Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Τι περνούν σε καθημερινή βάση οι ιερομόναχοι Έλληνες στους Άγιους Τόπους-Ιεροσόλυμα


Το θρησκευτικό στοιχείο είναι έντονο στο Ισραήλ.
Οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες συνυπάρχουν, Χριστιανικοί ναοί, Εβραϊκές συναγωγές και Μουσουλμανικά τζαμιά.
Οι καθολικοί με μια άκαμπτη στάση, οι κόπτες κάπως μυστικοπαθείς, οι Αρμένιοι ίσως καχύποπτοι, οι ορθόδοξοι υπομένουν και ελπίζουν, οι Εβραίοι  πονηροί και αρκετά σκληροί, οι μουσουλμάνοι αργοί και καρτερικοί.


Με μια πρώτη ματιά του προσκυνητή μπορείς να ξεχωρίσεις ότι οι Έλληνες ορθόδοξοι ιερομόναχοι σε αυτό τον τόπο περνάνε δύσκολα. Με μόχθους και πολλούς κινδύνους, με καθημερινό αγώνα σε όλες τις Μονές, αλλά προπαντός στον Ναό της Αναστάσεως ένα κτίσμα 1.700ετών όπου βρίσκονται όλα τα προσκυνήματα : Ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού, ο φρικτός Γολγοθάς, η πλάκα της Αποκαθήλωσης αισθάνεται ο καθένας ένα δέος γι αυτό που συναντά και μια βαθιά συγκίνηση.
Πάντως, είναι συγκινητικός ο ήδη υπάρχων αγώνας στο να διατηρηθούν άσβεστα τα καντήλια όλων των προσκυνημάτων. Εντύπωση δημιουργεί, στον τόπο της ειρήνης και της καθόδου του Θεανθρώπου, να υπάρχουν διεκδικήσεις, αντιδικίες, προβλήματα, πολεμική και ύπουλη ναρκοθέτηση μεταξύ των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών.

Πριν από λίγες μέρες μπροστά στα μάτια μας, είδαμε τον ιερομόναχο Αγάπιο που είναι υπεύθυνος για τον Πανάγιο Τάφο, να προσπαθεί να κρατήσει την τάξη, αλλά επτά αρμένιοι να τον ρίχνουν κάτω, να τον κλοτσούν και να τον χτυπούν ανελέητα μπροστά σε όλους μας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι αναχωρήσαμε από την αρχαία αγιοτρόφο, ησυχαστική  μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου από τον 6ο αιώνα. Το Μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε μια όαση, και τριγύρω υπάρχει καμένο τοπίο ερήμου.
Το λείψανο του αγίου Σάββα επεστράφη από τη Δύση το 1965 και παραμένει άφθορο, ευωδιάζον και θαυματουργόν. Η αδελφότητα των είκοσι φιλόθεων και φιλάρετων πατέρων υπό την καθοδήγηση του  ηγουμένου Ευδοκίμου αγωνίζεται όχι μόνο για το Μοναστήρι του, αλλά νοιάζεται για τον καθένα που επισκέπτεται τον τόπο αυτό.

Έκκληση κάνουν οι Ιερομόναχοι στο Πατριαρχείο και στο Άγιο Όρος να στείλουν Μοναχούς για στήριξη και βοήθεια. Χρειάζονται άτομα, χρειάζονται χέρια για να διατηρηθεί η Ορθοδοξία εκεί που περπάτησε και έζησε, βασανίστηκε ο Χριστός, στα Ιεροσόλυμα, το κεντρο της γης, το κέντρο του κόσμου.

Γραφει η Σοφία Κυριακίδου

1 σχόλιο:

SOFI είπε...

Για όσους ήταν συνοδοιπόροι μου και προσκυνητές σε αυτό το ταξίδι 18/5-25/5/2014 θα γνωρίζουν ότι όλοι αλλάξαμε στάση ζωής.Τα συναισθήματα είναι απίστευτα, η πηγή ενέργειας που πηγάζει από το δρόμο του μαρτυρίου και τον Ναό της Αναστάσεως μας έκανε να νιώθουμε πνευματικά αδέλφια, και να πιστέψουμε ότι κάτι πολύ δυνατό υπάρχει αναμφισβήτητα, κάτι που μας ένωσε. Ευχομαι να μην ήταν η τελευταία φορά που καταφέραμε και πήγαμε για αυτό το ιερό προσκύνημα, αλλά το μικρόβιο που κολλήσαμε να μας ξαναφέρει μέσα στον Πανάγιο Τάφο.....