Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συγχώνευση ΔΕΘ και HELEXPO γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ


Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με θέμα «Συγχώνευση ΔΕΘ και HELEXPO», προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & - Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας με θέμα «Προβλήματα στον πτωχευτικό κώδικα» και προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με θέμα «Σκανδαλώδης διαγωνισμός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Συγχώνευση ΔΕΘ και HELEXPO

Αναμφισβήτητα ο ρόλος της ΔΕΘ και της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι σημαντικός. Επανειλημμένως έχουμε επισημάνει στο αρμόδιο Υπουργείο την ανάγκη ενοποίησης των δυο εταιρειών, προκειμένου οι δυο φορείς να ενισχύουν τη δραστηριότητά τους. Όπως διαφαίνεται, οι δυο ανώνυμες εταιρείες συμφωνούν επί της αρχής στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας μόνο εταιρείας, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιος θα ηγείται του νέου σχήματος.
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς το σχέδιο ενοποίησης των δυο φορέων είναι μεγάλες. Καθυστερήσεις, οι οποίες προκαλούν κωλυσιεργία, εμπόδια και προβλήματα λειτουργίας στις δυο εταιρείες. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν μπορεί να καθυστερεί περαιτέρω την ενοποίησή τους. Οφείλει άμεσα να ξεκινήσει την διαδικασία συγχώνευσής τους και να προκύψει ένας φορέας, ο οποίος θα ενισχύσει την εκθεσιακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:

- Πότε προτίθεται επιτέλους η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να ξεκινήσει τη διαδικασία ενοποίησης της ΔΕΘ και της HELEXPO;


2. Προβλήματα στον πτωχευτικό κώδικα

Στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η χώρα μας, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πτώχευσης. Η ύφεση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η αδυναμία πληρωμών και η ανεργία, οδηγούν τις επιχειρήσεις στο άρθρο 99, το οποίο τις επιτρέπει να καταφύγουν στα πρωτοδικεία και να ζητήσουν την προστασία και την συνδιαλλαγή με τους πιστωτές τους, έτσι ώστε να αποφύγουν μια ενδεχόμενη πτώχευση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσα στο 2011 περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις υπάχθηκαν στο άρθρο 99. Στις αιτήσεις αυτές περιλαμβάνονται και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και επιχειρήσεις που δεν έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες, αλλά προσέφυγαν στις διατάξεις του άρθρου 99, λόγω των έντονων προβλημάτων ρευστότητας και οφειλών από τρίτους.
Στο εν λόγω άρθρο, όμως, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη διασφάλιση των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο άρθρο 99 είναι η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών, στους οποίους μάλιστα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι. Αρκετές φορές, όμως, αυτή η πλειοψηφία καλύπτεται από τους μεγάλους πιστωτές, όπως οι τράπεζες. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά ταμεία να μην έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις και να διεκδικήσουν όσα νόμιμα δικαιούνται. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο περιθώριο, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις. Σε αυτό προστίθενται και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται έως την έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, οι οποίες καθηλώνουν τις επιχειρήσεις, περιορίζοντας τις δραστηριότητές τους και μη μπορώντας οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται, ακόμη και αν η δικαστική απόφαση έχει τελεσιδικήσει.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & - Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε ανάλογες ρυθμίσεις στο άρθρο 99 για την προστασία των εργαζομένων μιας επιχείρησης;

- Είναι στις προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων ο περιορισμός του χρόνου που απαιτείται κατά τη δικαστική διαδικασία για την υπαγωγή στο άρθρο 99, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα από τους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία να διεκδικήσουν αποδοχές και αποζημιώσεις;

3. Σκανδαλώδης διαγωνισμός στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός υποφέρει, τα νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε εξαθλίωση, η ανεργία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, η αγορά στενάζει, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η οικονομία μας βρίσκεται σε τρομακτική ύφεση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος μοιράζει απλόχερα χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου του. Ο Υπουργός που πριν από δυο χρόνια βεβαίωνε τους πάντες, ότι το 2012 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, συνεχίζει την εγκληματική του πολιτική, ευνοώντας προφανώς ημετέρους. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Παρασκήνιο», το Υπουργείο αναζητά νέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του, με ενοίκιο 180.000 (!) ευρώ μηνιαίως και κλειστό συμβόλαιο τριών ετών.
Οι ενέργειες του αρμόδιου Υπουργού προκαλούν το αίσθημα των πολιτών, τη δύσκολη αυτή περίοδο, όπου τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Η πράσινη ανάπτυξη λοιπόν του κ. Παπακωνσταντίνου, θα κοστίσει για τρία χρόνια 6 εκατ. ευρώ μόνο για τα ενοίκια του Υπουργείου του. Ανατρέχοντας κάποιος στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα διαπιστώσει τους συγκεκριμένους όρους, που τίθενται για τη μίσθωση νέου κτιρίου. Οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης πρόσκλησης φανερώνουν τη σκανδαλώδη σύμβαση, καθώς περιέχονται όροι, που παραπέμπουν σε καθαρά «φωτογραφική» ανάθεση. Οφείλει ο αρμόδιος Υπουργός να σεβαστεί τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και να αναλογιστεί τα δεινά που επέφερε ο ίδιος και η Κυβέρνησή του στον Ελληνικό λαό και να αποσύρει άμεσα τον σκανδαλώδη διαγωνισμό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αποσύρει τον σκανδαλώδη διαγωνισμό για τη μετεστέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το κόστος της οποίας θα ανέρχεται σε 180.000 μηνιαίως

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Βουλευτής Β΄ Θεσ/νικης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Γραφείο Τύπου
τηλ.: 2310 525545
φαξ: 2310 525547
www.karaoglou.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: