Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΗ ΗΤΑΝ Η 1η ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ"



Με φάρσα των μκρών "μπόμπειρων" ξεκίνησε το πρόγραμα δημιουργική απασχόληση του Δήμου στο Ωραιόκαστρο.
Σε ανύποπτο χρόνο 2 πιτσιρικάδες ηλικίας 11 ετών, από το καρτοτηλέφωνο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου το οποίο βρίσκεται μέσα στο σχολείο καλέσαν την ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ φωνάζοντας "ληστεία ληστεία στην οδό ......."



Σε 15λεπτά περίπου (4) τέσσερις άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν έξω από το σχολείο και έκαναν διερεύνηση, διότι η διεύθυνση που δόθηκε ήταν ψεύτικη, αλλά εντοπίστηκε από που έγινε η κλήση.
Τα παιδιά μαρτύρησαν "το λάθος τους" και ζήτησαν συγνώμη για τον πανικό που προκάλεσαν στους άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ, παρόλα αυτά κρατήθηκαν τα ονόματα τους και το περιστατικό καταγράφηκε.
Μαρτύρησαν επίσης ότι την ίδια φάρσα την έκαναν και την προηγούμεν χρονιά, στο ίδιο πρόγραμμα αλλά δεν τους εντόπισε κανείς.
Η ομάδα ΔΙΑΣ έκατσε στο σχολείο πάνω από 1,30 ώρα μίλησαν με τα παιδιά και εξήγησαν υπομονετικά ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος, και απασχόλησαν τόσους αστυνομικούς, ενώ μπορεί κάποιος άλλος πραγματικά να τους χρειάζεται.
Τα παιδιά έδειξαν να καταλαβαν, ζήτησαν συγνώμη και πιστέψαμε ότι συνετίστηκαν, μετά από παρατηρήσεις δασκάλων, γονέων (που ενημερώθηκαν), αστυνομικών,  την 3η μέρα η ίδια φάρσα από την ίδια ομάδα παιδιών έγινε προς το 166.

Δυστηχώς μερικά από τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια, και βλέπουν το πρόγραμμα της Δημιουργικής Απασχόλησης σαν ένα "φανταστικό" σχολείο που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν, και όπως αυτά θέλουν. Όσο κι αν οι δασκάλες προσπάθησαν να τα δώσουν να καταλάβουν ότι το 8ωρο που θα περνάνε εκεί μέσα δεν είναι παιδικό πάρτυ, ότι δεν πρέπει με την συμπεριφορά τους να ενοχλούν κανέναν ούτε τα υπόλοιπα παιδιά, μερικά παιδιά δεν δείχνουν πρόθεση να αλλάξουν.

Επίσης παιδιά έξω από το σχολείο και έξω από το πρόγραμμα, τα οποία γονείς τα αφήνουν ανεξέλεγκτα ολημερής να τριγυρνούν στους δρόμους ηλικίας 11-12 ετών το ζεστό αυτό καλοκαιράκι, εθεάθησαν με αναπτήρες να προσπαθούν να βάλουν φωτιά στα πεύκα δίπλα στην εκκλησία και το Δημοτικό μαζεύοντας κουκουνάρες και ξύλα.
Περνάνε τα κάγκελα του σχολείου το οποίο είναι κλειδωμένο πατώντας πάνω στο κουτί παροχής της ΔΕΗ που μπορεί να έχει ρεύμα, πατώντας στους σωλήνες του αερίου, για να μπουν μέσα στην αυλή να παίξουν.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε:

Γονείς Ωραιοκαστρίτες, μόνο εσείς μπορείτε να τα μαζέψετε, μόνο εσείς μπορείτε να τα βάλετε όρια, νοιαστείτε για τα παιδιά σας, ενδιαφερθείτε  για το που περνάνε τις ώρες τους τα παιδιά σας, που όταν φεύγουν από το σπίτι, εκ πρώτης χαίρεστε που ηρεμήσατε για λίγο (διότι τα παιδιά πήγαν με τους φίλους τους να παίξουν με μια μπάλα στο χέρι
).... γιατί αυτά τα παιδιά μπορεί εκείνη τη στιγμή να βάζουν φωτιά στο Ωραιόκαστρο, κι εσείς αμέριμνοι να κάνετε τις δουλειές σας.
Την επόμενη φορά που τα παιδιά σας θα σας πουν ότι "πάμε στο σχολείο να παίξουμε" να είστε σίγουροι ότι μόνο ήσυχοι δεν μπορείτε να είστε. Εάν εσείς δεν μπορείτε να τα ελένξετε σε αυτή την ηλικία, δεν θα μπορέσει κανείς δυστηχώς.

Γιατί παιδί μόνο του στο δρόμο ανεξέλεγκτο, είναι εκτεθειμένο σε 1.000 κινδύνους σήμερα.


Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: