Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ελλάδα: Η χώρα της κατάθλιψης και του άγχους

Ελλάδα 2012

Η ζωή του Έλληνα μέσα σε λίγους μήνες κάνει βουτιά στο απόλυτο κενό της κατάθλιψης και του άγχους.

Μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», δείχνει πως ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης!

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα χαράτσια, η αγωνία για το εργασιακό αύριο, οι συρρικνώσεις στους μισθούς και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας καθιστούν ασύμφορη τη ζωή.
Δεν μπορεί να επιβιώσει ο Έλληνας πλέον σήμερα. Οι μισθοί είναι χαμηλοί και οι φόροι δυσβάσταχτοι, τα χαράτσια είναι αδύνατον να πληρωθούν και οι πολιτικοί και κυβερνώντες πρέπει να το καταλάβουν.

Μαζί με την ανεργία, αυξάνονται και τα ποσοστά αγχωδών διαταραχών και κρίσεων πανικού-είναι αυτό που αποκαλείται «αγχώδης συνδρομής».Είναι δυσβάσταχτο να έχεις 3μέλη στην οικογένεια χωρίς δουλειά, να μην έχεις χρήματα να πάρεις ούτε λεωφορείο ούτε εφημερίδα για να ψάξεις και οι τράπεζες να σου χτυπούν τηλέφωνα 3φορές την μέρα για να εισπράξουν τα οφειλόμενα και ληξιπρόθεσμα και ο κράτος να σου βάζει τεκμήρια διαβίωσης και  να σου ζητά φόρους που δεν έχεις να ανταπεξέλθεις.
Και το "καλύτερο" να απειλήστε κάθε στιγμή με ποινικό αδίκημα και φυλακή επειδή χρωστάς αυτά που δεν δεν έχεις να πληρώσεις. Και αυτοί "οι περι ευθύνης" που έφαγαν τα λεφτά να κυκλοφορούν με λιμουζίνες σε παλάτια και να μην μπορεί να τους αγγίξει ο νόμος.

Οι ειδικοί μιλούν για αύξηση της τάξεως του 40% όπως αύξηση παρουσιάζει και η κατάθλιψη η οποία λαμβάνει μορφές επιδημίας.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας καθώς σε πρόσφατη μελέτη ένας στους δυο ενήλικες Έλληνες εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης!

Στο σύνολο του πληθυσμού, οι γυναίκες εμφανίζονται πιο ευάλωτες από τους άντρες πιθανότατα γιατί βάλλονται περισσότερο από την κρίση.Γιατί η γυναίκα ίσως πρέπει να φέρει βόλτα το νοικοκυριό που δεν βγαίνει. Το κάθε νοικοκυριό μια μικρής οικογένειας πρέπει να έχει 400-500ευρω  το μήνα για να επιβιώσει. Όταν όλος ο μισθός είναι 500ευρω πως θα επιβιώσει το σπίτι?

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στους νέους έως 25 ετών, καθώς ο ένας στους δυο είναι άνεργος και χωρίς επαγγελματική προοπτική και κάθεται με σταυρωμένα χέρια όλη μέρα στο σπίτι. Κλείνεται στον εαυτό του και δεν κυκλοφορεί.

Και σε λίγο θα κόψουν και τα φάρμακα την περίθαλψη και τα χάπια.΄
Το κράτος της πρόνοιας πάντως σίγουρα δεν είναι Ελληνικό.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: