Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια φτιάχνω ελιές στο σπίτι.5 συνταγές για να φτιάξετε τι δικές σας χειροποίητες ελιές


Θυμόσαστε όλες εκείνες τις ελληνικές ταινίες με τους γνωστούς ηθοποιούς μας να κολατσίζουν με ελίτσα ψωμάκι ντομάτα και κρεμμύδι.
Μέχρι τώρα τις είχατε για σαλάτα.
Σκεφτείτε να είναι το κυρίως γεύμα σας κάποια στιγμή όταν θα μας λείψει το ελαιόλαδο που τόσο το έχουμε συνηθίσει, η ελιά θα μας δώσει όλες εκείνες τις ουσίες που θα μας λείψουν. Όσοι πάλι νηστεύετε τις εκτιμάτε δεόντως.
Πάμε να κάνουμε ελιές μόνοι μας. Πως θα υπολογίσουμε πόσες ελιές πρέπει να κάνουμε;
Για μια οκογένεια 4 ατόμων θα χρειαστείτε για μια χρονιά 5 κιλά
Θα σας έλεγα να κάνετε όμως 7-8κιλά γιατί δεν έχουμε κάθε χρόνο ελιές. Δεν θα πάθουν τίποτα αν τις έχετε μέσα σε άλμη και βάζα διατηρούνται. 8 κιλά κόστος 25ευρω εάν όμως τις αγοράζατε από έξω 45-50ευρω με σημερινές τιμές.Αν έχετε και δέντρα δικά σας ακόμα καλύτερα.

Ξεκινάμε και διαλέγουμε τις ελιές μας να μην έχουν χτυπήματα και δάκο.
Τις πράσινες χονδροελίες τις στουμπάμε σε ένα μεγάλο γουδί για καλύτερη ευκολία 2-3 μαζί. Αν δεν έχουμε μπορούμε να το κάνουμε με 2 κομμάτια μάρμαρο ή λείες πέτρες.
Τις μαύρες ελιές των καλαμών τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 φορές.
Στην αγορά υπάρχει και μηχάνημα απλό και φτηνό που τις χαράζει μόνο του 4 φορές.
Έτσι γλιτώνουμε χρόνο.Μην χαράζεται εώς το κουκούτσι αλλά λίγο λιγότερο.
Αν δεν μας βολεύει το χαράκωμα μπορούμε να τις τρυπήσουμε 2-3 φορές με ένα πιρούνι ή οδοντογλυφίδα. Μπορείτε επίσης να μην τις χαράξατε καθόλου αλλά θα αργήσουν περισσότερο να γίνουν.

Εδώ επιλέγουμε τις μαύρες από τις πράσσινες.Τις μαύρες ώριμες τις βάζουμε κατευθείαν στο χοντρό αλάτι. Τις πράσσινες τις βάζουμε σε νερό για ξεπίκρισμα.
Αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό. Προσοχή χωρίς καπάκι μην μυρίσουν και σε δροσερό μέρος καλύτερα έξω στο μπαλκόνι.Αν τις προτιμάτε σκληρές και λίγο πικρές σταματάτε την 8η μέρα.Θα δείτε τις ελιές σας σιγά σιγά να μαυρίζουν.
Μέχρι εδώ είναι ίδια η διαδικασία.

Πρακτικά 12-14 μέρες έχουν ξεπικρίσει. Αν τις θέλετε λίγο πικρές 10 μέρες. Αν τις θέλετε εντελώς γλυκιές 18 μέρες.

1)Για ελιές σε άλμη
Η άλμη συνήθως γίνετε με νερό και 7% αλάτι, δηλαδή στο 1 κιλό νερό βάζουμε 70 γραμμάρια αλάτι. Για τις ελιές και ιδίως αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες που θα τις διατηρήσουμε πάνω από ένα χρόνο εκτός ψυγείου ή σε συνθήκες με όχι τόσο σταθερή θερμοκρασία, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε δυνατή άλμη, με περισσότερο αλάτι σε αναλογία από 10%.
Προσοχή πρέπει να αφήσουμε χώρο στο δοχείο για να προσθέσουμε ένα χοντρό δάχτυλο λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο) πάνω από τις ελιές, το οποίο επιπλέει στην επιφάνειά, για να μην έχουν οι ελιές μας επαφή με τον αέρα, ο οποίος αλλοιώνει το προϊόν μας. Αυτές οι ελιές διατηρούνται περισσότερο για μακρυνή αποθήκευση μπορείτε να τις βάλετε σε μπουκάλια. Αρχικά τον 10 μήνα αφήστε τα μπουκάλια ανοιχτά να αναπνέουν ή κάντε μια τρύπα πάνω στα μπουκάλια. Μετά το μήνα κλείστε με νέα καπάκια και σφραγίστε τα πάνε και 4-5 χρόνια. Είναι έτοιμες για φάγωμα μετά 4-5 μήνες.


2)Στις στουμπιστές ελιές αυτές που τις σπάμε με ένα σφυράκι ή μια πέτρα, μπορούμε να προσθέσουμε κομμάτια από λεμόνι, σκόρδο, κλαδάκια από ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φρέσκους σπόρους μάραθου, κόκκους από πιπέρι αναλόγως τι αρώματα και γεύσεις μας αρέσουν.

 
3)Τις χαρακωτές (καλαμών) συνήθως τις κάνουμε ξιδάτες, προσθέτοντας ξίδι στην ποσότητα που εμείς επιθυμούμε.Μια συνηθισμένη αναλογία είναι 2 μέρη ξίδι και 3 μέρη άλμης.
Τις στραγγίζουμε από το νερό καλά για μισή ώρα περίπου και τις ανακατεύουμε με το αλάτι και το ξύδι σε μια λεκάνη.
Τις αφήνουμε 12 ώρες ανακατεύοντας 6-7 φορές σε αυτό το διάστημα.
Στη συνέχεια τις σουρώνουμε (για να φύγει το ξύδι και το επιπλέον αλάτι) και τις βάζουμε σε βαζάκια με λάδι κατά προτίμηση για να κρατήσουν καιρό αλλά και να είναι πιο νόστιμες και ελκυστικές.
Τα γυάλινα βαζάκι α πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα βάλετε για 10 λεπτά σε φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου ώστε να αποστειρωθούν.
Αντέχουν αρκετό χρόνο τουλάχιστον 2 έτη-4 έτη.
Για αρωματικό μπορείτε να βάλετε μέσα στα βαζάκια 2-3 ψιλές φετούλες λεμόνι ή 2 φύλλα δάφνη ή ρίγανη ή θυμάρι .

4)ΘΡΟΥΜΠΕΣ

 Βάλτε σε μια παλιά μαξιλαροθήκη ή τσουβάλι 1-2 κιλά μαύρες ελιές ώριμες όχι πράσινες, λίγες- λίγες, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με μπόλικο χοντρό αλάτι.
Από επάνω βάζουμε ένα παλιό πανί και ένα βάρος πχ μια μεγάλη πέτρα βαριά ή μια σακούλα πολύ γερή γεμάτη με νερό και δεμένη καλά.
Το καλάθι η τη μαξιλαροθήκη με τις ελιές και το αλάτι τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί που θα πέσουν τα υγρά που θα βγάλουν οι ελιές . Το ταψί θα πρέπει να το πλένετε κάθε ημέρα διότι αλλιώς θα σαπίσουν οι ελιές ή τις κρεμάμε και έχουμε από κάτω το ταψί.
Βάλτε μια λεκάνη κάτω από το καλάθι, τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος, και κουνάτε τις ελιές 1-2 φορές τη μέρα.Να πλένετε τη λεκάνη κάθε μέρα για να μην μαζέψετε μαμούνια και μύγες. Τη δεύτερη ή τρίτη μέρα θα αρχίσουν να βγάζουν σκούρο ζουμί. Συνεχίστε να τις κουνάτε, έτσι που να έρχονται οι πάνω κάτω. Μετά απο 8-12 μέρες, οι ελιές θα έχουν ζαρώσει. Χαράξτε μια-δυό ελιές, και αν η σάρκα τους έχει σκουρήνει μέχρι το κουκούτσι, και δεν είναι πια λευκή, είναι έτοιμες. Αλλιώς συνεχίστε να τις κουνάτε μερικές μέρες ακόμη.
Όταν γίνουν, στραγγίστε τις, απλώστε τις σε χάρτινη πετσέτα και αφήστε τις να στεγνώσουν τελείως, μια νύχτα. Την επομένη μέρα βάλτε λίγες-λίγες σε γαβάθα, περιχύστε με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θρούμπι, ρίγανη ή ξερό δεντρολίβανο. 

Ανακατώστε, αφήστε τις ελιές να μείνουν 1-2 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, και κατόπιν κλείστε τις σε πλαστικές σακούλες, και διατηρήστε τις στην κατάψυξη. 
Αν τις κρατήσετε στο ψυγείο θα πρέπει να τις αλατίσετε πολύ, αλλιώς μουχλιάζουν γρήγορα.
Βγάλτε κάθε φορά από την κατάψυξη όσες ελιές θέλετε να καταναλώσετε, και αφήστε τις να ξεπαγώσουν μισή ώρα περίπου.

Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε σε βάζα με λάδι όχι ελαιόλαδο γιατί τις μαλακώνει.


5)ΠΡΑΣΣΙΝΕΣ ΤΟΥΡΣΙ
Τις πλένουμε πολύ καλά  και γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια του νερού φτάνοντας ως 7-8 cm κάτω από το στόμιό τους.
Για κάθε μπουκάλι , διαλύουμε σε μια κούπα νερό 1,5 κουταλιά  αλάτι και μισή κουταλιά ξινό και αδειάζουμε το διάλυμα στο μπουκάλι βάλτε μέσα και λίγη ρίγανη, σέλινο, πιπεριά και φέτες λεμονιού ή φλούδα λεμονιού ή και πορτοκαλιού.
 Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να καλυφθούν οι ελιές και συμπληρώνουμε με 2-3 cm
ελαιόλαδο.
Κλείνουμε τα μπουκάλια την επόμενη μέρα , τα βάζουμε σε σκοτεινό δροσερό μέρος και τα ξεχνάμε για τουλάχιστον 2-3 μήνες ανάλογα το μέγεθος των ελιών.
Το ξινό που προσθέτουμε στις ελιές μας , συμβάλλει στο να μη μαλακώσουν και να μείνουν τραγανές και νόστιμες, στο να διατηρήσουν  ωραίο πράσινο χρώμα  και στο να διατηρηθούν περισσότερο καιρό. 

6) ΣΤΑΦΙΔΙΑΣΜΕΝΕΣ
 
Μαζεύουμε τις ελιές που πρέπει να είναι σταφιδιασμένες. Τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν. Μετά τις βάζουμε σε μια λεκάνη τοποθετώντας τις στρώσεις στρώσεις και βάζοντας σε κάθε στρώση μια χούφτα αλάτι. Τις αφήνουμε περίπου δέκα μέρες στο αλάτι. Μετά φτιάχνουμε σαλαμούρα (νερό με αλάτι). Βάζουμε νερό, διαλύουμε το αλάτι και για να δούμε αν είναι εντάξει η σαλαμούρα βουτάμε μέσα ένα αυγό φρέσκο. Αν είναι εντάξει το αυγό βγαίνει στην επιφάνεια του υγρού. Έπειτα βάζουμε τις ελιές μαζί με τη σαλαμούρα σ’ ένα δοχείο. Πρέπει το υγρό να χώνει τις ελιές. Οι ελιές είναι έτοιμες για κατανάλωση.

7) ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΡΙΝΑΡΕΤΕ
 Μαύρες ελιές που ήδη έχουμε ωριμάσει
1 ψητή πιπεριά φλωρίνης
5 τσίλι πιπεριές
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
3 κουτ. του γλυκού σπόροι κύμινου
3 κουτ. του γλυκού σπόροι κόλιαντρου
ελαιόλαδο

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ την πιπεριά με τις τσίλι πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι, τους σπόρους κύμινου, 2 κουταλιές από τους σπόρους κόλιαντρου και ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Βάζετε σε ένα μπολ τις ελιές και τις ανακατεύετε με το πικάντικο μείγμα που έχετε ετοιμάσει. Βάζετε τις ελιές σε ένα βάζο, ρίχνετε τους υπόλοιπους σπόρους κόλιαντρου και σκεπάζετε με ελαιόλαδο. Διατηρείτε 2-3 μέρες εκτός ψυγείου και στη συνέχεια στο ψυγείο για αρκετές εβδομάδες. Το λάδι από τις ελιές με τον καιρό αποκτά πολύ δυνατή πικάντικη γεύση και είναι ιδανικό για να το χρησιμοποιήσετε σε ζυμαρικά (για μία πικάντικη σάλτσα για μακαρονάδα για παράδειγμα) ή για να σοτάρετε γαρίδες, κοτόπουλο ή αρνάκι και να τους δώσετε μία ανατολίτικη χροιά στην γεύση.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Κραταίγος syperfood. Μαρμελάδα από κραταίγο. Πως θα χρησιμοποιήσω τον κραταίγο στην κουζίνα




1 κιλό κραταίγο
 ζάχαρη
1 λεμόνι χυμό
1,5 φλιτζάνι νερό
πηκτίνη για μαρμελάδες

Βράστε τα φρούτα με νεράκι για μια ώρα και μετά βάλτε τα στο μούλτι
Στραγγίξτε το ζουμί με τρυπητό.
Μετά για κάθε ποτήρι χυμό θα βάλετε ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
Βράζετε και πάλι γύρω στα 20λεπτά να λιώσει καλά η ζάχαρη
Ρίχνετε την πηκτίνη και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Στο τέλος το χυμό λεμονιού

Κονσερβάρετε με την γνωστή μέθοδο



Την συνταγή την πηραμε από
 http://www.eatweeds.co.uk/hawthorn-jelly-recipe



Α-Ω Αυτάρκεια, τι να κάνω τα ρόδια από την αυλή.Πως να αποθηκεύσω ρόδια ια το χειμώνα.Πως να χρησιμοποιήσω τα ρόδια μου στο έπακρο.

 
Δυο ροδιές στην αυλή και φέτος πολλά ρόδια. Αναρωτιόμουν τι να τα κάνω για να εκμεταλλευτώ στο έπακρο την τέλεια γεύση, και τις βιταμίνες τους.
Κάθε χρόνο έκανα λικέρ ροδιού αυτό θα το κάνουμε δεν το αφήνω.

Ας δούμε όμως και άλλες λύσεις πως να εκμεταλευτούμε τα ρόδια.
1) Τα καθαρίζουμε και έχουμε στην κατάψυξη σε σακουλάκια για φαγητά και σαλάτες γλυκόξινα

2) Κάνουμε γρανίτες. Βάζουμε σε αποχυμωτή τους σπόρους με λίγο ζάχαρη και τα χτυπάμε. Σουρώνουμε το χυμό και τον τοποθετούμε στις φόρμες παγωτού.
 
 https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6694556841685076051#editor/target=post;postID=8250733609749525957

3)Λουκούμια ροδιού

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6694556841685076051#editor/target=post;postID=8250733609749525957
Υλικά
Ζελατίνη
1/4 φλιτζανιού κρύο νερό
1/2 φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι χυμό ροδιού

Ανακατεύουμε ζελατίνη με το νερό σε ένα μικρό μπολ? αφήνουμε για 1 λεπτό. Ανακατέψτε 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη και το άμυλο αραβοσίτου σε μέτριο τηγάνι. Σταδιακά χτυπήστε ελαφρά στο χυμό και χωρίς γεύση ζελατίνη μέχρι να αναμιχθούν. Φέρτε να βράσει σε μέτρια φωτιά? μαγειρέψτε 5 λεπτά., ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρέστε από τη φωτιά.  
Προσθήκη Μείγματα ξηρά ζελατίνη? αναδεύεται 2λεπτά μέχρι να διαλυθεί πλήρως. 
Ρίξτε σε 9x5 ιντσών ταψακι ψεκάζονται με σπρέι μαγειρέματος. Το βάζουμε στο ψυγείο 1 ώρα ή μέχρι να πήξει. Κόβουμε σε κομμάτια 24 σύνολο. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη λίγο πριν το σερβίρισμα.

4)ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΡΟΔΙ ΜΕ ΚΡΑΝΑ
ρόδι Jam-
 2 1/2 φλιτζάνι  βιολογικά κράνα 
1 φλιτζάνι σπόρους ροδιού οργανικά 
-3 κομματάκι μαστίχα
1 1/2  χυμό λεμονιού 
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 1/4 φλυτζάνι χυμό ροδιού 
2 κουτ. σκόνη πηκτίνη  

 
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας βάζουμε το χυμό ροδιού, χυμό λεμονιού και το νερό. Ενεργοποιήστε τη φωτιά σε μέτρια, αφήνουμε να πάρει βράση. 
 Όταν το μείγμα χυμού αρχίζει να βράζει προσθέτετε τα φρούτα καιμαστίχα  αφήστε αυτό το μείγμα να βράσει μέχρι τα περισσότερα από τα φρούτα έχουν σκάσει.  
Αναδεύουμε το μείγμα μόλις λίγο κατά το διάστημα αυτό. 
Όταν οι περισσότεροι από τους Cranberries έχουν σκάσει προσθέστε τη ζάχαρη και πηκτίνη σε σκόνη, ανακατεύουμε μέχρι τα δύο αυτά συστατικά να έχουν διαλυθεί. 
Τραβήξατε την κατσαρόλα από τη θερμότητα και προσθέστε τους σπόρους ροδιού και ανακατώστε για να συνδυάσετε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο λίγο και στη συνέχεια το τμήμα αυτό σε βάζα σας. Αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν κορυφή με τα καπάκια. Θα κρατήσει για ένα μήνα στο ψυγείο.

 5) Ξίδι ροδιού: Παίρνετε τα σπόρια από 1 μεγάλο και ώριμο ρόδι και τα βάζετε σε μια μέτρια γυάλα. Ρίχνετε 500ml ξίδι από λευκό κρασί, κλείνετε τη γυάλα, ανακινείται και τη βάζετε για 40 μέρες σε σκιερό σημείο του σπιτιού, μακριά από ζέστη και φως. Έτοιμο το ξίδι! Το σουρώνετε, το βάζετε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρείτε σε σχετικά δροσερό και σκοτεινό σημείο.

6)Σιρόπι ροδιού Η διαφορά του σιροπιού από το πετιμέζι είναι ότι εδώ προσθέτετε και ζάχαρη, ενώ στο πετιμέζι το υγρό απλώς βράζει, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο από το νερό του και να καραμελώσουν τα σάκχαρα του.
Πώς το φτιάχνετε:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο φρεσκοστυμμένο χυμό ροδιού, 750γρ. ζάχαρη και 1 αστεροειδή γλυκάνισο (ή 1 ξυλάκι κανέλα ή 1 μικρό μοσχοκάρυδο, κοπανισμένο με το γουδοχέρι μέχρι να σπάσει σε 3-4 κομμάτια). Βράζετε τα υλικά μέχρι να κοχλάσουν, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, και αφήνετε να σιγοβράζουν για όση ώρα χρειαστεί, μέχρι το μίγμα να σιροπιάσει. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο, με τον αλάνθαστο τρόπο δοκιμής του σιροπιού, δηλαδή με το πιατάκι: Ρίχνετε 1 κουταλάκι σιρόπι σε ένα μικρό άσπρο πιατάκι του καφέ, το κρυώνετε για 1 λεπτό στο ψυγείο και μετά περνάτε ένα κουταλάκι μέσα από το σιρόπι. Αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Σουρώνετε το σιρόπι από λεπτή σήτα και το μοιράζετε σε αποστειρωμένα μπουκαλάκια ή βαζάκια.

7)Κομπόστες με άλλα φρούτα μήλο, ροδάκινο, κυδώνι

8) Πετιμέζι ροδιού:
Βάζετε 1 λίτρο χυμό ροδιού σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού στάχτη από ξύλα, κοσκινισμένη σε ένα σουρωτηράκι για το τσάι. Προσοχή, παίρνετε στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα ή ακόμα και από θράκα ψησταριάς που έχετε ανάψει χωρίς χημικά προσανάμματα και που δεν έχετε ψήσει κάτι, αλλιώς η στάχτη θα πάρει άσχημη μυρωδιά από το κρέας ή το ψάρι!
Ανακατεύετε καλά τη στάχτη στο χυμό, σκεπάζετε το βάζο με ένα πανάκι και αφήνετε για 8-10 ώρες. Αναποδογυρίζετε το υγρό (με προσοχή για να μην ανακινηθεί το ίζημα από τη στάχτη στον πάτο του μπολ) σε ένα ψιλό σουρωτήρι, στερεωμένο επάνω από μια κατσαρόλα. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, ξαφρίζοντας τακτικά τα πρώτα 15 λεπτά. Το πετιμέζι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει απομείνει στην κατσαρόλα το 1/3 της αρχικής ποσότητας του υγρού. Το έτοιμο πετιμέζι θα δούμε ότι βγάζει μικρές και πυκνές φουσκάλες, σαν σιρόπι. Το φυλάξτε σε μικρά μπουκαλάκι, κατά προτίμηση αποστειρωμένα.

9) γιαούρτι με ρόδι και κανέλα (για 2 άτομα)
25g πεκάν, χοντροκομμένα
300g ελληνικό γιαούρτι
4 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Σπόροι ¼ ρόδι
Μια πρέζα κανέλα
1 Σε ένα μικρό, στεγνό τηγάνι, ψήστε τα πεκάν  (προσέξτε να μην το παρακάνετε τους ή θα είναι πικρή γεύση και καμένο). Αφήστε το να κρυώσει.
2 Μετακινήστε με το κουτάλι το γιαούρτι σε δύο μπολ, ρίξτε μια μικρή χούφτα καρύδια από πάνω, περιχύνουμε με το μέλι και να τελειώνουν με τη διασπορά των σπόρων ροδιού και κανέλα. Σερβίρετε αμέσως.





Γράφει η Σοφία Κυριακίδου
 

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια.Πως θα καλιεργήσω άνυδρα τα χωράφια μου. Το νερό δεν είναι δικαιολογία για να μην καλλιεργείτε

Πολύ από εσάς έχετε χωράφια χωρίς νερό μην αγχώνεστε για το πως θα καλλιεργείσετε
Δείτε τα βίντεο και πάρτε ιδέες.

-Μια καλή συμβουλή είναι να φυτέψουμε τα φυτά βαθιά, και να κάνει βαθύ ριζικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνουμε αναχώματα

-Μια άλλη συμβουλή είναι να δημιουργήσουμε πεζούλες για να φέρνουν νερό στο ριζικό σύστημα

-Να φυτέψουμε καλαμπόκια και ηλιόσπορους σε σημείο που να δημιουργούν σκιά στο καταμεσήμερο στα φυτά ώστε να μην τα καίνε

Τέλος βρείτε σπόρο από άνυδρη καλλιέγεια πεπόνι άνυδρο, μπάμια άνυδρη, ντομάτα άνυδρη που έχουν προσαρμοστεί τα φυτά σε αυτές τις συνθήκες ήδη



Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Η λαίλαπα του 3ου Παγκοσμίου πολέμου είναι πια κοντά

Είναι φανερό ότι ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπάνη οι μεγάλες δυνάμεις, και το να ξεκινήσει η φασαρία δεν είναι τίποτα. Συνήθως οι αφορμές είναι μικρές και χωρίς ουσία ή φτιαχτές.
Δεν θέλει και πολύ να ξεκινήσει ο 3ος Παγκόσμιος, και είναι κοντά.
Ευτυχώς για την Ελλάδα ξεκινά από χαμηλά και δεν θα έχουμε μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με τις προφητείες των Οσίων Παίσιο και ΠατροΚοσμά θα μαλώνουν στην Μεσόγειο μεταξύ τους οι τρεις δυνάμεις και εμείς θα είμαστε αμέτοχοι.

Και μόλις μάθαμε την είδηση:

"Η Ουάσινγκτον Ποστ μεταδίδει ότι η Αμερική έλαβε την απόφαση να χορηγήσει αντιαεροπορικά συστήματα στους ισλαμιστές για να αντιμετωπίσουν την ρωσική πολεμική αεροπορία!
Σύμφωνα λοιπόν με ειδικούς, αυτό συνεπάγεται με κήρυξη πολέμου από την Αμερική κατά της Ρωσίας, με ότι συνεπάγεται απο αυτό (Γ' ΠΠ) , ενώ θα σηματοδοτήσει την άμεση αποστολή ισχυρών χερσαίων στρατευμάτων της Μόσχας στην Σύρια.

Την είδηση που σας μεταφέρουμε την διαβάσαμε χθες αποκλειστικά από αραβική πηγή και δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τους Αμερικάνους μέσα σε 24 ώρες.

Στην Συρία τελικά δεν παίζει το κεφάλι του ο Άσαντ. Στην Σύρια αποκαθηλώνεται η αμερικάνικη παντοκρατορία..."

Πηγή http://www.volcanotimes.com/2015/10/blog-post_5.html#more

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Α-Ω Αυτάρκεια. Τι θα κάνουμε τις πιπεριές μας. Τουρσάκι πιπεριάς για το χειμώνα για να συνοδέψουμε τα τα όσπρια ή το ούζο μας.


Υλικά:
  • 1 κούπα ξύδι (από λευκό ή κόκκινο κρασί )
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • αρωματικά που σας αρέσουν: μαραθόσπορος, σκόρδο, σπόρο μουστάρδας κλαδάκι από φρέσκια ματζουράνα ή ρίγανη… Κάθε συνδυασμός θα δώσει άλλη γεύση στις πιπεριές
Εκτέλεση:
Πλύντε τις πιπεριές. Αν είναι μεγάλες κάντε μια κάθετη σχισμή για να ελέγξετε ότι το εσωτερικό είναι καθαρό και να αφαιρέσετε όσα σποράκια μπορείτε με το δάχτυλό σας.
Κόψτε τα κοτσάνια αν θέλετε
Τοποθετείστε τις σφικτά σε αποστειρωμένα βάζα.
Ετοιμάστε το ξυδόνερο. Βάλτε τα βασικά υλικά (ξύδι, νερό, αλάτι, ζάχαρη) να βράσουν σε μια κατσαρόλα και προσθέστε και τα αρωματικά που θέλετε.
Ανάλογα με τα βάζα που έχετε να γεμίσετε ετοιμάστε περισσότερο ξυδόνερο, διατηρώντας τις αναλογίες.
 Βεβαιωθείτε ότι η ζάχαρη και το αλάτι έχουν διαλυθεί καλά και το μίγμα βράζει. Μην το αφήσετε να εξατμίζεται, δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνο. Γεμίστε τα βάζα με το καυτό υγρό, σχεδόν μέχρι το χείλος. Κτυπήστε τα ελαφρά στον πάγκο να ελευθερωθούν παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα.
Πριν κλείσουμε το καπάκι βάζουμε λίγο λαδόκολλα τσαλακωμένη για να μην βγουν τα λαχνικά στην επιφάνεια.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Α-Ω Αυτάρκεια αποθηκεύω λαχανικά για το χειμώνα για τουρλού



Όλο το καλοκαίρι ο κήπος μας δίνει τόσα αγαθά βιολογικά, που ξέρουμε τι είναι και από που προέρχονται που η γεύση και η νοστιμιά είναι απίστευτη. Φυσικά δεν πετάμε τίποτα και όλο το χειμώνα αποθηκεύουμε σαν μυρμήγκια την τροφή μας για το χειμώνα, που τα πιπεράκια οι μελιτζάνες και τα λαχανικά είναι θερμοκηπίου και αξίζουν πιο ακριβά και από το κρέας.

Πως θα έχουμε λοιπόν το τουρλού μας το χειμώνα από τον κήπο.
Κατεψυγμένο φυσικά και έτοιμο για μαγείρεμα.

Τσιγαρίζουμε λίγο τις μελιτζάνες τα κολοκυθάκια, και τις πιπεριές σε λαδάκι στο τηγάνι.
Βράζουμε τα φασολάκια και κάνουμε μεριδούλες σε σακούλες κατάψυξης ειδικές.
Βάζω πάντα και ντοματίνια ολόκληρα.

Έτσι το μόνο που χρειάζεται όταν είναι να κάνουμε το φαγητό μας είναι να το βγάλουμε από το ψυγείο να το ξεπαγώσουμε και μόλις τσιγαρίσουμε το κρεμμυδάκι μας βάλουμε την ντοματούλα μας σάλτσα και τα αρωματικά μας βότανα.. προσθέτουμε και τις πατατούλες και έχουμε ένα υπέροχο τουρλού όλες τις εποχές είτε στην κατσαρόλα είτε στη γάστρα στο φούρνο.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου