Θα πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι, όπως
κάθε επαγγελματίας ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ στο Βυζάντιο, έτσι και οι μελισσοκόμοι δεν
εξαιρούνταν της φορολογίας. Ήταν αναγκασμένοι σε κάθε περίπτωση να
πληρώνουν στο κράτος φόρο για τη βοσκή των μελισσών. Ο φόρος αυτός
ονομαζόταν «μελισσοενόμιον» ή «δόσις μελισσών».
Νέα και ιστορίες που μας δίνουν ευαίσθητοι και ενεργοί πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου.Ιστορία και Παραδόσεις. Τα θέματα μπορούν να ατιγραφούν εφ' όσον αναγράφεται η πηγή τους.Δημοσιεύουμε μόνο επώνυμα μυνήματα και άρθρα και όχι ανώνυμα
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015
Α-Ω Θυμαρίσιο Ρηχειώτικο Μέλι απο κοφίνια.Πως γινόταν η Μελισσοκόμιση τη δεκαετία του '30
Στην
Κουλοχέρα όπως και τα γύρω βουνά Γαϊδουροβούυνι και Πούλο κυριαρχεί το
θυμάρι. Θυμάρι σημαίνει μέλισσες και μέλισσες σημαίνουν μέλι. Η Ρηχιά
λοιπόν παρήγαγε εξαιρετικό Μέλι Εξαιρετικό Θυμαρίσιο μέλι. Γιατί την
εποχή εκείνη το ρηχιώτικο μέλι ήταν γνήσιο Θυμάρι.
Το μέλι από τα
ανοιξιάτικα αγριολούλουδα χρησιμοποιούταν για την αναπαραγωγή ενώ το
ρείκι και ο κονιζός το φθινόπωρο για την διατροφή των μελισσών τους
χειμωνιάτικους μήνες. Έτσι το διαθέσιμο μέλι για τον μελισσοκόμο ήταν το
μέλι των καλοκαιρινών μηνών, δλαδή το θυμαρίσιο. Οι μέλισσες, όπως και
οτιδήποτε άλλο στο Ζάρακα ήταν αυτάρκεις. Δηλαδή οι μέλισσες γενιόταν
ζούσαν και πέθαιναν στα όρια του ζάρακα. Να σημειώσουμε ότι οι κυψέλες
πριν το 1935 ήταν κοφίνια και συνεπώς αμετακίνητες. Παρά όλα αυτά, οι
μελισσοκόμοι στη Ρηχιά πριν το 1930 ήταν ελάχιστοι. Μια τοπική παροιμία
λέει. «Αν κάναν όλες οι μύγες μέλι δεν θα τρώγαν μόνο οι Μοναίοι».
Ο
μπάρμπα Μιχάλης ο Μονός (Μπέλεσης) ήταν ο μεγαλομελισσοκόμος της εποχής.
Μέχρι
τα μέσα της δεκαετίας του 30, οι κυψέλες στη Ρηχιά ήταν κατασκευασμένες
από κοφίνια. Όπως τα γνωστά κοινά κοφίνια είχαν σχήμα αναστραμμένου κόλουρου
κώνου. Τα πλευρά ήταν στεγανοποιημένα με σβουνιά (ένα μείγμα από κοπριά
αγελάδας, χωμα και νερό), σε κάποια ορισμένη αναλογία. Το σκέπασμα
αποτελείτο από χόρτο ??????. Στο πάνω μέρος του κοφινιού ήταν
τοποθετημένα τα κανόνια (ναι έτσι τα έλεγαν). Τα κανόνια ήταν ξύλινα
πηχάκια, άνισα , ούτως ώστε όταν τοποθετούνταν στο πάνω χείλος του
κοφινιού σχημάτιζαν ένα λείο πάτωμα αλλά μόνο στην πάνω όψη. Στην κάτω
πλευρά των κανονιών που ήταν τριγωνικά, κρεμούσαν οι μέλισσες τις
κερήθρες, που φυσικά έπαιρναν την μορφή του κοφινιού. Κατά τον τρύγο,
αφαιρούσαν τόσες κερήθρες όσες έκρινε ο μελισσοκόμος.
Τις έκοβαν σε
τεμάχια τις τοποθετούσαν Σε δοχεία καλά σφραγισμένα για να αποφύγουν τις
μέλισσες και τις σφήκες και τις μετέφεραν με μουλάρια ή γαϊδούρια στο
μελισσοκομείο. Εκεί τις έστυβαν μέσα σε κόφες και άφηναν το μέλι να
στραγγίσει. Τις στραγγιγμένες κερήθρες τις έβραζαν και με μια ειδική
διαδικασία αφαιρούσαν το κερί. Συνεχίζοντας το βράσιμο του νερού των
κερηθρών έφτιαχναν το πετιμέζι. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες αυτών
διαδικασιών.
Α-Ω Ελληνικές ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ 19ου αιώνα, ΚΟΦΙΝΑΚΙΑ πλεκτά.ΚΑΛΑΘΟΥΝΕΣ.ΚΑΜΠΑΝΕΣ.ΚΑΛΑΘΙΑ.ΚΟΦΙΝΕΛΙΑ.

Οι παραδοσιακές κυψέλες έχουν κατα τόπους διαφορετικές ονομασίες το συγκεκριμένο είδος διαθέτει ίσως τις περισσότερες παραλλαγές άρα και ονομασίες είναι μάλλον μια απο τις πρώτες τεχνητές κυψέλες μετά τους κορμούς ή ίσως και παράλληλα.
Στη Λευκάδα τα έχω ακούσει: "καλάθια" " καλαθούνες" " κοφίνια" "καμπάνες" "κοφινέλια", και πάντα μιλάμε για περίπου αυτό το σχήμα με παραλλαγές που έχουν να κάνουν με το μέγεθος και τα υλικά πλέξης.
Πλέκονται απο σκελετό λυγαριάς και καλάμι ,ή απο βούρλα και λιναρένιο σπάγγο, ή απο σανό σιτηρών και φλούδα λιγαριάς ,όλα τα παραπάνω τα επιχρήζουν με μίγμα αργίλου και σβουνιάς απο αγελάδες ή άλογο επειδή όταν στεγνώσει γίνεται ισχυρό και αδιάβροχο.
Όσο και αν ακούγεται αηδιαστικό είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό!
Σε άλλες περιπτώσεις έχω ακούσει για μίγμα άργιλου ασπραδιού αυγών και ξυδιού το οποίο ξέρω ότι το χρησιμοποιούν και οι αγιογράφοι σαν φιξατίφ ή βερνίκι για την προστασία των αγιογραφιών και των εικόνων τους. Μίγμα που διατηρήται άθικτο για αιώνες.

Αφού τελιώσουμε την κυψέλη
θα αλείψουμε εσωτερικά την παγίδα με λιωμένο κερί μελισσών αυτή τοποθετείται σε διάφορα σημεία γύρω από το μελισσοκομείο.Η κυψέλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μόνιμη που θα πιάσει τον αφεσμό είτε και σαν εργαλείο μεταφοράς ενός είδη πιασμένου αφεσμού από ένα κλαδί στην παγίδα και μετά στην κυψέλη που έχει προετοιμαστεί έχει μικρά κομμάτια κηρήθρας κολλημένα στην κορυφή της και μερικά ξύλινα ραβδάκια για να στηρίξουν το βάρος του περασμένα σε κάθετη φορά απο τις κηρήρθες συνήθως τέσσερα αρκούν.
Στην δεύτερη περίπτωση η παγίδα τοποθετείται κοντά ή πάνω από τον αφεσμό και όταν εισέλθει αυτός και φωλιάσει μέσα τότε μεταφέρουμε την παγίδα με την χειρολαβή και τινάζουμε τον αφεσμό στην οριστική του κυψέλη.H παραδοσιακή μελισσοκομία έχει φοβερή δύναμη και σοφία για τούτο αξίζει να τη κρατήσουμε ζωντανή και δυνατή.
Ξεκινάει απο τη λογική να αξιοποιήσουμε ότι υπάρχει στο άμεσο περιβάλλον μας απλά αξιοποιώντας το με το καλύτερο δυνατό τρόπο.






Α-Ω Ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 και ώρα 20.00 θα
πραγματοποιηθεί σε χώρο του Γενικού Λυκείου Καλλιθέας (Νεοχωρούδα) η
τακτική συνέλευση του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου
Ωραιοκάστρου με θέματα ημερήσις διάταξης.
1. Δημοτικό σχολείο Νεοχωρούδας με θέμα : επέκταση του κτιρίου λόγω έλλειψης αιθουσών, με εισηγητρια την προεδρο του συλλογου γονέων Κωνσταντινιδου Κατερινα.
2. Λυκειο Καλλιθέας με θέμα : προβλήμματα στο ήδη υπάρχων κτίριο και ανέγερση κτιρίου για το Λύκειο Καλλιθέας, με εισηγητρια την προεδρο του συλλογου γονεων Σαραμούρτση Μαρία.
3. Παρουσίαση προβλημάτων σχολείων Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας.1. Δημοτικό σχολείο Νεοχωρούδας με θέμα : επέκταση του κτιρίου λόγω έλλειψης αιθουσών, με εισηγητρια την προεδρο του συλλογου γονέων Κωνσταντινιδου Κατερινα.
2. Λυκειο Καλλιθέας με θέμα : προβλήμματα στο ήδη υπάρχων κτίριο και ανέγερση κτιρίου για το Λύκειο Καλλιθέας, με εισηγητρια την προεδρο του συλλογου γονεων Σαραμούρτση Μαρία.
Α-Ω Γιατί να προτιμήσω ωρίμανση κρασιού σε δρυινα βαρέλια. Τα μυστικά του ξύλινου βαρελιού για τυριά και κρασιά. Πως να κρατήσετε ένα βαρέλι κρασιού πάνω από 4 χρόνια και να δίνει αρώματα
Γιατί στην παραδοσιακή οινοποίηση χρησιμοποιούμε ξύλινο βαρέλι?
1. Γιατί δίνει ποιότητα στο προϊόν ( κρασί), τανίνες, γεύση, φυσικό χρώμα & αρώματα.
2. Είναι ο πιο ασφαλής αποθηκευτικός χώρος γιατί δεν είναι ευμετάβλητος στην εξωτερική θερμοκρασία.
Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των βαρελιών είναι δρυς, ακακία, καστανιά και ρόπολο.
Τα δρύινα βαρέλια όμως έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση καθώς συνιστούνται από όλους τους οινολόγους, διότι δίνουν καλύτερα αρώματα στο κρασί. Όλα τα οινοποιία χρησιμοποιούν για την παλαίωση και τον αρωματισμό των κρασιών τους μόνο ξύλινα κρασοβάρελα δρυός.
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
Α- Ω Πως να παγώσετε τα φρέσκα βότανα για να διατηρηθούν!
Το πάγωμα των βοτάνων που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι ο
απλούστερος τρόπος
για να διατηρήσουν τη γεύση τους και να παραμείνουν
φρέσκα, νόστιμα και θρεπτικά!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα με βότανα, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός, το σχοινόπρασο, ο δυόσμος και ο άνηθος.
1. Ξεπλύνετε τα βότανα σας καλά κάτω από κρύο νερό.
2. Ψιλοκόψτε τα βότανα σας χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
3. Με
ένα κουτάλι βάλτε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά σας σε μια παγοθήκη
φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα και συσκευασμένα αρκετά
σφιχτά.
4. Συμπληρώστε προσεκτικά την παγοθήκη με κρύο νερό και τοποθετήστε τη στην κατάψυξη για 12+ ώρες.
5.
Μόλις καταψυχθούν, βγάλτε τα παγάκια και τοποθετήστε τα σε μια σακούλα
τροφίμων με την ετικέτα (βότανα), και βάλτε τα πάλι στην κατάψυξη.
6. Για
να τα χρησιμοποιήσετε, απλά ρίχνετε τα παγάκια με τα βότανα σε σούπες,
μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες ή οπουδήποτε αλλού θέλετε να προσθέσετε
γεύση.
πηγή: neadiatrofis.gr
Α-Ω ΣΠΟΡΟΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.Γιατί η γεννιά του 1970-1990 έχει στειρότητα.Γίναμε θύματα των χειμικών εταιριών και της γεννετητικής. Μεταλλαγμένοι Σπόροι, Υβρίδια και συνέπειες.
Το μεγάλο ψέμα της ΜΟΣΑΝΤΟ, BAYER ΝΤΟΥΠΟΝΤ
Αμερικάνοι και Γερμανοί κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρίες που παγκόσμια σε λίγο θα ελένχουν όλες τις καλλιέργειες και θα ζητάνε ποσοστά από όσους δεν καλιεργούν τους σπόρους τους, και δεν αγοράζουν τα χειμικά φάρμακα τους.
Απαγορεύουν να κάνεις έρευνα για τους σπόρους τους.Δεν αφήνουν κανέναν να τους ελένξει και να τους βάλει όρια. Δεν αναγράφουν τι χρησιμοποιούν στις ετικέτες για να μην προκαλέσουν σύγχηση.
Μήπως ήρθε η ώρα να ανυσηχούμε για το τι μας συμβαίνει πραγματικά?
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)