανθούν τελείως .
Θα πρέπει να γίνεται το πρωί πριν οι λοβοί ανοίξουν ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή.
Όταν λοιπόν έχουμε τις παραπάνω ενδείξεις ξεκινά πρώτα το λεγόμενο κόψιμο των φασολιών πάνω στη ρίζα με τα λεγόμενα δρεπάνια μια προς μια ρίζα . Το φασόλι μετά το ξερίζωμα χρειάζεται 7-9 ημέρες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες ώστε να ξεραθεί τελείως ,εφόσον έχει ξεραθεί το φασόλι ακολουθεί το βγάλσιμο των πασάλων.
Αυτούς τους σπόρους τους ξεδιαλέγουν και αφήνουν τους καλούς για να έχουν μια καλή παραγωγή .
Η διαδικασία του ξεδιαλέγματος γίνεται με τα χέρια
Πως φυτεύουμε.
Ή σε σειρά σε απόσταση 20εκ σπόρο με σπόρο και 1μ. απόσταση σειρά με σειρά.
Ή σε πηγαδάκι ανοίγουμε μια λακούβα και βάζουμε 6 σπόρους. Στο τέλος κρατάμε 4 φυτά τα πιο δυνατά.
Τα φασόλια γίονται εώς 3 μέτρα ύψος. Για αυτό θα χρησιμοποιούμε ψηλά καλάμια, και 2-3 φορές θα κόψουμε την κορφή. Σταματάμε να πειράζουμε τις κορφές όταν ανθίσει.
Το μυστικό για να πετύχετε την συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι να φυτέψετε 20 Φεβρουαρίου με τέλος, αφού έχουν βλαστήσει οι σπόροι μας.
Τα φασόλια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εώς Ιούνιο. Εάν μας πιάσει η ζέστη δυστηχώς δεν αντέχουν.
Έκανα μια προσπάθεια κάποτε και τα φύτεψα Μάιο στην Επανωμή. Τον Αύγουστο είχαν γίνει τεράστια και γιεμάτα άνθη. Μετά τα άνθη έπεφταν και δεν κάνανε ποτέ σπόρο.
Όπως είδατε και πιο πάνω, ξεριζώνουμε τη φασολιά, την αφήνουμε λίγες μέρες να ξεραθεί και μετά παίρνουμε τα φασόλια.Η ζέστη δυστηχώς δεν τα ευνοεί. Στις Πρέσπες έχει και υγρασία και δροσιά.
Που θα βρω σπόρους οργανικούς;
Στείλε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου