Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Α-Ω Φτιάχνω κοσέρβα ΓΛΥΚΟΞΥΝΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ για ψητό


ΓΛΥΚΟΞΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Ντομάτες ΡΟΜΑ 5 κιλά
1 Πράσσινη πιπεριά
1 Κόκκινη πιπεριά
1 Κίτρινη πιπεριά
Σέλερυ, Σελινο, Μαιντανό, Φρέσκια ρίγανη (ή βασιλικό)
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσσο
2 κρεμμύδια ξερά
2 φλυτζάνια σταφίδα (1 λευκή 1 μαύρη)
1 κιλό φραγκόσυκα
1 φλυτζάνι ξύδι
1 κουταλιά μπαλσάμικο
Μοσχοκάρυδο, γαρυφαλο, κανέλα
Προαιρετικά: Ξερά ροδάκινα-βερύκοκα-μπλουμπερυ-δαμάσκηνα


Βλέπε οδηγίες
Σωτάρουμε σκόρδο και κρεμμύδι μαζί με πράσσο και τις πιπεριές.
Μετά ρίχνουμε  αλεσμένες τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε.
Τα φραγκόσυκα τα βράζουμε μόνα τους, αφού τα έχουμε καθαρίσει με μαχαίρι και τα στυβουμε παίρνοντας το σιρόπι τους, για να αποφύγουμε τα κουκούτσια, και ρίχνουμε στη σάλτσα μόνο το σιρόπι.

Τα βάζουμε σε βαζάκια ζεστά και αναποδογυρίζουμε εώς να κλείσουν αεροστεγώς.
Εάν δεν σας κλείσουν καλά, τα βάζετε για λίγο σε βραστό νερό και κάνετε την ίδια διαδικασία.

Είναι ιδανική σάλτσα για ψητό, ή για γάστρα και για όσους τους αρέσουν τα γλυκόξυνα.
Πολλές φορές στο μαγείρεμα του ψητού στο φούρνο προσθέτω ξυνόμηλο, κυδώνι.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: