Κοπιαστική αλλά με εξαιρετικά αποτελέσματα η παρασκευή τυριού.
Τα
τυροκομικά προϊόντα του Καρς, του Αρνταχάν, του Σαρίκαμις και της
Γκιόλιας είναι πασίγνωστα σε ολόκληρη την Τουρκία. Μάλιστα, το πιο
γνωστό είναι το κασέρι του Καρς, που παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό
γάλα.Αυτήν την εποχή τυροκομούν στο Καρς και η διαδικασία είναι κοπιώδης αλλά παραγωγική.
Ένα άλλο τυρί, πολύ λίγο γνωστό στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα, είναι
το τσετσίλ πεϊνιρί (στον Πόντο το ονομάζουν γαΐς τυρίν), το οποίο
παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα, μόνο με φυσική μαγιά. Το
τυρί αυτό χρησιμοποιείται στον Πόντο για την παρασκευή της τυροκλωστής,
που δεν είναι τίποτε άλλο από το γνωστό χαβίτς, το οποίο εκτός του ότι
περιχύνεται με αγνό βούτυρο, «διανθίζεται» με το γαΐς τυρίν.
Αναρτήθηκε http://www.pontos-news.gr/article/22802/gais-tyrin-kai-havits-i-tyrokomia-sto-kars
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου