Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

«Αύξηση ανταλλακτηρίων χρυσού στη Θεσσαλονίκη» του Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Αύξηση ανταλλακτηρίων χρυσού στη Θεσσαλονίκη», προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ» και προς τον Υπουργό Εσωτερικών με θέμα «Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Αύξηση ανταλλακτηρίων χρυσού στη Θεσσαλονίκη

Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη κλείνουν η μία μετά την άλλη, ένας κλάδος που σημειώνει μεγάλη αύξηση είναι τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού. Τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει στηθεί ένα καλά οργανωμένο δίκτυο, καθώς τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού έχουν αυξηθεί δραματικά σε κάθε πλευρά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο της εποχής,  καθώς η ανεργία και η οικονομική κρίση αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους οικονομικές δραστηριότητες. Ήδη σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί ύποπτες ή και παράνομες συναλλαγές ανταλλακτηρίων, που δεν διατηρούν βιβλία, αποκρύπτουν ΦΠΑ, δεν κόβουν αποδείξεις. Μια ολόκληρη βιομηχανία διακίνησης χρυσού και ασημιού δρα εκμεταλλευόμενη την ανάγκη του Έλληνα πολίτη που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα στις βασικές ανάγκες διαβίωσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διαπιστωθεί η νομιμότητα λειτουργίας και συναλλαγών των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού, που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη και να προστατευθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από επιτηδείους;

2. Αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μηχανικοί, που εντάσσονται στο ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι από 1 Δεκεμβρίου καλούνται να καταβάλλουν τις αυξημένες εισφορές τους στο Ταμείο. Με το Ν. 3986/2011 επέρχονται μεταβολές στις εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.). Το κόστος των εισφορών, που καλούνται να καταβάλλουν οι μηχανικοί είναι αυξημένο σχεδόν στο διπλάσιο, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονο πρόβλημα στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το αρμόδιο Υπουργείο αυξάνει τις εισφορές σε ένα ταμείο, όπως το ΤΣΜΕΔΕ, που είναι οικονομικά εύρωστο και βιώσιμο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές των μελών του, που ήταν ανέκαθεν υψηλές. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις του ανωτέρω νόμου. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να αναπροσαρμόσει την πολιτική του και στη δεδομένη δυσχερή οικονομική περίοδο να μην προβεί στην αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην επανεξέταση του θέματος σχετικά με τη  μη αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ;


3. Δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Ένας χρόνος έχει περάσει από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σε όλη τη χώρα και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει αυξάνονται δραματικά. Απόδειξη της προχειρότητας της Κυβέρνησης, ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, αποτελεί η σωρεία δυσλειτουργιών, που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των αιρετών να εντοπίσουν τα κενά, να προτείνουν λύσεις και να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα, οι δυσχέρειες είναι σημαντικές, με αποτέλεσμα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να υπολειτουργεί.
Ζητήματα, όπως η σχολική στέγη, η υλοποίηση αθλητικών υποδομών, η μεταβίβαση οικονομικών πόρων στις περιφέρειες και μια σειρά λειτουργικών προβλημάτων, παρακωλύουν και δυσχεραίνουν την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των περιφερειών. Εξαρχής, είχαμε τονίσει, ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη», χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός και η αναγκαία προετοιμασία, θα δημιουργούσε πλήθος προβλημάτων. Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε. Οι αιρετοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε όσα αντιμετωπίζουν. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν να πολλαπλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες όλης της χώρας;



Γραφείο Τύπου
τηλ.: 2310 525545
φαξ: 2310 525547
www.karaoglou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: