Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ επιμένει στις προεκλογικές υποσχέσεις του

Αναδημοσίευση από "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", 8-1-2011.

Πονοκέφαλος η ενιαία τιμολόγηση στους νέους δήμους
Της Βαρβάρας Ζούκα


Ενιαία τιμολόγηση προς τα κάτω

Μειώσεις των δημοτικών τελών στις δύο από τις τρεις περιοχές που συναπαρτίζουν τον καλλικράτειο δήμο Ωραιοκάστρου έχει εξαγγείλει από την πλευρά του ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος. “Σήμερα οι αποκλίσεις στα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες των τριών παλαιών δήμων είναι τεράστιες. Οι κάτοικοι της Καλλιθέας πληρώνουν 0,90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν οι κάτοικοι της Μυγδονίας καταβάλλουν 1,15 ευρώ και αυτοί του Ωραιοκάστρου 1,68 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές για τους επαγγελματικούς χώρους διαμορφώνονται σε 1,80 ευρώ στην Καλλιθέα, σε 2,25 ευρώ στη Μυγδονία και σε 3,25 ευρώ/τετρ. μ. στο Ωραιόκαστρο”, εξήγησε ο κ. Σαραμάντος.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο ίδιος, για να αρθούν οι αδικίες, η νέα δημοτική αρχή προσανατολίζεται στη χάραξη μιας ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής. “Ως βάση για τον ενιαίο πλέον δήμο θα τηρήσουμε τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν σήμερα στην Καλλιθέα, προσαυξημένες ίσως στα όρια του πληθωρισμού”, υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.

Εξαιρετικά προβληματισμένος για το θέμα των δημοτικών τελών εμφανίζεται ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο στάδιο της κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού. Σήμερα όσοι προέρχονται από την Ευκαρπία πληρώνουν 0,80 ευρώ/τετρ. μ. για τις κατοικίες και 2,47 ευρώ/τετρ. μ. για τα καταστήματα. Στην Πολίχνη οι τιμές αυτές διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 1,35 και 2,86 ευρώ/τετρ. μ., ενώ στη Σταυρούπολη σε 1,43 και 4,09 ευρώ/τετρ. μ. “Η Πολίχνη, για παράδειγμα, μπορεί να έχει σχετικά χαμηλά δημοτικά τέλη, αλλά είναι η περιοχή του κληροδότησε στον νέο δήμο χρέη 12,5 εκατ. ευρώ και συγχρόνως έχει διαλυμένη υπηρεσία καθαριότητας”, σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί στη λογική ενός μοντέλου ενοποίησης των δημοτικών τελών στις τρεις περιοχές που συνενώθηκαν, χωρίς σε αυτήν τη φάση να μπορούν να προσδιοριστούν οι ακριβείς τιμές.
Μηδενικές αυξήσεις
Η μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών αποτέλεσε μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε προεκλογικά ο Γιάννης Μπουτάρης. Ήδη η εντολή που έχει δοθεί από την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης είναι, παρά τα ελλείμματα που καταγράφονται, να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τη δέσμευση αυτή.
Πρόθεση της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να συγκρατήσει τις τιμές των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στα επίπεδα που ισχύουν και σήμερα, δεδομένων των πιέσεων που δέχονται οι επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Σε απόλυτες τιμές, πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους ακριβότερους σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά κυμαίνονται ετησίως από 2,18 μέχρι και 2,98 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τους επαγγελματικούς χώρους από 3,91 μέχρι και 6,40 ευρώ.

Καλαμαριά
Σε “πάγωμα” των ανταποδοτικών τελών, πρωτίστως για κοινωνικούς λόγους όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, προχωρά και η Καλαμαριά. Το τέλος για τις κατοικίες πρόκειται να παραμείνει και φέτος στο ποσό των δύο ευρώ ανά τετρ. μ. και το αντίστοιχο για τα καταστήματα στο ύψος των 4,79 ευρώ.

Με τιμές προ “Καλλικράτη”
Με τις ίδιες τιμές που ίσχυαν και πριν από τη συνένωση των περιοχών τους σε έναν ενιαίο δήμο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη και κατά το τρέχον έτος οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης. “Ήδη από πέρυσι είχαμε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Μενεμένης Γιώργο Ακτσελή να διατηρήσουμε σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη και στις δύο περιοχές”, επισήμανε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Σήμερα όσοι κατοικούν στην περιοχή των Αμπελοκήπων πληρώνουν για δημοτικά τέλη το ποσό των 1,46 ευρώ ανά τετρ. μ., ενώ οι τιμές για τις κατοικίες στη Μενεμένη διαμορφώνονται σε 1,89 ευρώ. Από το νέο έτος, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, πρόκειται να καθοριστεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική, ώστε τα τέλη να είναι κοινά για όλους.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται στις ισχύουσες τιμές των δημοτικών τελών στις τέσσερις περιοχές που συναπαρτίζουν πλέον τον νέο δήμο Νέαπολης - Συκεών. Οι τιμές για τις κατοικίες στις Συκιές διαμορφώνονται σε 1,80 ευρώ ανά τετρ. μ., στη Νεάπολη σε 1,63 ευρώ, στον Άγιο Παύλο σε 1,51 ευρώ και στα Πεύκα σε 1,46 ευρώ.
Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η νέα διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών σχεδιάζει να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές των δημοτικών τελών. Από το νέο έτος, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα καθορίσει ενιαία πολιτική στο θέμα των τελών για λόγους τόσο λειτουργικούς όσο και ισονομίας των πολιτών. Ήδη ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς και το τελικό ύψος των δημοτικών τελών, δεδομένου ότι αυτά είναι ανταποδοτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: