- 4 λίτρα φρέσκο γάλα πρόβειο
- 5-6 γρ υγρή τυρομαγιά διαλυμένη σε τριπλάσιο κρύο νερό
- 1 κγ γιαούρτι με πέτσα (όχι στραγγιστό)
ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ Δ. ΦΙΚΑΣ στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο ΒΙΛΚΑ έναντι ΦΙΞ 26ης Οκτωβρίου 72, τηλ. 2310 567 490, το οποίο πουλά τα πάντα εώς και τυρομαγιά σε ερασιτεχνικό και οικιακό επίπεδο. Τα μπωλάκια κοστίζουν γύρω στα 3-5ευρω, η τυρομαγιά 1-2ευρω, το θερμόμετρο υγρών 9ευρω, και η τσαντίλα που είναι με το μέτρο 9ευρω. Θα τα πάρετε μια φορά, και θα κάνουν γρήγορη απόσβεση.
Πώς το κάνουμε:
- Ζεσταίνουμε το γάλα στους 38 C. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ηρεμία για 45΄.
- Προσθέτουμε το διάλυμα της τυρομαγιάς και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε σε απόλυτη ηρεμία από 45-90΄, μέχρι να κόβεται καθαρά όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι.
- Με ένα μακρύ μαχαίρι κόβουμε το τυρόπηγμα σε κύβους και ανακατευουμε και τους αφήνουμε 10΄ να σφίξουν.
- Σιγά-σιγά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του τυροπήγματος στους 52 βαθμούς (θα πρέπει να μας πάρει 45΄). Κάθε τόσο ανακατεύουμε απαλά για να μην κολλήσουν τα κομματάκια. Κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή για 15-30΄μέχρι οι κόκκοι να είναι μικροί και σφιχτοί.
- Καλύπτουμε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και σουρώνουμε προσεκτικά το τυρί. Μόλις φύγουν τα πολλά υγρά το βάζουμε σε καλούπι (με το τουλπάνι μαζί).
- Πιέζουμε με βάρος το οποίο ξεκινάμ από 2 κιλά και το αυξάνουμε σε 4,5kg για 1 ώρα.
- Αναποδογυρίζουμε το τυρί και το πιέζουμε με 12kg για 12 ώρες
- Βγάζουμε από το καλούπι προσεκτικά και το βυθίζουμε σε κρύα άρμη για 30 ώρες, αναποδογυρίζοντας τακτικά. Μπορούμε αν θέλουμε να μην το βάλουμε σε άλμη, αλλά να το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι για μέρες αναποδογυρίζοντας καθε μέρα.
- Το βγάζουμε από την άρμη, το σκουπίζουμε και το φυλάμε στο ψυγείο τουλάχιστον 5 μήνες
- Την πρώτη εβδομάδα αναποδογυρίζουμε κάθε μέρα και έπειτα μια φορά την εβδομάδα.
Σημειώσεις:
Εαν το τυρί πιάσει μούχλα το καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας βρεγμένο με άσπρο ξύδι. Στους 3,6,9 μήνες τρίβουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.Το πέρασμα με λάδι συμβάλει στη συντήρηση του τυριού μιας και αυτό δεν το κερώνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου