Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Α-Ω Φυτέψτε στις περιφράξεις σας Ναστούρτιο ή Καπουτσινο


Το Τροπαιολο (Tropaeοlum majus) είναι ένα ανθοφόρο μονοετές φυτό της οικογένειας Tropaeolaceae. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο είναι ενδημικό στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στη περιοχή των Άνδεων - από τη Βολιβία μέχρι την Κολομβία. Τόσο τα άνθη, όσο και τα φύλλα του Τροπαιολου είναι βρώσιμα, πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη παρασκευή σαλάτας.

Σύμφωνα με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, το Τροπαιολο (γνωστό και ως Καπουτσινος) καλλιεργήθηκε εντατικά - τόσο για τροφή, όσο και ως θεραπευτικό βοτανο - από τους Ίνκας και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα "κηπευτικά". Οι Ίνκας χρησιμοποιούσαν τα φρέσκα φύλλα του βοτανου για να περιποιούνται πληγές. Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ισπανία, το Τροπαιολο έφτασε κοντά στα τέλη του 15ου αιώνα από τους πρώτους αποίκους που έζησαν στην Αμερικάνικη Ήπειρο. Γρήγορα διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη και έγινε ένα πολύ αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό, σε κήπους και αυλές. Το ενδιαφέρον για το Τροπαιολο "αναθερμάνθηκε" τη δεκαετία του 1950, όταν και εντάθηκε η έρευνα πάνω στα σύγχρονα αντιβιοτικά - και κυρίως μετά από την έρευνα των Winter και Willeke (1952) που φανέρωσε τις αντιβιοτικές ιδιότητες του βοτανου.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Τροπαιολο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα "φυσικά αντιβιοτικά". Σύμφωνα με τους Βοτανολόγους, όλα τα τμήματα του φυτού περιέχουν ουσίες (γλυκοσίδια) με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, το Τροπαιολο χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις μολύνσεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και στις περιπτώσεις δερματολογικών διαταραχών. Στη περίπτωση των δύο αυτών "διαταραχών", το Τροπαιολο φέρεται να συνδράμει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων - "καθαρίζοντας" το ουροποιητικό σύστημα και καταπολεμώντας τις μολύνσεις της επιδερμίδας. 

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, το Τροπαιολο μπορεί να γίνει αφέψημα αν το αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 "κούπα" ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Τροπαιολου την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα).

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο στις αρχές της άνοιξης σε σέρρα ή στα μέσα της Άνοιξης στον κήπο. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα ιδανικό φυτό για αρχάριους. Μεγαλώνει απίστευτα γρήγορα και θέλει απλά κάτι να ακουμπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: