της Έθελ Αγγελάτου
Μιας και οι συμβουλές, ανάμεσα σε «συντρίμμια» προσπαθειών από μεγάλο ποσοστό αναζητούντων εργασία, φαντάζουν ουτοπίες ή μακρινές παρελθοντικές πραγματικότητες... τι καλύτερο από μια βιωματική κατάθεση και ιστορία «παράδειγμα προς μίμηση»; Ο κος Χρήστος Λουκάς μοιράστηκε πρόσφατα σε κοινό και στο blog του στιγμές και σκέψεις κατά τη διάρκεια της ανεργίας του, ή καλύτερα της «ενεργής» ανεργίας του και της ευφάνταστης καθημερινότητας που τον οδήγησε στην εύρεση εργασίας. Θεωρήσαμε απαραίτητο να μας τα εξιστορήσει...
Έθελ Αγγελάτου: Ενόσω ήσασταν άνεργος, δηλώνετε πως συνάμα ήσασταν και «ενεργός». Εξηγήστε μας, πώς προκύπτει αυτός ο συνδυασμός, πώς βιώσατε την περίοδο εκείνη και τί αποκομίσατε καθ' όλη τη διάρκειά της;
Χρήστος Λουκάς: Έχοντας δει γνωστούς μου που βρέθηκαν κι αυτοί άνεργοι να "αφήνονται", όταν ήρθε η δική μου σειρά να απολυθώ, αποφάσισα να υιοθετήσω διαφορετικό πρόγραμμα. Συνέχισα να ξυπνάω νωρίς το πρωί - συνήθως λίγο μετά τις 08.00-09.00. Έτσι, είχα όλη την ημέρα μπροστά μου για διάφορες δραστηριότητες. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα προγραμμάτιζα καταγράφοντας σε χαρτί, τί θα έκανα κατά τη διάρκειά της. Οι δουλειές αυτές, μπορεί να ήταν από τις πιο απλές (π.χ. να πάω supermarket, να καθαρίσω το σπίτι, να "ανεβάσω" διαδικτυακά μια ανάρτηση κ.τ.λ.) μέχρι τις πιο σύνθετες. Το θέμα ήταν, πως έτσι διατηρούσα έναν έλεγχο, λειτουργώντας περίπου όπως θα λειτουργούσα αν συνέχιζα να εργάζομαι. Σίγουρα, η ανεργία δεν είναι κάτι ευχάριστο. Τις πρώτες ημέρες, μέχρι να το συνειδητοποιήσω, είχα πρόβλημα στον ύπνο, στην όρεξη· δεν πίστευα ότι συνέβαινε σε μένα όλο αυτό. Ευτυχώς (ξε)πέρασα γρήγορα τα «5 στάδια της απώλειας» (μοντέλο Kübler-Ross που έχουμε αναλύσει παλαιότερα εδώ).
Λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου, αντιλήφθηκα γρήγορα την αξία του διαδικτύου. Θεωρώ ότι η χρήση του, παράλληλα με την παιδεία που έχει λάβει ο καθένας, είναι ένα κεφάλαιο που "κουβαλάει" πάντα μαζί του. Γι' αυτό το λόγο, φρόντισα μέσω αυτού του εργαλείου να ενημερώσω τον περίγυρο και το δίκτυό μου για το ότι ήμουν σε αναζήτηση εργασίας. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, λοιπόν, είναι να μην κλείνεται κανείς στον εαυτό του, πράγμα που έκανα και απέδωσε.
Την περίοδο της ανεργίας μου, λοιπόν, προσπάθησα να την μετατρέψω σε παραγωγικό χρόνο. Συμμετείχα σε εθελοντικές ομάδες για να διατηρούμαι σε εγρήγορση και να συνεχίσω να έχω την αίσθηση ότι προσφέρω, καθώς και να γνωρίζω εκ νέου κόσμο (networking), επεκτείνοντας το δίκτυό μου. Έγινα περισσότερο ενεργός στα Social Media, ενώ συγχρόνως στήσαμε μαζί με μια παρέα ανθρώπων που αγαπούν τα ταξίδια, το blogtravels.gr, ένα ταξιδιωτικό site· απ' τα πιο σημαντικά πράγματα που απασχολήθηκα εκείνο το διάστημα.
Εφάρμοσα πρόγραμμα διατροφής (γεύμα κάθε 3 ώρες) σε λιγότερο τακτική βάση, προσπάθησα να αθλούμαι τακτικά και ανέπτυξα νέες δεξιότητες (όπως η Google Adwords Campaign) που είδα ότι έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Ε.Α.: Ποιες κατηγορίες μέσων αναζήτησης εργασίας (Jobsites, Social Media, τύπος) προτιμήσατε και γιατί, προκειμένου να «εκτεθείτε» και να «προκαλέσετε» τους μελλοντικούς σας εργοδότες;
Χ.Λ.: Ασχολήθηκα κυρίως με τα διαδικτυακά μέσα. Γράφτηκα στα μεγαλύτερα JobSιtes της Ελλάδας και έχτισα προσεκτικά το προφίλ που παρέχεται από αυτά. Επίσης, ρύθμισα η λήψη των ενημερώσεων να γίνεται τις κατάλληλες ημέρες και παρακολουθούσα τις εξελίξεις.
Όσον αφορά στα social media, κυρίως ασχολήθηκα με το Linkedin. Μπήκα σε επαγγελματικά Group σχετικά με τον κλάδο που ήθελα να ασχοληθώ, εγγράφηκα σε newsletters εταιρειών, έκανα αιτήματα σύνδεσης σε headhunters... Ειδικά στο Linkedin, διαπίστωσα ότι χρειάζεται να έχει κανείς συχνή παρουσία ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του δικτύου. Παράλληλα, παρακολουθούσα ενημερώσεις γνωστών και φίλων και σε άλλα social media όπως το Twitter και το Facebook. Τέλος, λειτούργησε θετικά και η ισχυρή διαδικτυακή παρουσία μου την οποία συντηρώ, κυρίως μέσω blogs, εδώ και χρόνια. Είναι μια διαδικασία που θέλει καιρό να χτιστεί, εντούτοις πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εταιρία που τελικά με προσέλαβαν πριν 1 μήνα, αυτή η παρουσία ήταν ένα από τα ατού, μιας και θα τρέχω παράλληλα με εξωτερικό συνεργάτη τα social media της εταιρίας.
Η ιστορία όμως, δεν τελειώνει εδώ. Στο επόμενο newsletter και συνέχεια της κουβέντας μας μαζί με τον κο Λουκά, θα πάρουμε εικόνες εναλλακτικής σκέψης που τον οδήγησαν, αντίθετα της πεπατημένης οδού που ακολουθούμε κατά την αναζήτηση εργασίας (και είναι φανερό πως πλέον δεν φέρνει αποτελέσματα), στην «έκθεση» και τέλος, την εύρεση εργασίας. Κι έχουμε δύο επιλογές. Να προσπεράσουμε τις προσπάθειές του μονολογώντας με αρνητισμό ότι αποτελεί εξαίρεση, ή απλά να μπούμε στη «θέση» του μέχρι το τέλος. Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα...
Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτιδα kariera.gr, pr@kariera.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου