Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις των Ευρωπαίων πλήττουν τις ελληνικές εξαγωγές

Τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις των Ευρωπαίων πλήττουν τις ελληνικές εξαγωγές
Πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό, φοβούνται οι επιχειρήσεις και το υπουργείο Εξωτερικών λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. Για το θέμα υπήρξε ευρεία σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών με την παρουσία 14 επαγγελματικών φορέων.

 
Οι Έλληνες εξαγωγείς τρομάζουν στην ιδέα ενός συνολικού ρωσικού εμπάργκο σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων η Μόσχα έχει απορρίψει εν είδει προειδοποίησης φορτία ελληνικής φράουλας. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφούν το 50% των εξαγωγών φράουλας και το 25% των εξαγωγών ροδάκινου. 
Ήδη προκαλούνται προβλήματα και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς. Λόγω της κρίσης αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, με συνέπεια να χρειάζονται πλέον 5,5 ημέρες για να φθάσουν αντί για 3,5 γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τα ευπαθή εμπορεύματα - κυρίως οπωροκηπευτικά και ψάρια - και αυξάνει το κόστος. 
Οι επιπτώσεις στην οικονομία ενδέχεται να ανέλθουν σε πολλά δισ., λένε οι εξαγωγείς, επηρεάζοντας πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, τον τουρισμό και τις μεταφορές.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας αντιστοιχεί σε περισσότερα από 6,5 δις ευρώ ετησίως


Πηγή: Τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις των Ευρωπαίων πλήττουν τις ελληνικές εξαγωγές | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/45960/ta-rosika-antipoina-stis-kyroseis-ton-eyropaion-plittoyn-tis-ellinikes-exagoges#ixzz2xirJMfiL

Δεν υπάρχουν σχόλια: