Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Α-Ω ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΕΣ ΣΩΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΑΤΟΥΑΖ!


Στη Μακεδονία, ο ρόλος του σταυρού, κατά τη διάρκεια της πέντε αιώνων οθωμανικής περιόδου, αποτελούσε κάτι παραπάνω από σύμβολο. Αποτελούσε μέσο αποφυγής αρπαγής και εξαναγκασμού.
Στην αμερικανική εφημερίδα The St. Louis Republic, σε άρθρο της 5 Απριλίου 1903, για τον σταυρό ως μέσο σωτηρίας των Μακεδόνισσων, έγραφε:
„Ο σταυρός τατουάζ προστατεύει τις γυναίκες. Οι χριστιανές γυναίκες από τη Μακεδονία, σημαδεμένες με σταυρό ανάμεσα στα μάτια
 ύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο σταυρός τατουάζ γινόταν „σε όλα τα κορίτσια που άρχιζαν να δείχνουν σημάδια σεξουαλικής ωριμότητας ή ήταν εξαιρετικά όμορφα, για να αποφευχθεί η αρπαγή τους από πλευράς των Τούρκων.“
Οι αιτίες εφαρμογής αυτής της τακτικής αναφέρονται σε άρθρο με τίτλο Macedonian refugees, του ειδικού ιλουστρέ τεύχους της αμερικάνικης εφημερίδας  New-York tribune, του 1903:
„Ήταν συνηθές φαινόμενο σε επαρχιακά μέρη να κλέβονται νεαρά κορίτσια, χριστιανόπουλα, για τις ανάγκες των χαρεμιών των Οθωμανών αξιωματούχων και άλλων εκπροσώπων των αρχών. Μόλις τα κορίτσια άρχιζαν να εξελίσσονται σε γυναίκες, τους έκαναν τατουάζ μικρού σταυρού ανάμεσα στα μάτια τους. Έτσι τα κορίτσια σώζονταν από το χαρέμι. Σε πολλές μητέρες οι στρατιώτες έπαιρναν τα παιδιά τους και εάν οι άντρες αντιδρούσαν, τους εκτελούσαν επι τόπου.“
Έτσι, τί ειρωνεία, η ομορφιά της Μακεδόνισσας, αντί προτέρημα και αιτία περηφάνιας των γονιών της όπως σε μια νορμάλ κοινωνία, είχε εξελιχθεί σε τεράστιο μειονέκτημα.
„Οι χωριατοπούλες ασχημωμένες με ανεξίτηλο στραυρό ανάμεσα στα μάτια. Όταν ήταν μικρές, έδειξαν σημάδια ομορφιάς και οι γονείς τους τα σημάδεψαν για να μην τα πάρουν στα χαρέμια οι Τούρκοι.“ ανέφερε η εφημερίδα New York Tribune στις 26 Απριλίου 1903.

Δεν υπάρχουν σχόλια: