Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εορτή Αγίου Πνευματος. Εορτασμός στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης από τη Μονή Αγίας Τριάδος Ραφαήλ Νικολάου & Ειρήνης 2014.



«Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν δια των προφητών».
  
Την Δευτέρα μετά την Αγία Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας δεν εορτάζει την Αγία Τριάδα, αλλά το Άγιον Πνεύμα.
Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός.



Όπως διδάσκει η Εκκλησία μας, ως γνωστόν, ο ΘΕΟΣ μας είναι μεν ΕΝΑΣ, αλλά είναι και ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ.
Ένας μεν, γιατί είναι μία η Φύση και η Ουσία των τριών Προσώπων, Τριαδικός δε, γιατί είναι τρία τα Πρόσωπα και οι Υποστάσεις.
Το Άγιον Πνεύμα είναι μεν το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι Θεός κατά πάντα ίσο με τον Πατέρα και τον Υιόν, όπως είδαμε παραπάνω, δεν είναι όμως από μόνο Του η Αγία Τριάς, αλλά ΕΝΑ από τα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος.
Όπως άλλωστε και τα άλλα δύο Πρόσωπα - Υποστάσεις, ο Πατήρ και ο Υιός, που και αυτά από μόνα τους δεν είναι ολόκληρη η Αγία Τριάδα.
Έτσι λοιπόν, έχουμε ΕΝΑΝ Θεόν Τρισυπόστατον, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, που είναι μεν Τριάδα Ομοούσιος και αχώριστος, είναι όμως δε και τρία ξεχωριστά Πρόσωπα μεταξύ τους που δεν δέχονται σύγχυση ή ταύτιση.

Ο Γέροντας Φιλόθεος επιμένει να μην εργαζόμαστε την ημέρα του Αγίου Πνεύματος διότι είναι αργία πνευματική, ασχέτως με το τι προσπαθούν να μας περάσουν οι πολιτικοί μας με τα νέα μέτρα.Μάλιστα αναφέρει κάποια κυρία που πήγε να ζυμώσει ψωμί τέτοια μέρα και το ψωμί έγινε κόκκινο σαν αίμα.

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι στο Φίλυρο (Τέρμα Λεωφορείων Φιλύρου) από τις 9.00 το πρωί θα έχει πανυγηρική Λειτουργία και θα γίνει χειροτόνηση του Γέροντα Ραφαήλ (Ηγούμενο του Μοναστηριού Τιμίου Προδρόμου) σε επίσκοπο.
Τα πνευματικά του παιδιά οφείλουν να τον τιμήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: