Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Α-Ω φτιάξτε τη δική σας, παρμεζάνα τυρί απο τα χεράκια σας. Οταν θα μάθετε στη γεύση του, δεν θα μπορείτε να φάτε το πλαστικό πια.

  • 4 λίτρα φρέσκο γάλα πρόβειο
  • 5-6 γρ υγρή τυρομαγιά διαλυμένη σε τριπλάσιο κρύο νερό
  • 1 κγ γιαούρτι με πέτσα (όχι στραγγιστό)
Θα χρειαστούμε επίσης δοχείο για την κατασκευή της, θερμόμετρο, και τσαντίλα (το λινό πανί που θα σουρώνουμε και θα στραγγίζουμε ) Τα υλικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε απο το μαγαζί                            

ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ Δ. ΦΙΚΑΣ στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο ΒΙΛΚΑ έναντι ΦΙΞ 26ης Οκτωβρίου 72, τηλ. 2310 567 490, το οποίο πουλά τα πάντα εώς και τυρομαγιά σε ερασιτεχνικό και οικιακό επίπεδο. Τα μπωλάκια κοστίζουν γύρω στα 3-5ευρω, η τυρομαγιά 1-2ευρω, το θερμόμετρο υγρών 9ευρω, και η τσαντίλα που είναι με το μέτρο 9ευρω. Θα τα πάρετε μια φορά, και θα κάνουν γρήγορη απόσβεση.

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα στους 38 C. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε σε ηρεμία για 45΄.
  2. Προσθέτουμε το διάλυμα της τυρομαγιάς και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε σε απόλυτη ηρεμία από 45-90΄, μέχρι να κόβεται καθαρά όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι.
  3. Με ένα μακρύ μαχαίρι κόβουμε το τυρόπηγμα σε κύβους και ανακατευουμε  και τους αφήνουμε 10΄ να σφίξουν.
  4. Σιγά-σιγά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του τυροπήγματος στους 52 βαθμούς (θα πρέπει να μας πάρει 45΄). Κάθε τόσο ανακατεύουμε απαλά για να μην κολλήσουν τα κομματάκια. Κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή για 15-30΄μέχρι οι κόκκοι να είναι μικροί και σφιχτοί.
  5. Καλύπτουμε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και σουρώνουμε προσεκτικά το τυρί. Μόλις φύγουν τα πολλά υγρά το βάζουμε σε καλούπι  (με το τουλπάνι μαζί).
  6. Πιέζουμε με βάρος το οποίο ξεκινάμ από 2 κιλά και το αυξάνουμε σε  4,5kg για 1 ώρα.
  7. Αναποδογυρίζουμε το τυρί και το πιέζουμε με 12kg για 12 ώρες
  8. Βγάζουμε από το καλούπι προσεκτικά και το βυθίζουμε σε κρύα άρμη για 30 ώρες, αναποδογυρίζοντας τακτικά. Μπορούμε αν θέλουμε να μην το βάλουμε σε άλμη, αλλά να το αλατίζουμε με χοντρό αλάτι για μέρες αναποδογυρίζοντας καθε μέρα.
  9. Το βγάζουμε από την άρμη, το σκουπίζουμε και το φυλάμε στο ψυγείο τουλάχιστον 5 μήνες
  10. Την πρώτη εβδομάδα αναποδογυρίζουμε κάθε μέρα και έπειτα μια φορά την εβδομάδα.
Υπάρχει και ο τρόπος όπου αντί για ψυγείο το βάζουμε σε δροσερό αεριζόμενο μέρος, και το γυρνάμε διαρκώς.

Σημειώσεις:
Εαν το τυρί πιάσει μούχλα το καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας βρεγμένο με άσπρο ξύδι. Στους 3,6,9 μήνες τρίβουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.Το πέρασμα με λάδι συμβάλει στη συντήρηση του τυριού μιας και αυτό δεν το κερώνουμε.

Αλμη: Σε 1 λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε 1 1/2 κούπα αλάτι και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Για να χρησιμοποιήσουμε την άρμη, τη βάζουμε σε ένα μπωλ και βουτάμε μέσα το τυρί 
Το τυρί πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον 5 μήνες και συνήθως όχι λιγότερους από 10. Συχνά το αφήνουν να ωριμάσει μέχρι και 2 χρόνια...Όσο περισσότερο, τόσο πιο έντονη γεύση αποκτά..."
Όταν το δοκίμασα στους 4-5 μήνες ήταν ένα νόστιμο τυρί που είχε γεύση παρμεζάνας και υφή παρμεζάνας κλπ αλλά στον ένα χρόνο είχε απογειωθεί!!

Μετά τους 5 μήνες, αν δεν το κόψουμε, θα πρέπει να το λαδώνουμε σε αυτούς τους χρόνους.Δεν είναι απαραίτητο να το φυλάξουμε 9 μήνες δηλαδή, αλλά αν το φυλάξουμε θα πρέπει να το λαδώσουμε. Όσο πιο πολύ το κρατάμε τόσο η γεύση απογειώνεται. Πιάνει την καλύτερη γεύση στους 9 μήνες.

Περιμένω τις εντυπώσεις και τα σχόλια σας





Δεν υπάρχουν σχόλια: