Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Διαθέτω ένα κτήμα, αλλά δεν έχω νερό.Τι μπορώ να καλλιεργήσω σε αγρό χωρίς νερο? Πως μπορώ να αξιοποιήσω γη χωρίς νερό?



Καταρχήν για να τα καταφέρετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ντόπιους ελληνικούς σπόρους, και όχι υβρίδια

Οργώστε το χωράφι, και ανοίξτε τα αυλάκια ή τις τρύπες από το Φεβρουάριο. Αφήστε τις τρύπες ανοιχτές να μαζέψουν νερό απο τη βροχή εώς τον Απρίλιο. Βάλτε κοπριά και φυτέψτε τα φυτά σας.

Οσο πιο κοντόχοντρα φυτάρια διαλέξετε, τόσο πιο ανθεκτικά θα είναι στην έλλειψη νερού. Επίσης, αν βρείτε φυτάρια σε στενόμακρο (βαθύ) κυπελλάκι – που σημαίνει ότι έχουν δημιουργήσει μακριά ρίζα, η οποία θα πάει βαθιά για να βρει την υγρασία που χρειάζεται το φυτό –, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Μόλις τα φυτά γίνουν 20 εκατοστά καθαρίστε τα ζιζάνια και ρίξτε στις τρύπες άχυρο και πριονίδι για να κρατάνε τα φυτά υγρή τη ρίζα τους.

 Περιορίστε την επιφανειακή εξάτμιση
Για να εμποδίσετε την απώλεια υγρασίας από εξάτμιση, καλύψτε το χώμα με ένα παχύ (τουλάχιστον 10 εκ.) στρώμα οργανικής (ψιλοκομμένα κλαδιά) ή ανόργανης (χαλίκι ή βοτσαλάκια) εδαφοκάλυψης. Η ανόργανη εδαφοκάλυψη έχει το προτέρημα των στραγγιστικών ιδιοτήτων, και ενδείκνυται για φυτά που δεν αντέχουν τη χειμωνιάτικη υγρασία. Πολλά φυτά με καταγωγή από τα πετρώδη εδάφη των μεσογειακών λόφων αγαπούν ιδιαίτερα το χαλίκι. Αφήστε ακάλυπτη την αρδευτική λεκάνη κατά τον πρώτο χρόνο του φυτού.

Αν μπείτε στον πειρασμό να ποτίσετε έστω και μία φορά το άνυδρο περιβόλι σας, τότε θα κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στα φυτά σας. Και αυτό γιατί ενώ η ρίζα τους έχει μάθει να πηγαίνει βαθιά για να βρει την απαραίτητη υγρασία, θα αναζητήσει το νερό από τα επιφανειακά στρώματα, όπου ρίξατε νερό, με αποτέλεσμα μόλις εξατμιστεί η ποσότητα του διαθέσιμου νερού να μαραθούν, περιμένοντας να ξαναβρούν νερό σε αυτά τα επίπεδα του εδάφους.

-Για το αγγούρι Tο ξυλάγγουρο (που γίνεται από το άγουρο πεπόνι το στρογγυλό), το ατζούρι Μυκόνου (το κοντό), το αγγούρι Φολεγάνδρου.
-Για την ντομάτα Tο λιαστό ντοματάκι Σαντορίνης (ή «ξερικό» ), η Συριανή ξερική, η ποικιλία της Βραυρώνας και η ψωμοτομάτα.
-Για την πιπεριά H καυτερή πιπεριά, η στρογγυλή πιπεριά και η ποικιλία «κέρατο».
-Για το καρπούζι Tο μικρό στρογγυλό, το καρπούζι της «καλουριάς» από την Πάρο ή το άνυδρο καρπούζι της Ικαριάς.
-Για το πεπόνι H ποικιλία Mπουλκέικο, το αργίτικο της Πάρου, ο «κριθαρίτης» (το μακρόστενο το κόκκινο και το μοσχάτο της Πάρου).
-Για το καλαμπόκι Το λευκό και το κόκκινο από το Βόρειο Αιγαίο.
-Για το φασόλι Τα «μπαρμπούνια», τα αμπελοφάσουλα με το μαύρο ματάκι και αυτά με το κόκκινο (ανάλογα την περιοχή) και το «μπορλότο» (τα μπαρμπούνια με πιτσιλιές της Πάρου).
-Για το κολοκύθι Tο κολοκυθάκι «κομποκολόκυθο», η μεγάλη κολοκύθα από τα Κύθηρα, η γλυκοκολοκύθα και το πράσινο κολοκυθάκι.
-Για τη μελιτζάνα H αργίτικη και η λευκή μελιτζάνα της Τήνου.
Αλλες ποικιλίες που γίνονται άνυδρες είναι η πατάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ρεβίθι, η μπάμια, η φάβα αλλά και πολλά ακόμη κηπευτικά τα οποία είναι ιδιαίτερα της κάθε περιοχής.
-Για τη μπάμια : Πυλαίας και γενικά οι μικρές μπάμιες.

Μην αγχωθείτε εάν χάσετε κάποια φυτά. Θα έχετε και απώλειες εώς ότου να μάθετε. Ο σπόρος που θα μαζέψετε απο τα φυτά σας, θα είναι ανθεκτικός στην ξηρασία την επόμενη χρονιά. Γιατί και τα φυτά προσαρμόζονται στο κλίμα και στις συνθήκες.

Ανάμεσα στα φυτά βάλτε βασιλικό και ρίγανη ξηρική, για να διώχνετε τα ζιζάνια. 
Να φυτεύετε το φθινόπωρο
Πάντα να φυτεύετε το φθινόπωρο ώστε τα νέα φυτά να ωφεληθούν από τις χειμωνιάτικες βροχές κατά την πρώτη τους χρονιά.

 Τι είναι το βαθύ πότισμα;
Πολύ νερό σε αραιά διαστήματα είναι πολύ καλύτερο από λίγο νερό συχνά. Ο λόγος είναι ότι το συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτύξουν επιφανειακές ρίζες, ενώ το αραιό πότισμα με μεγάλες ποσότητες επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθιά στο έδαφος και ενθαρρύνει το φυτό να αναπτύξει βαθιές ρίζες για να αντιμετωπίσει καλύτερα την ξηρασία. Ένας τρόπος βαθιού ποτίσματος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης αρδευτικής λεκάνης, βάθους περίπου 20εκ. γύρω από το φυτό (η γύρω από μία ομάδα μικρών φυτών) κατά την φύτευση. Κατά το πότισμα η λεκάνη πρέπει να γεμίζει ως απάνω και να επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθιά.




Α-Ω Σπόρος από φασολια Ελέφαντες Πρεσπών.Φασόλια λευκά γίγαντες Πρεσπών αγορά σπόρου.Που θα βρω σπόρους, πως θα καλλιεργήσω σε άλλες περιοχές της Ελλάδος τα φασόλια ελέφαντες.

  

Το μικροκλίμα της περιοχής των Πρεσπών αλλά και η φτωχή σε ασβέστιο σύσταση του εδάφους της χαρίζουν στα φασόλια ελέφαντες Πρεσπών τα χαρακτηριστικά εκείνα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν: είναι βραστερά, αφού είναι λεπτόφλουδα, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζουν πολλά ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία –πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι εξαιρετικής ποιότητας, καλλιεργημένα με ντόπιους σπόρουςχωρίς φάρμακα.
Η συγκομιδή των φασολιών θα πρέπει να γίνεται όταν οι λοβοί έχουν πάρει χρώμα υποκίτρινο και πριν να αποξηρανθούν τελείως .
Θα πρέπει να γίνεται το πρωί πριν οι λοβοί ανοίξουν ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή.

  Όταν λοιπόν έχουμε τις παραπάνω ενδείξεις ξεκινά πρώτα το λεγόμενο κόψιμο των φασολιών πάνω στη ρίζα με τα λεγόμενα δρεπάνια μια προς μια ρίζα . Το φασόλι μετά το ξερίζωμα χρειάζεται 7-9 ημέρες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες ώστε να ξεραθεί τελείως ,εφόσον έχει ξεραθεί το φασόλι ακολουθεί το βγάλσιμο των πασάλων.
 Αυτούς τους σπόρους τους ξεδιαλέγουν και αφήνουν τους καλούς για να έχουν μια καλή παραγωγή .
Η διαδικασία του ξεδιαλέγματος γίνεται με τα χέρια 


Πως φυτεύουμε. 
Ή σε σειρά σε απόσταση 20εκ σπόρο με σπόρο και 1μ. απόσταση σειρά με σειρά.
Ή σε πηγαδάκι ανοίγουμε μια λακούβα και βάζουμε 6 σπόρους. Στο τέλος κρατάμε 4 φυτά τα πιο δυνατά.

Τα φασόλια γίονται εώς 3 μέτρα ύψος. Για αυτό θα χρησιμοποιούμε ψηλά καλάμια, και 2-3 φορές θα κόψουμε την κορφή. Σταματάμε να πειράζουμε τις κορφές όταν ανθίσει.
Το μυστικό για να πετύχετε την συγκεκριμένη καλλιέργεια είναι να φυτέψετε 20 Φεβρουαρίου με τέλος, αφού έχουν βλαστήσει οι σπόροι μας.
Τα φασόλια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εώς Ιούνιο. Εάν μας πιάσει η ζέστη δυστηχώς δεν αντέχουν.

Έκανα μια προσπάθεια κάποτε και τα φύτεψα Μάιο στην Επανωμή. Τον Αύγουστο είχαν γίνει τεράστια και γιεμάτα άνθη. Μετά τα άνθη έπεφταν και δεν κάνανε ποτέ σπόρο.
Όπως είδατε και πιο πάνω, ξεριζώνουμε τη φασολιά, την αφήνουμε λίγες μέρες να ξεραθεί και μετά παίρνουμε τα φασόλια.Η ζέστη δυστηχώς δεν τα ευνοεί. Στις Πρέσπες έχει και υγρασία και δροσιά.


Που θα βρω σπόρους οργανικούς;

Στείλε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr







Α-Ω Αυτοκτόνησε ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens Πηγή: Μόναχο: Αυτοκτόνησε ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens

 Μόναχο: Αυτοκτόνησε ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens
Νεκρός σε ηλικία 62 ετών βρέθηκε στο σπίτι του στο Μόναχο ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens, Heinz-Joachim Neubuerger, που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο δωροδοκίας. Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, η Siemens κέρδισε τη δίκη τον Δεκέμβριο του 2013, αναγκάζοντας τον Neubuerger να καταβάλει στην εταιρεία 15.000.000 ευρώ ως αποζημίωση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δωροδοκίας.
Τελικά, έφτασαν σε διακανονισμό τον Αύγουστο του 2014, μειώνοντας την πληρωμή στα 2.500.000 ευρώ, ένα ποσό που οι μέτοχοι κατά την ετήσια σύνοδο της Siemens ενέκριναν στις 27 Ιανουαρίου.
Η εταιρεία ζήτησε αποζημίωση όταν μετά από έρευνες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες αποκαλύφθηκαν μίζες και δωροδοκίες για να κερδίσουν συμβάσεις στο μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην επιχειρηματική ιστορία της Γερμανίας.


Πηγή: Μόναχο: Αυτοκτόνησε ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/190423/monaho-aytoktonise-o-proin-epikefalis-oikonomikon-ypiresion-tis-siemens#ixzz3Qy0GQZ7t

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ανατροπές στη φορολογία - Νέος φόρος στα ακίνητα - Αφορολόγητο 12.000 ευρώ - Ποια περιουσιακά στοιχεία πιάνονται στην «τσιμπίδα»

Ανατροπές στη φορολογία - Νέος φόρος στα ακίνητα - Αφορολόγητο 12.000 ευρώ - Ποια περιουσιακά στοιχεία πιάνονται στην «τσιμπίδα»
   
ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων και εισοδημάτων, προτίθεται να κάνει η νέα κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως φαίνεται, τα πάντα αλλάζουν στη φορολογική αντιμετώπιση της περιουσίας των Ελλήνων και ειδικά στα ακίνητα καθώς καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και αντικαθίσταται από Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα έχει αφορολόγητο 300.000 ευρώ.
Παράλληλα, στην «τσιμπίδα» της εφορίας μπαίνουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία καθώς στόχος είναι η φορολόγηση με βάση το περιουσιολόγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η κατοχή ακινήτων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, τραπεζικών καταθέσεων, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών και άλλων στοιχείων που βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά και όσων κάνουν δήλωση στη χώρα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγηση τους εκτός Ελλάδας), θα φορολογηθούν με φόρο μεγάλης περιουσίας βάσει του περιουσιολογίου.
Ανατροπές στη φορολογία - Νέος φόρος στα ακίνητα - Αφορολόγητο 12.000 ευρώ - Ποια περιουσιακά στοιχεία πιάνονται στην «τσιμπίδα»
Οσον αφορά τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων δεν θα χρησιμοποιηθούν οι αντικειμενικές αλλά οι πραγματικές αξίες, οι οποίες θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει την αλλλαγή του υπάρχοντος συστήματος, ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο.
Ειδική φορολογία θα επιβληθεί και στα είδη και στις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης-κατανάλωσης, όπως σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες και αυτοκίνητα.
Ανατροπές στη φορολογία - Νέος φόρος στα ακίνητα - Αφορολόγητο 12.000 ευρώ - Ποια περιουσιακά στοιχεία πιάνονται στην «τσιμπίδα»
Τέλος, όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, το οποίο θα διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τις οικογένειες με δυο παιδιά και στις 19.000 ευρώ με τρία παιδιά. Οι εκπτώσεις φόρου θα παρέχονται με βάση το εισόδημα του καθενός και με διαφορετικούς συντελεστές.

Ειδικότερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπει ότι:

• Ολα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής, φορολογούνται με την ίδια κλίμακα.

• Η φορολογική κλίμακα θα διαθέτει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα της φορολογίας.

• Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

• Ενίσχυση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφερθεί το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

• Το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα θα προσδιορίζεται κατ' έτος, ως ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου της φτώχειας. Αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

• Ποσοστό των δαπανών διαβίωσης των φορολογουμένων (που αναγνωρίζονται στη φορολογία φυσικών προσώπων) θα αφαιρείται από τον φόρο και όχι από το εισόδημα (η αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα).

Επίσης, οι εκπτώσεις φόρου δεν γίνονται με τη χρησιμοποίηση σταθερών συντελεστών (είναι άδικο να αναγνωρίζεις την έκπτωση π.χ. του ενοικίου με σταθερό συντελεστή 20% και για εκείνον που έχει εισόδημα 15.000 ευρώ και για εκείνον που έχει εισόδημα 80.000 ευρώ). Η χρησιμοποίηση προοδευτικών, αντί σταθερών συντελεστών, θα αυξήσει εν γένει την προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εξετάσει από μηδενική βάση το σύνολο των φοροαπαλλαγών, των φορολογικών κινήτρων και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ. εκκλησιαστική περιουσία, εφοπλιστές, βουλευτές κ.λπ.).

Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν οι 700 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ. Από τις 700 φοροαπαλλαγές οι:
• 117 αφορούν στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

• 98 απαλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων.

• 81 απαλλαγές στον ΦΠΑ.

• 32 στη φορολογία πλοίων.

• 22 στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

• 36 στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

• 29 στον φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

• 15 στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων.

• 70 στα τέλη χαρτοσήμου.

• 42 στους φόρους κατανάλωσης.

Αναρτήθηκε:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27686&subid=2&pubid=113449225

Α-Ω Συνταγή καλαμποκόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή. Ψωμί από καλαμπόκι, γεύσεις που δεν ξεχνιούνται

Υλικά

250 ml χλιαρό πλήρες γάλα συν έξτρα για την επάλειψη του ψωμιού
250 ml χλιαρό νερό
0,5 κουταλιά αλάτι κοφτή
2 κουταλιές ζάχαρη
25γρ νωπή μαγιά
2 αυγά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
3/4 φλυτζανιού καλαμποκάλευρο
700γρ αλεύρι  σκληρό





Δυέλυσα τη μαγια σε χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ζάχαρη.
Τα έριξα όλα στον αρτοπαρασκευαστή και ζυμώθηκαν μισή ώρα.

Κατόπιν έβαλα το ζυμάρι σε φόρμα  γιατί θέλω πολύ κόρα και το σκέπασα να φουσκώσει 1,5 ώρα
Άλειψα την κορυφή της ζύμης με λίγο γάλα και πασπαλίσα με λίγο καλαμποκάλευρο χοντροκομμένο, αλλά όταν δεν έχετε βάλτε ηλιόσπορους, σουσάμι ή καρύδι ή βρώμη.

Πάρτε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και χαράξτε την κορυφή της ζύμης σε 3-4 μέρη.
Βάλτε τη φόρμα ψωμιού ή το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για 30 λεπτά.
Έπειτα χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 185 βαθμούς Κελσίου και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Ένας γενικός κανόνας για να καταλαβαίνεις αν το ψωμί είναι έτοιμο, είναι να το αναποδογυρίσεις και να το χτυπήσεις ελαφρά στον πάτο. Αν ακουστεί σαν να είναι κούφιο, είναι έτοιμο.

Βγάλτε το απ' το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρά μέσα στη φόρμα, για 10 λεπτά.
Μετά αφαιρέστε το απ΄τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Α-Ω Τρομακτικό, αυτο συνέβη στη Θεσσαλονίκη από Έλληνες συμπολίτες μας προσφάτως.Ιστορία που θα σας σοκάρει.Οι κάδοι απορριμάτων άρχισαν να ιδιωτικοποιούνται άτυπα




Μου την είπαν σήμερα την ιστορία και σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας, για να καταλάβετε σε τι κατάσταση είναι κάποιοι συνάνθρωποι μας. Έλληνες όχι αλλοδαποί. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης συμβαίνουν αυτά, όχι στη Βουλγαρία ή Αλβανία ή Σερβία.


Ο κ. τάδε πέταξε στα σκουπίδια τα απορρίμματα του, και κατά λάθος πέταξε και τα κλειδιά του. 
Δεν κατάφερε να τα βρει και αναποδογύρισε τον κάδο για να τα ψάξει με την ησυχία του.

Εμφανίστηκαν δύο Θεσσαλονικείς Έλληνες συμπολίτες και του είπαν να αφήσει τον κάδο ήσυχο, γιατί τον είχαν καβατζωμένο.  Να πάει να βρει άλλον σε άλλη γειτονιά και τον απείλησαν

Έχουν πλέον ιδιοκτησίες και στους κάδους οι Έλληνες και δεν το γνώριζα;

Τους έχουν μοιρασμένους και ο καθένας ψάχνει τον δικό του;

Τι άλλο θα ακούσουμε και θα δούμε;

Γιατί φτάσαμε εώς εδώ;




Α-Ω Ανταλλαγή σπόρων λαχανικών, αρωματικών φυτών.Ντόπιων ποικιλλιών ελληνικοί παραδοσιακοί προς εξαφάνιση σπόροι πάμε να τους διατηρήσουμε.Γίνε μέλος ενός χόμπυ που θα το ονομάσουμε ΚΙΒΩΤΟΣ σπόρων.Αντάλλαξε σπόρους


Οι παπούδες  μας έφεραν από τη Μικρά Ασία εκείνους τους ντόπιους σπόρους. Εκείνοι οι άνθρωποι έφυγαν από τους τόπους τους με ότι πολυτιμότερο είχαν, τους σπόρους τους…
Κι αυτό για να έχουν πάντα τροφή. Αυτό το πολύτιμο αγαθό της τροφής, που όλοι το είχαν δεδομένο, μπήκε σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα παιχνίδι «εξάρτησης και απόλυτης κυριαρχίας».
Εξαρτώμενοι οι καλλιεργητές (υβριδικοί σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό) εξαρτώμενοι και οι καταναλωτές που δεν μπήκαν καν στη λογική της έννοιας «φυτεύω και καταναλώνω».
Και να ήθελαν να το κάνουν δηλαδή, θα ήταν αδύνατο, αφού οι υβριδικοί σπόροι δίνουν προϊόν, μόνο για μια χρονιά. Είναι έτσι «φτιαγμένοι» που και να θες να το κάνεις, δεν ξέρεις τί προϊόν θα πάρεις, με την επόμενη σπορά.
Οι Μικρασιάτες μπόρεσαν να το κάνουν διότι οι σπόροι τους ήταν ανοιχτής διασταύρωσης, ήταν δηλαδή σπόροι, που αναπαράγονται με φυσιολογικό τρόπο. Φυτεύεις, παράγεις, αποξηραίνεις, και φυτεύεις ξανά.
Αυτοί οι σπόροι είχαν μια επιπλέον ιδιομορφία. Επειδή είχαν επιβιώσει σε συνθήκες πολέμου και αντιξοότητες, ήταν ανθεκτικοί. Ήθελαν ελάχιστο νερό και άντεχαν στις ασθένειες, επιπλέον οι καρποί είχαν άρωμα και γεύση μοναδική.

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να ανταλλάξετε προσωπικά στοιχεία και mail για το τι διαθέτει ο καθένας, για να μπορέσουμε να κάνουμε ανταλλαγή σπόρων.

Για να συμμετεχετε στη διαδικασία θα πρέπει να αφήσετε σχόλιο με την δική σας αγγελία, το ψάχνετε, τι διαθέτετε και το το mail σας. Μην βάζετε τηλέφωνο εξ αρχής.
Να είσε συνεπής με τις συναλλαγές σας, το blog δεν φέρει καμία ευθύνη.

Μην ξεχνάτε να αναφέρετε την ηλικία του σπόρου δηλαδή ποια χρονιά τον πήρατε  για να ξέρουμε την διάρκεια ζωής του.



Εξ αρχής σας παραθέτω τις δικές μου ποικιλλίες που είναι προς ανταλλαγή:

-Ντοματάκια σαντορίνης
-Πιπεριά κόκκινη καυτερό,
-Πιπεριά γλυκιά πράσσινη
-Καλαμπόκι
-Μπάμια μεγάλη
-Ντοματάκι ΡΟΜΑ
-πεπόνι διαφορες ποικιλλίες
-κολοκυθα για γλυκό
-καρπούζι
-Λούφα
-Αγγουρι μεγάλο 
-Άνηθο
-Μαιντανό
-Βασιλικό
-Ματζουράνα
-Ρόκα
-Ντομάτα
-Μελιτζάνα  Μακρυά -φλάσκα
-Ρεπάνι μεγάλο λευκό
-Μαρούλι


Μικροί μου ερασιτέχνες αγρότες Εμπρός η σεζόν ξεκινά

Σε κάθε ποικιλία παραδοσιακών σπόρων που ανταλλάσετε μεταξύ σας θα πρέπει να στέλνετε τουλάχιστον 10 σπόρους για λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κλπ, τουλάχιστον 6 για μεγαλύτερους σπόρους όπως πχ.για καλαμπόκι και ακόμα περισσότερους για μυρωδικά όπως άνηθος, μαϊντανός που ο σπόρος είναι μικροσκοπικός.
Σε κάθε ποικιλία λαχανικών που στέλνετε σε άλλο άτομο να γράφετε πάνω στο φακελάκι το όνομα του σπόρου όσο πιο συγκεκριμένα μπορείτε, την περιοχή από όπου συλλέχτηκε και το έτος που συλλέχτηκε.
 


ΣεΑνταλλαγή σπόρων

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να ανταλλάσσεται σπόρους μεταξύ άλλων που ενδιαφέρονται.
Όποιος ενδιαφέρεται για ανταλλαγή απλώς γράφει ένα σχόλιο στην ανάρτηση με τις ποικιλίες που διαθέτει.
Υποχρέωση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι να αναφέρει τις ποικιλίες από σπόρους που διαθέτει μαζί με ένα ενεργό email ή τηλέφωνο επικοινωνίας.

Στη συνέχεια ο κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνεί μόνος του με email ή τηλεφωνικός και συνεννοούνται για κάθε ανταλλαγή.
Το blog δεν φέρει καμία ευθύνη ούτε επεμβαίνει ή ελέγχει την όλη διαδικασία.

Θα σας παρακαλούσα εδώ να γράφετε ή να στέλνεται email μόνο όσοι ενδιαφέρονται για ανταλλαγή σπόρων για να υπάρχει μία τάξη.

Δυστυχώς δεν διαθέτω τόση μεγάλη ποσότητα σπόρων για να στείλω σε όλους.
Η ενότητα φτιάχτηκε κυρίως για ανταλλαγή σπόρων μεταξύ σας, όχι για δωρεάν σπόρους. 
Εαν υπάρξει μελλοντικός τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί νέα ενότητα που θα το αναφέρει.

Ελπίζω οι φίλοι καλλιεργητές ποικιλιών σπόρων να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Σαν αρχή παραθέτω τις δικές μου ποικιλίες που είναι διαθέσιμες για ανταλλαγή:
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/01/blog-post_24.html#sthash.5NB4py95.dpuf

Α-Ω Θεσσαλονίκη τεχνική ΚΟΜΠ (cob). Την Κυριακή 8/2/2015 στο Στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολύχνη, θα παρακολουθήσουμε Σεμινάριο ΚΟΜΠ για κατασκευές σπιτιών στις 11.00π.μ.


Καθώς μεγαλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που ενδιαφέρονται και ασχολούνται έμπρακτα με την αυτάρκεια, διαφαίνεται και η ανάγκη της επικοινωνίας όλων αυτών των ανθρώπων μεταξύ τους.

Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμειγμένος με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.

 Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμα.

Μπορείτε να έρθετε και εσείς στην ενημέρωση
Πίσω από τις παιδικές χαρές, στη 2η είσοδο του στρατοπέδου εκεί που είναι οι λαχανόκηποι.


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Αν ξέραμε τι βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας!

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

 ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!

Α-Ω Ντόπιοι παραδοσιακοί ελληνικοί σπόροι.Που θα βρω παραδοσιακούς ντόπιους σπόρους λαχανικών για καλλιέργεια.Πως να ξεκινήσω σπορόφυτα λαχανικών.Ελληνικοί ντόπιοι σπόροι προς εξαφάνιση στην καλύτερη τιμή

 
Πως να ξεκινήσετε αυτό το ωραίο χόμπυ της καλλιέργειας της γης.
Το καλύτερο και πιο οικονομικό είναι να ξεκινήσετε την καλλιέργεια από σπόρους
Για να μάθετε τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυτού. Και να είστε σίγουροι για τις ποικιλλίες.

Πως να διατηρήσετε και να καλλιεργήσετε τους πατροπαράδοτους γνήσιους ελληνικούς σπόρους, που μπορεί να μην βγάζουν μεγάλη παραγωγή όπως τα μεταλλαγμένα υβρίδια, σας αποζημιώνουν όμως με την γεύση και την ποιότητα τους. 
Οι παραδοσιακοί σπόροι είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες, δίνουν τρομερή γεύση

Πως να διατηρήσετε και εσείς τους ελληνικούς σπόρους για να μην χαθούν.
Στο τέλος κάθε σεζόν θα πρέπει να κρατήσετε και σπόρους από τις καλλιέργειες σας ώστε να τους διαιωνίσουμε στα παιδιά μας, για να μην χαθούν οι ποικιλλίες μας από τα υβρίδια, και είμαστε πάντα εξαρτώμενοι από τις εταιρίες.





Για πληροφορίες σπόρων ή φυτών παραδοσιακών ποικιλλιών
Στείλε τώρα μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.g









Α-Ω Πως να διατηρήσουμε φρέσκα λαχανικά για αρκετό καιρό.Φρέσκο μαιντανό, άνιθο,σέλινο, ρεπανάκι, καρότο για βδομάδες


 Το πρόβλημα το έχω με τον μαιντανό, άνιθο, σέλινο, ρεπανάκια εώς τώρα. Αναγκαζόμουν να τα βάζω στην κατάψυξη. Μετά βρήκα τρόπο να έχω ένα παρτέρι στο μπαλκόνι και να κόβω πάντα φρέσκα. Υπάρχει όμως και εποχή που δεν ευδοκιμούν και αυτά, για παράδειγμα ο άνηθος το χειμώνα παγώνει. Τα σέλινα επίσης. 
Την λύση μου την έδωσε ένα άρθρο που διάβασα της Κατερίνας Γκίκα



Διατηρούμε φρέσκα και τα μυρωδικά

Είμαι εργένισσα, μαγειρεύω τις περισσότερες φορές μόνο για τον εαυτό μου αλλά θέλω να έχω όλα τα μυρωδικά στο ψυγείο μου, ώστε να επιλέξω τι χρειάζομαι όταν θα βάλω την κατσαρόλα στη φωτιά.
Θέλω να έχω σέλινο για τις σούπες μου και κόλιανδρο για τις σαλάτες μου. Τα έβλεπα στον πάγκο στη λαϊκή και ήθελα να τα πάρω όλα, και τα έπαιρνα, αλλά συνήθως μετά από δέκα μέρες τα πέταγα άθικτα ή έχοντας χρησιμοποιήσει λίγα κλωναράκια από τo καθένα. Και όταν τα χρειαζόμουν, δεν είχα. Αναρωτιόμουν γιατί δεν έχουν μικρότερα ματσάκια για μας, τους εργένηδες. Τα τύλιξα σε χαρτί, τα έβαζα σε νερό, πειραματιζόμουν με διάφορες πατέντες προκειμένου να διατηρήσω τα μυρωδικά στο ψυγείο μου περισσότερο διάστημα. Τελικά βρήκα τη λύση και, πιστέψτε με, έχω τα μυρωδικά μου από τα Χριστούγεννα, που πήγα στο χωριό, και αντέχουν ακόμα...
Αποστειρώνω μερικά βαζάκια με καυτό νερό. Εδώ έχω δύο μικρά, μπορείτε να βάλετε ακόμα μεγαλύτερα ώστε να αναπνέουν ή, αν έχετε την δυνατότητα, να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Βάζουμε μέσα σε κάθε βαζάκι κι από ένα ματσάκι άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, μάραθο, κόλιανδρο, ακόμα και ρόκα, τα κλείνω με τα καπάκια τους και τα τοποθετώ στο ψυγείο. Παίρνουμε όσο θέλουμε και μετά ξανακλείνουμε το βάζο.
Κάποια στιγμή, μετά από δυο-τρεις βδομάδες, μέσα μαζεύει λίγο υγρασία, μπορούμε τότε αν θέλουμε να ξαναφρεσκάρουμε το γυάλινο μπολ και να το σκουπίσουμε. Αυτό είναι προαιρετικό γιατί ουσιαστικά δεν παθαίνουν τίποτα. Ακόμα κι αν τα ξεχάσετε εκεί για έναν - δύο μήνες, όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο μυρωδικό, θα ανοίξετε το βαζάκι και θα είναι σαν φρέσκο.
Θα ήθελα με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσω και το σπανάκι, αλλά θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο γυάλινο σκεύος, οπότε αυτό μπαίνει στην κατάψυξη αφού προηγουμένως το καθαρίσω, το πλύνω και το περάσω από ζεματιστό νερό.

ΥΓ: Αν μάλιστα τα τυλίξετε και σε χαρτί κουζίνας και μετά τα βάλετε στο αποστειρωμένο βαζάκι, θα ζήσουν ακόμη περισσότερο.

Καλή επιτυχία

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Ρυζόγαλο με μαστίχα και φρέσκο γάλα

 

Υλικά συνταγής

Μια και σε λίγο θα αρχίσει η νηστεία, είπαμε να ευχαριστηθούμε λίγο τα γαλακτοκομικά πριν τα κόψουμε. Πήγαμε λοιπόν στο μανδρί και αγοράσαμε φρέσκο γαλατάκι, το οποίο βράσαμε.

  • 3/4 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 5 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1/4 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ (ή νεσεστέ
  • κανέλα για το πασπάλισμα

 
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι με το νερό και το αλάτι. Σιγοβράζουμε για 10΄ να φουσκώσει  το ρύζι. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα κι ανακατεύουμε. Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό κι ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για λίγο να αρχίσει να πήζει το ρυζόγαλο. Όπως είναι ζεστό, το μοιράζουμε σε 6 μπολάκια ή σε 6 κολονάτα ποτήρια. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το παγώνουμε στο ψυγείο.

Mερίδες: 6

Α-Ω Η Ρωσία: Διεκδικεί αποζημιώσεις πολέμου από τη Γερμανία


Με τίτλο «Η ιδέα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, δεν έχουν υποβληθεί για δημόσια συζήτηση στην Κρατική Δούμα» το ρωσικό δημοσίευμα του Ria Novosti, έκανε λόγο για πρόταση αποζημιώσεων για τα δεινά που προκλήθηκαν απο τη Γερμανία στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας της Κρατικής Δούμας για να προχωρήσει σε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν κατα τη διάρκεια του Β\\\'ΠΠ στην Σοβιετική Ένωση απο τη Γερμανία , βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της συζήτησης στους βουλευτές που αναφέρονται σε αυτήν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον Γιούρι Σουβάλοφ, αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας, προϊσταμένου του Τμήματος δημοσίεων Σχέσεων και συνεργασίας με τα ΜΜΕ.
Προηγουμένως, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Μιχαήλ Ντεγκτουάρεφ, δήλωσε στην εφημερίδα Ισβέστια ότι \\\'οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας, δημιούργησαν ομάδα εργασίας για να προβούν σε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκε από τη Γερμανία στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.Το ποσό που θα προκύψει αναμένεται να παρουσιασθεί στη Γερμανία ως υποχρεώσεις επανορθώσεων

Αναρτήθηκε:  http://apokalyptikodeltio.gr/index.php/kentro-kentriki-dipli/7334-diekdikei-apozimioseis-polemou-apo-ti-germania-i-rosia.html

Α-Ω Τα πιο ωραία του Βαρουφάκη.Θρύλος έγινε ο Έλληνας Βαρουφάκης στις αρχές του 2015.Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην τον γνωρίζει

02-02-15 1
η στολή του ΒΑΡΑΟΥΦΑΚΕΡ για το τριώδιο!!!

Ανατήθηκε  http://i-kyr.gr/?p=2533