Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Αλλαγές στη δόμηση και για τους μικρούς οικισμούς και χωριά του νέου Δήμου Ωραιοκάστρου

Ανατροπές στη δόμηση, αυτή τη φορά μέσα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, που όμως δεν διαθέτουν εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, περιλαμβάνει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος και βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υπολογίζεται ότι οι ρυθμίσεις αφορούν πάνω από 6.000 οικιστικές ενότητες στο σύνολο της χώρας, όπου σήμερα οι οικοδομικέςε άδειες εκδίδονται με βάση διάταγμα του 1985.

Οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι:

*Μειώνεται ο συντελεστής κάλυψης του οικοπέδου από 70% σήμερα σε 60%, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

*Αυξάνονται τα όρια αρτιότητας και πλέον θα εκδίδονται οικοδομικές άδειες μόνον σε οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά, τα οποία επιπλέον πρέπει να έχουν πρόσοψη τουλάχιστον 10 μέτρων σε κοινόχρηστο χώρο.

*Περιορίζονται από τα 400 στα 240τ.μ. της νέας οικοδομής.

*Απαγορεύεται η δόμηση σε οικόπεδα με κλίση εδάφους μεγαλύτερη από 25%, όταν σήμερα δεν υπάρχει περιορισμός, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τη διατήρηση του φυσικού ανάγλυφου με προδιαγραφές για τις εκσκαφές των θεμελίων.

Με το διάταγμα του 1985 προβλέπονται ειδικές διατάξεις για επαγγελματικούς χώρους, γεωργικές εγκαταστάσεις και τουριστικές μονάδες, οι οποίες διατηρούνται αλλά με πιο αυστηρές προδιαγραφές και «ψαλίδισμα» κατά 30% των επιτρεπόμενων τετραγωνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: