Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Στο κολυμβητήριο δεν πάμε για βουτιές. Πάμε για να μάθουμε να κολυμπάμε!

 
 "Ο παιδικός πνιγμός είναι σιωπηλός". 
Η φράση αυτή πρέπει να ειπωθεί δυνατά. Τόσο δυνατά, που να ακουστεί παντού, για να μην εφησυχάζουν οι γονείς, όταν βρίσκονται σε παραλίες ή πισίνες με τα παιδιά τους. Αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να χαθεί η ζωή ενός παιδιού στο νερό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι πνίγονται και δεν προλαβαίνουν να αντιδράσουν. Συνήθως παρακολουθούν το φαινόμενο, ενώ το βιώνουν.


"Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους από πνιγμούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άτομα από πνιγμούς"
 "Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν λαμβάνονται τα απλά μεν, πολύ βασικά δε, προληπτικά μέτρα: Συνεχής επιτήρηση των παιδιών και να είναι νηστικά τουλάχιστον 3 ώρες πριν από το μπάνιο".
 Ειδικά στις ηλικίες από 10 έως 15 ετών -και περισσότερο στα αγόρια- συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, που οδηγούν σε πνιγμούς. Δεν θέλει να καταλάβει το ελληνόπουλο ότι μέσα σε κολυμβητήρια και πισίνες δεν μπορεί να τρέχει, να κάνει βουτιές γιατί είναι άκρως επικίνδυνο. Στο εξωτερικό όταν ο Επόπτης σφυρίξει ή προσπαθήσει να δώσει εντολές, οι λουόμενοι κάθονται σούζα.

Εδώ στην Ελλάδα, ψάχνουν όλοι τρόπο μόλις γυρίσει ο επόπτης ή ο ναυαγοσώστης, να κάνουν ότι απαγορεύεται....
Δεν θέλουν να καταλάβουν ότι αυτός ο άνθρωπος εν ώρα υπηρεσίας νοιάζεται για το δικό τους καλό, την δική τους ασφάλεια και προσπαθεί να προβλέψει τους κινδύνους και να τους προλάβει πριν εκδηλωθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω από μαμά που φέρνει τα παιδιά της στο κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου:"Εδώ δεν του αρέσει του παιδιού, γιατί δεν τον αφήνετε να κάνει βουτιές όπως σε άλλη πισίνα που τον πάω. Δεν χαίρεται..."

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου
Γυμνάστρια-Επόπτης Ασφαλείας Πισίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: