Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Α-Ω Σπιτικοί Μεζέδες για ούζο, ή κρασάκι.Φτιάχνω Λαδοτύρι αρωματικό πικάντικο με κατσικίσιο τυρί από Ωραιόκαστρο


Είμαι λάτρης όλων των τυριών. Σκληρά, μαλακά, λευκά, κίτρινα, πικάντικα, μουχλιασμένα μου αρέσουν όλα μαζί με κρασάκι ή τσιπουράκι.
Λόγω της κρίσης έχουμε κόψει τα πάντα εν έτη 2014. Οπότε αποφάσισα να πειραματιστώ σε παρασκευή του δικού μου τυριού.
Πήρα τηλεφωνο το φίλο μου τον Λεωνίδα Ζάικο στη Νεοχωρούδα Δήμου Ωραιοκάστρου πίσω από το κλειστο Γυμναστήριο, και επισκέφτηκα το μαντρί του 10.00, μια και ήταν το τελευταίο γάλα των κατσικιών τέλος Σεπτέμβρη. Ο Λεωνίδας χάρηκε  που αποφάσισα να ασχοληθώ και περιμένει να του πάω μεζέ για το δικό του τσίπουρο, εάν το πετύχω.Έτσι λοιπόν ξεκίνησα και έκανα την 1η μου προσπάθεια για κατσικίσιο τυράκι.Η επόμενη προσπάθεια για κατσικίσιο τυρί θα είναι Πάσχα, γιατί τότε θα ξαναέχει γάλα για κανένα μήνα. Αν αρχίσετε να το συνηθίζετε θα πρέπει να κάνετε 2 φορές το χρόνο. Της Άνοιξης το γάλα είναι πιο παχύ και ίσως έχει άλλη γεύση.
Με 20 λίτρα γαλατάκι κατσικίσιο έκανα 6 κιλά τυράκι κατσικίσιο, λίγη μυτζήθρα και το λαδοτύρι μου. Ως πνεύμα ανύσηχο όμως ήθελα να δοκιμάσω και κάτι παραπάνω.
Έτσι έφτιαξα και πικάντικο λαδοτύρι το οποίο φυλάω για ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Έκοψα το τυράκι μου αφού το είχα περάσει με αλάτι σε ακανόνιστα κομμάτια. Το έπλυνα και το έβαλα στο φούρνο στους 100 βαθμούς να ξεραθεί λίγο (καμιά ώρα περίπου μέχρι να πιάσει ξερή κρούστα). Διότι ο ήλιος έχει εξαφανιστεί εδώ και μέρες, αλλά δεν θα επιχειρούσα στη Θεσσαλονίκη να βγάλω έξω τυρί στο καυσαέριο.

Μέσα στο βάζο έβαλα
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή φρέσκιες πιπεριές μικρές κόκκινες)
  • Ένα κλωναράκι θυμάρι, φρέσκια ρίγανη ( ή βασιλικό) ξερό ή φρέσκο
  • ελαιόλαδο
  • ένα βάζο
Τα τοποθετούμε όλα στο βάζο, σκεπάζουμε με καλό ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο ντουλάπι, όχι ψυγείο. Ανά 15 μέρες ανακινούμε το βάζο να βγούν τα αρώματα απο τα βότανα.
Μπορούμε να καταναλώσουμε μετά  δύο μήνες αφού το τυράκι μας ψηθεί στο λάδι.

Μπορείτε να το επιχειρήσετε και με έτοιμο τυρί της αρεσκείας σας. Και καλές τσικουδιές, ή καλά τσίπουρα.
Καλή επιτυχία σε όσες δοκιμάσουν. περιμένω σχόλια και εντυπώσεις και μην ξεχνάτε μια παλιά ελληνική παροιμία:

Τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι, δεν έχουμε κουτάλια

γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: