Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Α-Ω Τσουπαδένια κολόθια. Τι είναι αυτά τα ψωμάκια τα ποντιακά

Μικρά καλαμποκίσια ψωμάκια που έκαναν στον Πόντο, και μόλις τα έβγαζαν ζεστά απο το φούρνο τα άλειβαν φρέσκο βούτυρο και τα έδιναν στα παιδιά.
Οι γυναίκες ζύμωναν κάθε βδομάδα ή κάθε δεκαπέντε.
Όποια έβγαζε ζεστά ψωμιά έπρεπε να δώσει στους γύρω γειτόνους που μοσχοβολούσε .
Το πάνω μέρος του ψωμιού λεγόταν απανοκέρετσον, το κάτω μέρος αφκακέρετσον, οι άκρες γωνία καθία, και η ψίχα απολάδ

Η χρήση του ψωμιού περιοριζότανε στη κάλυψη των αναγκών της καθημερινής διατροφής ενώ για τις εορταστικές περιπτώσεις συνήθιζαν να φτιάχνουν λαβάσια (λαγάνες), πορέκια και πίτες. Ψωμί παρασκεύαζαν από καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Τα ψωμιά τα χώριζαν σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος αλεύρου που χρησιμοποιούσαν: τα καθαρά ( είδος πολυτελείας-από καθαρό σιτάρι), λαζουδένα ( από καλαμπόκι), ταραγά ( από μίγμα σιταριού καλαμποκιού), μόρικα από σίκαλη και τα γιουλαφέναν από βρόμη. Το επάνω μέρος του ψωμιού λεγότανε απανωκέρετσον, το κάτω αφκακέρετσον, η ψίχα απολάδ’ και οι άκρες καθία. Για τα καρβέλια μεταχειρίζονταν προζύμι και τα έψηναν στο φούρνο. Τις λεπτές πίτες « τα λαβάσα» τα έφτιαχναν χωρίς προζύμι και τα έψηναν στο ταντούρι.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Από καλαμποκάλευρο έφτιαχναν τα τσουπαδένια κολόθια (μικρά στρογγυλά ψωμάκια) που όταν τα ξεφούρνιζαν τα άλειφαν με βούτυρο αγνό και τα έδιναν στα παιδιά.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
Από καλαμποκάλευρο έφτιαχναν τα τσουπαδένια κολόθια (μικρά στρογγυλά ψωμάκια) που όταν τα ξεφούρνιζαν τα άλειφαν με βούτυρο αγνό και τα έδιναν στα παιδιά.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Δεν υπάρχουν σχόλια: