Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μετακομίζει η Α Εφορία στη Β Θεσσαλονίκης

Πριν λίγες μέρες μετακόμισε η Α Εφορία Θεσσαλονίκης από την οδό Ταντάλου στην Β΄Θεσσαλονίκης. Για τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου είναι μια χρήσιμη πληροφορία, γιατί σε λίγο θα ψάχνονται....










Κλειστές θα παραμείνουν οι περισσότερες Εφορίες της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη 22 και 23 Οκτωβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η μεγαλύτερη ίσως μεταρρύθμιση όλων των εποχών σε ότι αφορά τη λειτουργία των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών.


Από την Παρασκευή ήδη και επισήμως από τη Δευτέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το Δεκέμβριο, 127 Εφορίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι εργασίες τους μεταφέρονται σε άλλες υπηρεσίες. Οι προς κλείσιμο Εφορίες ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στις 14.30 την Παρασκευή και από σήμερα μετακομίζουν. Για το λόγο αυτό και οι Εφορίες που θα τις υποδεχθούν για μείνουν για ένα διήμερο κλειστές.
Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν τις παραπάνω ημέρες παρατείνονται στη βάση του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φορολογουμένων.  Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και συναλλαγών των φορολογούμενων που λήγουν τη Δευτέρα και την Τρίτη παρατείνονται κατά μία ημέρα.
Για την αποφυγή προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως σημειώνει το υπουργείο, πρέπει να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση, σε εμφανή σημεία του κτιρίου στέγασης της Υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερωθούν έγκαιρα οι ενδιαφερόμενοι για τη μη πραγματοποίηση συναλλαγών, κατά τις προαναφερθείσες ημερομηνίες, για τον λόγο στον οποίο οφείλεται αυτή, καθώς και για τις ημερομηνίες μετάθεσης των προθεσμιών.


Η μεταστέγαση των Εφοριών θα κοστίσει περί τα 4,25 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ελληνικό δημόσιο θα γλυτώσει περί τα 19 εκατ. ευρώ στη διετία 20013-2014, δηλαδή 791.000 ευρώ τον μήνα από υπέρογκα ενοίκια που καταβάλλονταν, τη στιγμή που υπάρχουν άδεια δημόσια κτίρια.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της αλόγιστης σπατάλης να σημειώσουμε ότι μόνο για το κτίριο που επί δεκαετίες στέγαζε τη ΔΟΥ Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, καταβάλλονταν ετήσιο μίσθωμα περί τα 157.000 ετησίως!

Ειδικότερα:
1. Προτείνεται η μη ενοποίηση των ακόλουθων ΔΟΥ:
a. της θεματικής ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, που διενεργεί ειδικούς ελέγχους
b. αυτών που διαθέτουν ήδη άνω των 100.000 συναλλασσομένων:
i. ΔΟΥ Αμπελοκήπων. Ωστόσο προτείνεται να διερευνηθεί η παραχώρηση του κτιρίου της πρώην ΔΟΥ Σταυρούπολης, το οποίο παραμένει κενό και ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ
ii. ΔΟΥ Καλαμαριάς
iii. ΔΟΥ ΖΘεσσαλονίκης
c. αυτών που αν ενοποιούνταν θα δημιουργούσαν ΔΟΥ με πολύ μεγάλο αριθμό εξυπηρετούμενων συναλλασσομένων (άνω των 150.000) και θα προκαλούταν πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας:
i. ΔΟΥ Λαγκαδά (Λαγκαδάς – Σοχός – Ζαγκλιβέρι), η οποία επιπλέον διαθέτει και ιδιόκτητο κτίριο
ii. ΔΟΥ Η’ Θεσσαλονίκης

2. Προτείνεται η ενοποίηση των ακόλουθων ΔΟΥ ( Η πρώτη αναγραφόμενη απορροφά τη δεύτερη η λειτουργία της οποίας αναστέλλεται) :
* Ιωνίας με Αγίου Αθανασίου
* Στ΄ Θεσσαλονίκης με Τούμπας
Ε’ Θεσσαλονίκης με Νεάπολης
* Δ’ Θεσσαλονίκης με Θ’ και Ι’ Θεσσαλονίκης
*Α’ Θεσσαλονίκης με Β’ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: