Εάν έχετε προσπαθήσει ποτέ να καλλιεργήσετε ασυνήθιστες καλλιέργειες στον κήπο σας, πιθανώς αναρωτιέστε εάν αυτά τα λαχανικά των Άνδεων και του Περού αξίζουν τον κόπο. Υπάρχει συχνά ένας λόγος για τον οποίο οι μοναδικές και περίεργες καλλιέργειες είναι ασυνήθιστες. Η μεγαλώνουν εύκολα αλλά δεν μας αρέσουν γιατί δεν τα έχουμε συνηθίσει, ή μεγαλώνουν δύσκολα αλλά είναι πολύ ωραία.
Από το 2010 ξεκίνησε ένας αγώνας διάσωσης παλαιών ποικιλιών και μέσα σε αυτή την αναζήτηση ανακαλύψαμε ότι οι σπόροι ποικιλιών των Ινδιάνων και των Ινκας και των Ιαπώνων είναι από τους πιο ωραίους,και στράφηκα προς εκείνες τις πηγές.
Το ταξίδι μας σε αυτήν την αναζήτηση ήταν πολύ δύσκολο,και κράτησε χρόνια.Δοκιμές ατελείωτες.
Το 2020 η όλη κατάσταση με τον κοβιτ, το γκρεξιτ και το κλείσιμο των διεθνων συνόρων, με έκανε να ψαχτώ πως θα έχω βρώσιμα φυτά λουλούδια και βολβούς στον κήπο μου για παν ενδεχόμενο.
Ετσι άρχισαμε να δοκιμάζουμε διάφορα πρωτότυπα προιόντα που δεν είχα την τύχη μέχρι τώρα να δοκιμάσουμε ούτε σε γεύση, αλλά ούτε και σε καλλιέργειες.
Σε αυτά μπήκαν οι βολβοί, tuber κυρίως από Ανδεις, διότι αντέχουν σε συντήρηση μέσα σε άμμο.Μπορείς να τα έχεις στο έδαφος,και να βγάζεις λίγα λίγα για κατανάλωση.Κυρίως αναζητήσαμε πατάτες που μπορούν να καλλιεργηθούνε,και όχι τα ιβρίδια της αγοράς.
Ετσι ξεκινήσαμε να καλλιεργούμε παρτέρια με ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, βολβοί,κρεμμύδια που δίνουν αυτάρκεια όλο το χρόνο (sallot κρεμμύδια για ξερά που μπαίνουν δύο φορές το χρόνο,αιξυπτιακά κρεμυδάκια φρέσκα αιώνια), φασόλια πολύ παραγωγικά (ΔΟΛΙΧΟΣ),κολοκυθακια πολύ παραγωγικά (ΣΑΓΙΟΤ ΙΩΝΑ), κολοκύθες χειμερινές που κρατούν όλο το χειμώνα,γλυκοπατάτες, πατατες διάφορες για έχω πολλές διαφορετικές σεζόν συγκομιδής,σαλάτες παντός είδους, και φέτος μπήκα στην καλλιέργεια των άγριων πατατών των ΙΝΚΑΣ, mashua βολβούς,και occa oxalis.
Βρήκαμε πολλά εμπόδια να βρούμε σπόρο αλλά τελικά τα καταφέραμε.Η αναζήτηση πηγών σπόρου για αυτές τις καλλιέργειες ήταν ένα μακρύ και μερικές φορές απογοητευτικό ταξίδι.
Η Oca είναι η πιο ευρέως διαθέσιμη από τις καλλιέργειες ρίζας και κονδύλων των Άνδεων στη Βόρεια Αμερική.Το μαγειρεμένο oca είναι ελαφρώς πιο μαλακό από την πατάτα, με λίγο όξινο χρώμα.
Το Oca είναι γενικά ένα καλό υποκατάστατο τόσο των πατατών όσο και των καρότων σε μαγειρεμένα πιάτα και μπορεί επίσης να καταναλωθεί ωμό
Διατροφικά, η oca είναι πολύ παρόμοια με την πατάτα, αλλά είναι χαμηλότερη σε θερμίδες και έχει περισσότερη βιταμίνη C. Το Yacon
μπορεί να προσπερνά το oca ως το πιο γνωστό από τους κονδύλους των Άνδεων εκτός από την πατάτα. Έχει πρόσφατα εμφανιστεί σε κάποιους δημοφιλείς ισχυρισμούς απώλειας βάρους (περισσότερα σε αυτό παρακάτω). Ο Yacon είναι συγγενής του ηλίανθου και θα είναι πολύ εξοικειωμένος με όποιον έχει μεγαλώσει έναν άλλο συγγενή του ηλίανθου: την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ
Το Yacon μπορεί να είναι το πιο προσαρμόσιμο από τα λαχανικά των Άνδεων στη Βόρεια Αμερική. μπορεί να αντέξει πολύ καλοκαιρινή ζέστη όσο έχει νερό.Το Yacon παράγει πολύ μεγάλους κονδύλους αποθήκευσης - έως και το διπλάσιο του μεγέθους μιας πατάτας ψητής. Αυτά τρώγονται συνήθως ωμά ως φρούτα. Οι κόνδυλοι είναι τραγανό και ζουμερό με μια ελαφρώς γλυκιά γεύση που μπορεί να σας θυμίζει λιγότερο γλυκό αχλάδι ή καρπούζι με επίγευση σέλινου.Οι αποδόσεις μπορεί να είναι πολύ υψηλές - έως και 20 κιλά ανά φυτό
Mashua
Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι κόνδυλοι είναι βρώσιμα ωμά.
Είναι
σύνηθες να εκθέτετε τους κονδύλους στο άμεσο ηλιακό φως για μερικές
ημέρες για να βελτιώσετε τη γλυκύτητα και τη γεύση. Χρησιμοποιήστε τα
φύλλα, τα λουλούδια και τους κονδύλους σε φέτες σε σαλάτες. Οι σπόροι
μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο κύμινου. Οι νέοι σπόροι και
τα λουλούδια μπορούν να τουρσί και να χρησιμοποιηθούν σαν κάπαρη.Οι
κόνδυλοι Mashua ταιριάζουν καλύτερα τόσο σε ωμά όσο και σε μαγειρεμένες
εφαρμογές όπως βραστό, ψήσιμο, ψήσιμο και τηγάνισμα. Οι κόνδυλοι
μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα, κομμένα σε φέτες ή τριμμένα και να
πασπαλιστούν πάνω από σαλάτες για μια πικάντικη, τραγανή γεύση, κομμένα
σε λαχανοσαλάτα ή τουρσί για παρατεταμένη χρήση.
Αγγινάρες Ιερουσαλημ
Στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με την Ιερουσαλήμ, αλλά
ούτε και με την αγκινάρα, καθώς ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae. Η
αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (Helianthus tuberosus) είναι ένα λαχανικό
ρίζας. Συγκεκριμένα είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό, που φτάνει σε 1,5-3
μέτρα ύψος.
Έχει κίτρινα λουλούδια, με διάμετρο 5-10 cm ενώ οι κόνδυλοί της έχουν
μήκος 7,5 έως 10 cm και πάχος 3 έως 5 cm. Μοιάζει με τη ρίζα τζίνσενγκ,
έχει χονδροειδές σχήμα, ποικίλλει σε χρώμα από ανοιχτό καφέ έως άσπρο,
κόκκινο ή μωβ.
Η γεύση του κονδύλου είναι ελαφρώς γλυκιά και παρόμοια με καρυδιού, πατάτας, αγκινάρας και είναι τραγανό.
Σπόρους-κονδύλους για όλα αυτά θα βρείτε εδώ
https://www.sporosbank.com/423483996/category/941136/%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b2%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%83-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%bd