Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Άγριος κρόκος πως θα το ξεχωρίσω απο το δηλητηριώδες κολχικό που μοιάζει πολύ.Που θα βρω.

co7co3
Αυτό είναι το φυτό ΚΟΛΧΙΚΟ το αγαπημένο λουλούδι της Μήδειας η οποία όχι μόνο γνώριζε πως το συγκεκριμένο λουλουδι αποτελεί ένα θαυμάσιο δηλητήριο, αλλά το είχε χρησιμοποιήσει κιόλας πολυάριθμες φορές, με πιο γνωστή κατά μία εκδοχή μάλιστα, εκείνη, στην οποία θύματα της υπήρξαν τα ίδια της τα παιδιά! . Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν, (πριν καν μπει), το φθινόπωρο.
Το κολχικό είναι πολυετές, βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου και δυτικής Ασίας, αλλά πλέον έχει μεταφερθεί σε όλη την Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική. Στη Ελλάδα απαντώνται 26 είδη.
Αυτό το πανέμορφο αλλά και πολύ δηλητηριώδες φυτό μεγαλώνει κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση.
Τα άνθη είναι πολύ όμορφα, πολύ μεγάλα και πολύ ρόδινα.  Το λουλούδι έχει και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα (6 στήμονες) και θηλυκά (3 ύπερους).Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με την δηλητηρίαση από αρσενικό (γι’ αυτό και ονομάστηκε «φυτικό αρσενικό»). Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες ώρες και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.


Και εδώ είναι μια βασική διαφορά από τους κρόκους στους οποίους βρίσκουμε ΜΟΝΟ 3 στήμονες

 

 Οι κρόκοι είναι από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης. Ανθίζουν σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, αρχίζοντας το φθινόπωρο από τα νότια και τα χαμηλά για να συνεχίσουν χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι στα ψηλά βουνά και την ορεινή ζώνη. Οι κρόκοι που δίνουν το «σαφράν» ή «ζαφορά» είναι οι φθινοπωρινοί, που έχουν πολύ μεγάλο ύπερο χωρισμένο σε επιμήκη στίγματα. Από τα στίγματα αυτά παράγεται το σαφράν, το οποίο ανάλογα με την χρήση του είναι πανάκριβο άρτυμα, φάρμακο ή χρωστική ύλη που δίνει ένα πολύ λαμπερό κίτρινο χρώμα.

Φυτρώνει συνήθως σε πλαγιές λόφων Φθινόπωρο, και Άνοιξη στο Ωραιόκαστρο

 

 


Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Αγρια βρώσιμα Μανιτάρια στο Ωραιόκαστρο.


Τα Lactarius delicious ή Saffron Milk Cap είναι πεντανόστιμα




 
«κανθαρίσκος ο βρώσιμος», με χρώμα κρόκου, που μοσχοβολάνε …βερίκοκο και ροδάκινο



Α-Ω Αυγά Εκκόλαψης ορτυκιών.Ψάχνετε αυγά ορτυκιών για επώαση.Βιολογικά αυγουλάκια ορτυκιού, που θα βρω



Που θα βρω αυγά ορτυκιού ΤΖΑΜΠΟ για εκκόλαψη στη Θεσσαλονίκη όλο το χρόνο?
Που θα βρω έτοιμα πουλάκια τζάμπο ορτυκάκια?
Που θα βρω βιολογικά αυγά ορτυκιού?


Στείλτε μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.gr  τηλ. 6907860582.
για τον ενδιαφέρον σας ,και θα σας ενημερώσουμε.
Αποστολές σε όλη την Ελλάδα

Α-Ω Συνάντηση της Βουλευτού κ. Σ. Ξουλίδου και του Δ/ντή Π.Ε. Β΄Αθήνας κ. Π. Βεντήρη



Η Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, κ. Ξουλίδου Σταυρούλα, υπεύθυνη για Θέματα Παιδείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του ΚΥΣΠΕ, κ. Πάρι Βεντήρη στην έδρα της Δ/νσης Π.Ε. Β' Αθήνας και αντάλλαξαν απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω ΛΑΓΑΝΑ το ψωμί που έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες.Πως θα το παρασκευάσετε. Συνταγή για Ελληνική Λαγάνα

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη “λάγανον περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε “laganum” στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια. Το γεγονός πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και από τον περίφημο καλοφαγά Απίκιο, ο οποίος στην πρώτη ίσως συμπληρωμένη μαγειρική στην ιστορία περιγράφει αυτοκρατορικά γεύματα με “laganum”.

 
«Μυττωτός», πίτα με τυρί, ανακατεμένο με μέλι και σκόρδα. Βέβαια, οι πιο περίφημες πίτες ήταν της Αθήνας, καύχημα της πόλης, και γίνονταν με μέλι, τυρί και λάδι, αλλά έβαζαν μέσα και διάφορα καρυκεύματα.


 Για τους φτωχούς ανθρώπους οι σούπες ήταν το πιο συνηθισμένο καθημερινό φαγητό. Έτρωγαν βέβαια και ψαρόσουπες, που η πλούσια όμως τάξη της απέφευγε!
 Ένας ζωμός που ευχαριστούσε ιδιαίτερα τον Ηρακλή ήταν ο ζωμός από μπιζέλια.
 Στα χορταρικά έριχναν μια σάλτσα φτιαγμένη από λάδι, δριμύ ξύδι, διάφορα καρυκεύματα, ακόμη και μέλι.
 Τα θαλασσινά που προτιμούσε ο λαός, ήταν οι σαρδέλες του Φαλήρου, το πιο συνηθισμένο θαλασσινό, μαζί με κριθαρένιο ψωμί. Αντίθετα, τα χέλια, ήταν πανάκριβα, περίπου τον 5ο αι. π.Χ.
 Οι Έλληνες έτρωγαν συχνότερα ψάρι από κρέας.
 Το πιο διαδεδομένο πρωινό ρόφημα, αφού βέβαια αγνοούσαν τον καφέ, ήταν το γάλα, κυρίως το κατσικίσιο, κι ένα ανακάτεμα από χλιαρό νερό και μέλι, που προκαλούσε ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΑΓΑΝΑΣ
 

6 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις-1 1/2 κ.σ ξερή μαγιά
1 κ.σ αλάτι-1/4 κούπας ζάχαρη-1/4 κούπας ταχίνι
1/4 κούπας φυτικό βούτυρο-3 κούπες χλιαρό νερό
 Για να ψεκάσω τις λαγάνες:
1/2 κούπα νερό-1/2 κ.σ ζάχαρη

 
 Πως τις φτιάχνω: Βάζω σε ένα μπολ την μαγιά την ζάχαρη το ταχίνι το νερό χλιαρό.
Προσέχω να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και χαλάσω την μαγιά.
Προσθέτω το βούτυρο το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι.
Μόλις ενωθούν όλα καλά κλείνω το μπολ με ένα καπάκι και το αφήνω να φουσκώσει.Εγώ το άφησα στον φούρνο για 2 ώρες και τριπλασιάστηκε.
Μπορείτε να το αφήσετε από 2 έως 5 ώρες όλη νύχτα.Αδειάζω σε λαδωμένη επιφάνεια το ζυμάρι λαδώνω και τα χέρια μου
Χωρίζω το ζυμάρι ανάλογα πόσο μεγάλες θέλω τις λαγάνες
Σκεπάζω τις λαγάνες και αφήνω μισή ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζω κάτω κάτω ένα μπολ με νερό.
Πατάω με το δείκτη τις λαγάνες και κάνω βαθουλώματα  ψεκάζω με ζαχαρόνερο και ρίχνω σουσάμι. Ψήνω 20-25  λεπτά περίπου και ελέγχω πάντα ανάλογα τον φούρνο.
Ψεκάζω 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες

Α-Ω Ποντιακή κουζίνα. ΜΠΟΡΤΣ - ΚΑΡΤΣ συνταγή. Παραδοσιακές γεύσεις που πρέπει να κρατάμε

ΜΠΟΡΤΣ (ΚΑΡΣ)
½ κιλό μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας με κόκαλο
1 μεγάλο λάχανο ( ΤΟΥΡΣΙ)
2 καρότα ½ κοτσάνι σέλινο (με τα φύλλα),1 ματσάκι μαϊντανό ,
4 μέτριες πατάτες,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδοΧυμό από 2 λεμόνια,
Αλάτι – πιπέρι (κατά βούληση)
2 φλιτζάνια χυμό τομάτας

Οδηγίες
   Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και βράζουμε για 1 ώρα. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Κατόπιν προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό τομάτας και στο τέλος το χυμό λεμονιού.

Α-Ω ΤΑΝΟΜΕΖΕΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά:
½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
Ό τυρί τριμμένο
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη φέτες
1 αγγουράκι κομμένο φέτες
2 πιπεριές ψημένες κόκκινες
2 πιπεριές ψημένες πράσινες
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
λίγη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι
4 κουταλιές λάδι

  Καθαρίζετε και κόβετε φέτες ψιλές το κρεμμύδι, το αλατίζετε, το τρίβετε με το χέρι, το πλένετε και το στραγγίζετε με τις παλάμες σας. Σε ένα σκεύος χτυπάτε το γιαούρτι με το τυρί και ανακατεύετε το δυόσμο, τον άνηθο, το σκόρδο, το πιπέρι και το αγγούρι. Το βάζετε σε μια σαλατιέρα και το γαρνίρετε με την ντομάτα, τις πιπεριές και από πάνω τη ρίγανη με το λάδι.

Α-Ω Πως να φτιάξω βούτυρο φρέσκο απο γάλα.Φτιάχνω βούτυρο στο σπίτι.Οι παλιοί ξέρουν, οι νέοι μαθαίνουν τώρα πως να φτιάξω βούτυρο.Συνταγή για παρασκευή βούτυρου


Έψαξα αρκετά στο ιντερνετ, αλλά όλα τα blogs και sides μας περιγράφουν συνταγές για το πως να φτιάξουμε εύκολα βούτυρο από έτοιμη κρέμα γάλακτος. Εμείς όμως δεν επιθυμούμε την ευκολία, αλλά το δύσκολο δρόμο, τον παραδοσιακό, από την αρχή της διαδικασίας να φτιάξουμε βούτυρο από γάλα. Μα καλά, δεν υπάρχει ούτε ένας που να την αναφέρει αυτή τη συνταγή; Και να χρησιμοποιήσουμε το χέρι να γίνει χειροποίητο, όχι με το μίξερ.... Θέλουμε το βούτυρο έσι όπως το έφτιαχναν στα χωριά εώς και την δεκαετία του 1990 με το χέρι, χωρίς να το αγοράζουν από το ΜΑΡΚΕΤ.

Είδη:
Φρέσκο βούτυρο είναι αυτό που παράγεται από μικρούς παραγωγούς ή στο σπίτι και πρέπει να καταναλώνεται άμεσα.

Βούτυρο γάλακτος είναι αυτό που κυρίως κυκλοφορεί στην αγορά και παράγεται με βιομηχανικό τρόπο, από αποκορύφωση του γάλακτος

Παστεριωμένο βούτυρο είναι αυτό που έχει υποστεί παστερίωση σε θερμοκρασίες μεταξύ 80ºC και 95ºC και μπορεί να διατηρηθεί πολλούς μήνες στο ψυγείο. Ουσιαστικά όλα τα βούτυρα που διακινούνται και καταναλώνονται παγκοσμίως, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία Θα αναφέρουμε στη συνέχεις μερικές εξαιρέσεις.

 Βούτυρο της Ούρφα Στην αρχαία πρώτευσα της Μεσοποταμίας (αρχαία Έδεσσα) παράγεται ένα μοναδικό πρόβειο βούτυρο, το οποίο είναι λιωμένο στον ήλιο, του έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλη η υγρασία και διατηρείται σε μεταλλικά δοχεία εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Είναι το μεγάλο μυστικό για τους μπακλαβάδες και τα πιλάφια της ανατολής.

Στακοβούτυρο και Στάκα. Η Κρητική νοστιμιά. Η κορυφή του πρόβειου γάλακτος στη Κρήτη λέγεται Στάκα αλλά Στάκα είναι και το τελικό προϊόν που προκύπτει κατά την διαδικασία παρασκευής στακοβούτυρου, (Μαζεύουμε την κορυφή προσθέτουμε αλεύρι και ψήνουμε σε σιγανή φωτιά σχηματίζεται ένας πολτός (κάτι σαν κομμένη μπεσαμέλ) που περιέχει όλα τα στερεά της κορυφής και είναι πολύ γευστικός μεζές, παράλληλα διαχωρίζεται το λιωμένο στακοβούτυρο το οποίο μαζεύουμε και διατηρούμε σε βάζα. Ιδανικό για Κρητικά πιλάφια.

Ποντιακό Βούτυρο παρασκευάζεται από αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα. Το οποίο πρώτα το πήζουμε σε γιαούρτι (ξιλογαλέλεν). Το γιαούρτι το χτυπάμε κανονικά όπως και το γάλα και συγκεντρώνουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο υγρό που μένει είναι το γνωστό Τάν.



Συνταγη παραδοσιακή  για φρέσκο βούτυρο
(σύντομα κοντά σας)




Α-Ω Εορτασμός Καθαρής Δευτέρας στο Ωραιόκαστρο 2015

Γιορτάζουμε όλοι μαζί την Καθαρά Δευτέρα

Ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, τα δημοτικά τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους του διευρυμένου δήμου διοργανώνουν για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Στο Ωραιόκαστρο τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», 
στη Λητή στην περιοχή Μύλος, 
στο Μελισσοχώρι στην πλατεία του χωριού, όπως και 
στο Δρυμό στην πλατεία 
στον Πεντάλοφο στο δημοτικό σχολείο Πενταλόφου, 
όπως και στο Μονόλοφο στην πλατεία
στη Νέα Φιλαδέλφεια στην πλατεία του χωριού, 
στο Μεσαίο στο χώρο της πρώην κοινότητας Μεσαίου και 
στο Πετρωτό στην αυλή της εκκλησίας. 

Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι

Ελάτε να πετάξουμε τον χαρταετό μας, να γλεντήσουμε όλοι μαζί και να γευτούμε σαρακοστιανά εδέσματα και καλό κρασί. Σας περιμένουμε!

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Παροιμία της Κρίσης για τους Έλληνες. Έλληνας χωρίς κομπίνα .....



ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΠΙΝΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ

Παροιμία των ημερών της κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι ο πολυμήχανος Έλληνας πάντα θα βρει τρόπο να επιβιώσει...

 Στη Γερμανία δείχνουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτησή της να διαγράψει το χρέος.
Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσειτην πρόταση που διατύπωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το ελληνικό χρέος προτείνοντας, αντί της διαγραφής που εγκαταλείφθηκε, την ανταλλαγή ομολόγων με Ομόλογα στο Διηνεκές.

Μέρκελ για Βαρουφάκη: Ουδέν σχόλιο

Η Ανγκελα Μέρκελ αρκέστηκε, σύμφωνα με το Reuters να δηλώσει ότι…………..
………«είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επεξεργάζεται τη θέση της, αυτό είναι παραπάνω από κατανοητό αν δεις πόσες λίγες ημέρες βρίσκεται στην εξουσία», είπε σε συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης. «Περιμένουμε τις προτάσεις και μετά θα μπούμε σε συζητήσεις… δεν θέλω να σχολιάσω μεμονομένα για όλες τις λεπτομέρειες που διαδίδονται», προσέθεσε.

Η Μέρκελ θα παίξει το παιχνίδι της υπομονής έως ότου εξαντληθούν τα χρήματα

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν για μήνες, μέχρι τα κεφάλαια από το υφιστάμενο πρόγραμμα εξαντληθούν. Αναμένεται να παίξει ένα παιχνίδι υπομονής μέχρι τον Απρίλιο ή το Μαίο, οπότε τα οικονομικά της Ελλάδας θα φτάσουν στα όριά τους. Η πληροφορία μεταδίδεται από πηγές κοντά στα γεγονότα οι οποίες σημειώνουν ότι η Αθήνα δεν θα πτωχεύει στα τέλη Φεβρουαρίου καθώς έχει πόρους για να ανταπεξέλθει. Ετσι η Γερμανία θα περιμένει μέχρι να υπάρξει ποιο μεγάλη ανάγκη για χρήματα προκειμένου να την αξιοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Υφυπουργός Εξωτερικών Γερμανίας: Χαίρομαι που η Ελλάδα παραιτήθηκε από την απαίτηση για κούρεμα
Από την πλευρά του πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ χαιρέτισε την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους», επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα χρέους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Γι αυτό είμαι ευτυχής για την ελληνική παραίτηση» δήλωσε ο κ. Ροτ στο ραδιόφωνο MDR και πρόσθεσε ότι τώρα είναι σημαντικό «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον».


Α-Ω Εκτός Λειτουργίας η σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου.http://www.oraiokastro.gr/

Παράπονα έκαναν οι Δημότες για την σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου που τέθηκε εκτός λειτουργίας σήμερα.

Α-Ω Νερό δηλητήριο στις Δημοτικές Κοινότητες Ωραιοκάστρου. Συνιστούν στους κατοίκους να μην πίνουν και να μην μαγειρεύουν με αυτό

Τραγική παραμένει η υπόθεση του «πόσιμου νερού» στις δημοτικές κοινότητες της Λητής, του Δρυμού, του Μελισσοχωρίου και του Πενταλόφου, αφού για ακόμα μια φορά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του δήμου Ωραιοκάστρου εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης κατανάλωσης του νερού στις περιοχές αυτές.
Η δειγματοληψία και η ανάλυση έδειξε -τι πρωτότυπο- νιτρικά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, αναγκάζοντας την ΔΕΥΑΩ σε ανακοίνωση που προτρέπει τους κατοίκους να μην πίνουν αλλά και να μην μαγειρεύουν με το νερό αυτό. «Η μεγάλη βροχόπτωση και οι πλημμύρες» φταίνε για τα νιτρικά, αναφέρει η ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης. Το δια ταύτα είναι όμως, πως αυτά πάντα θα υπάρχουν και θα «απειλούν» την ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στις περιοχές αυτές. Οι οποίοι πληρώνουν χρόνια τώρα την προεκλογική «υποσχεσιολογία» μιας οριστικής λύσης.

Στο δελτίο τύπου η ΔΕΥΑΩ αναφέρει:
"Mετά την τελευταία δειγματοληψία νερού και τις αναλύσεις που έγιναν και κοινοποιήθηκαν στις 16/2/2015, το νερό στις Δημοτικές Κοινότητες Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου και Πενταλόφου η τιμή της παραμέτρου των Νιτρικών (ΝΟ3) βρίσκεται πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην μεγάλη βροχόπτωση και τις πλημμύρες το νερό των οποίων απορροφήθηκε από τον υδροφόρο ορίζοντα παρασύροντας νιτρικά. Σταδιακά θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μέχρι τότε καλά θα είναι οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών να μη χρησιμοποιούν το νερό για πόση και μαγείρεμα.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Ω. για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και της βελτίωσης της ποιότητας του νερού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέβη στην σύναψη σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τόσο για την πραγματοποίηση των αναλύσεων όσο και για την αναζήτηση λύσεων σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς της πολιτείας.
Θα σας ενημερώσουμε στην επόμενη δειγματοληψία που θα πραγματοποιηθεί."

Αναρτήθηκε: www.politesoraiokastrou.g

Α-Ω ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Αυτός είναι ένας απλός κάδος ανακύκλωσης πλαστικών που είναι φτιαγμένος από σύρμα και τετράγωνο σωλήνα. Η χρησιμότητα του πολύτιμη. Θα μπορούσαμε να έχουμε σε κάθε πόλη κι χωριό, δεν χρειάζονται τα πολύπλοκα... Θα μπορούσε να τον κάνει ο καθένας μας. Θα μπορούσε να υπάρχει έξω από κάθε σχολείο.
Το ίδιο θα μπορούσε να είναι και για μεταλλικά αλουμίνια ή γυάλινα μπουκάλια

Τον φωτογραφίσαμε στο Ισραήλ το 2014

Α-Ω Καθαρή Δευτέρα 2015.Εορτασμός και φέτος στο Ωραιόκαστρο.Καιρός την Καθαρή Δευτέρα στο Ωραιόκαστρο


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.
O καιρός μέχρι την Παρασκευή θα μας τσούζει με παγωνιές. Από την Παρασκευή ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Την Καθαρή Δευτέρα θα έχουμε από 9-12 Βαθμούς Κελσίου με λίγους ανέμους και αρκετή υγρασία.
Συννεφιά και ίσως και λίγο ψιλοβρόχι σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία το πρωί της Δευτέρας και το βράδυ.

 Ο δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, τα δημοτικά τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους του διευρυμένου δήμου διοργανώνουν για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας εκδηλώσεις σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Στο Ωραιόκαστρο τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», 
στη Λητή στην περιοχή Μύλος, 
στο Μελισσοχώρι στην πλατεία του χωριού, όπως και 
στο Δρυμό στην πλατεία 
στον Πεντάλοφο στο δημοτικό σχολείο Πενταλόφου, 
όπως και στο Μονόλοφο στην πλατεία
στη Νέα Φιλαδέλφεια στην πλατεία του χωριού, 
στο Μεσαίο στο χώρο της πρώην κοινότητας Μεσαίου και 
στο Πετρωτό στην αυλή της εκκλησίας. 

Όλες οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι

Ελάτε να πετάξουμε τον χαρταετό μας, να γλεντήσουμε όλοι μαζί και να γευτούμε σαρακοστιανά εδέσματα και καλό κρασί. Σας περιμένουμε!



Α-Ω Νηστειολόγειο 2015.Ημέρες Νηστείας για το 2015.Τι τρώμε και πότε

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
ΜΑΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  


  Επιτρέπονται όλες οι τροφές
  Νηστεία
  Νηστεία - Επιτρέπονται όλες οι τροφές εκτός από το κρέας
  Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος
  Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι



Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή:

Αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως. Είναι η πιο αυστηρή νηστεία όλου του χρόνου (λάδι καταλύουμε μόνο Σάββατο και Κυριακή). Γίνεται ως προετοιμασία για την συμμετοχή μας στα Σωτήρια Πάθη του Χριστού, του Κυρίου μας και στην χαρά της Αναστάσεως.

Κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή γίνονται οι εξής καταλύσεις:

Όποια μέρα κι αν πέσει η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καταλύουμε ψάρι, και των αγίων 40 Μαρτύρων τρώμε λάδι. Επίσης των Βαΐων καταλύεται ψάρι.