Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Ανταλλαγή σπόρων λαχανικών, αρωματικών φυτών.Ντόπιων ποικιλλιών ελληνικοί παραδοσιακοί προς εξαφάνιση σπόροι πάμε να τους διατηρήσουμε.Γίνε μέλος ενός χόμπυ που θα το ονομάσουμε ΚΙΒΩΤΟΣ σπόρων.Αντάλλαξε σπόρους


Οι παπούδες  μας έφεραν από τη Μικρά Ασία εκείνους τους ντόπιους σπόρους. Εκείνοι οι άνθρωποι έφυγαν από τους τόπους τους με ότι πολυτιμότερο είχαν, τους σπόρους τους…
Κι αυτό για να έχουν πάντα τροφή. Αυτό το πολύτιμο αγαθό της τροφής, που όλοι το είχαν δεδομένο, μπήκε σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα παιχνίδι «εξάρτησης και απόλυτης κυριαρχίας».
Εξαρτώμενοι οι καλλιεργητές (υβριδικοί σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό) εξαρτώμενοι και οι καταναλωτές που δεν μπήκαν καν στη λογική της έννοιας «φυτεύω και καταναλώνω».
Και να ήθελαν να το κάνουν δηλαδή, θα ήταν αδύνατο, αφού οι υβριδικοί σπόροι δίνουν προϊόν, μόνο για μια χρονιά. Είναι έτσι «φτιαγμένοι» που και να θες να το κάνεις, δεν ξέρεις τί προϊόν θα πάρεις, με την επόμενη σπορά.
Οι Μικρασιάτες μπόρεσαν να το κάνουν διότι οι σπόροι τους ήταν ανοιχτής διασταύρωσης, ήταν δηλαδή σπόροι, που αναπαράγονται με φυσιολογικό τρόπο. Φυτεύεις, παράγεις, αποξηραίνεις, και φυτεύεις ξανά.
Αυτοί οι σπόροι είχαν μια επιπλέον ιδιομορφία. Επειδή είχαν επιβιώσει σε συνθήκες πολέμου και αντιξοότητες, ήταν ανθεκτικοί. Ήθελαν ελάχιστο νερό και άντεχαν στις ασθένειες, επιπλέον οι καρποί είχαν άρωμα και γεύση μοναδική.

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να ανταλλάξετε προσωπικά στοιχεία και mail για το τι διαθέτει ο καθένας, για να μπορέσουμε να κάνουμε ανταλλαγή σπόρων.

Για να συμμετεχετε στη διαδικασία θα πρέπει να αφήσετε σχόλιο με την δική σας αγγελία, το ψάχνετε, τι διαθέτετε και το το mail σας. Μην βάζετε τηλέφωνο εξ αρχής.
Να είσε συνεπής με τις συναλλαγές σας, το blog δεν φέρει καμία ευθύνη.

Μην ξεχνάτε να αναφέρετε την ηλικία του σπόρου δηλαδή ποια χρονιά τον πήρατε  για να ξέρουμε την διάρκεια ζωής του.



Εξ αρχής σας παραθέτω τις δικές μου ποικιλλίες που είναι προς ανταλλαγή:

-Ντοματάκια σαντορίνης
-Πιπεριά κόκκινη καυτερό,
-Πιπεριά γλυκιά πράσσινη
-Καλαμπόκι
-Μπάμια μεγάλη
-Ντοματάκι ΡΟΜΑ
-πεπόνι διαφορες ποικιλλίες
-κολοκυθα για γλυκό
-καρπούζι
-Λούφα
-Αγγουρι μεγάλο 
-Άνηθο
-Μαιντανό
-Βασιλικό
-Ματζουράνα
-Ρόκα
-Ντομάτα
-Μελιτζάνα  Μακρυά -φλάσκα
-Ρεπάνι μεγάλο λευκό
-Μαρούλι


Μικροί μου ερασιτέχνες αγρότες Εμπρός η σεζόν ξεκινά

Σε κάθε ποικιλία παραδοσιακών σπόρων που ανταλλάσετε μεταξύ σας θα πρέπει να στέλνετε τουλάχιστον 10 σπόρους για λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κλπ, τουλάχιστον 6 για μεγαλύτερους σπόρους όπως πχ.για καλαμπόκι και ακόμα περισσότερους για μυρωδικά όπως άνηθος, μαϊντανός που ο σπόρος είναι μικροσκοπικός.
Σε κάθε ποικιλία λαχανικών που στέλνετε σε άλλο άτομο να γράφετε πάνω στο φακελάκι το όνομα του σπόρου όσο πιο συγκεκριμένα μπορείτε, την περιοχή από όπου συλλέχτηκε και το έτος που συλλέχτηκε.
 


ΣεΑνταλλαγή σπόρων

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να ανταλλάσσεται σπόρους μεταξύ άλλων που ενδιαφέρονται.
Όποιος ενδιαφέρεται για ανταλλαγή απλώς γράφει ένα σχόλιο στην ανάρτηση με τις ποικιλίες που διαθέτει.
Υποχρέωση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι να αναφέρει τις ποικιλίες από σπόρους που διαθέτει μαζί με ένα ενεργό email ή τηλέφωνο επικοινωνίας.

Στη συνέχεια ο κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνεί μόνος του με email ή τηλεφωνικός και συνεννοούνται για κάθε ανταλλαγή.
Το blog δεν φέρει καμία ευθύνη ούτε επεμβαίνει ή ελέγχει την όλη διαδικασία.

Θα σας παρακαλούσα εδώ να γράφετε ή να στέλνεται email μόνο όσοι ενδιαφέρονται για ανταλλαγή σπόρων για να υπάρχει μία τάξη.

Δυστυχώς δεν διαθέτω τόση μεγάλη ποσότητα σπόρων για να στείλω σε όλους.
Η ενότητα φτιάχτηκε κυρίως για ανταλλαγή σπόρων μεταξύ σας, όχι για δωρεάν σπόρους. 
Εαν υπάρξει μελλοντικός τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί νέα ενότητα που θα το αναφέρει.

Ελπίζω οι φίλοι καλλιεργητές ποικιλιών σπόρων να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Σαν αρχή παραθέτω τις δικές μου ποικιλίες που είναι διαθέσιμες για ανταλλαγή:
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/01/blog-post_24.html#sthash.5NB4py95.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: