Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Ο ΣΑΡΑΜΑΝΤΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

'Εδωσε τον ορισμό της διαφάνειας στη συνεδρίαση του ΔΣ που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είδαμε στον τόπο αυτό.

Ήταν ένα δημοτικό Συμβούλιο διαφορετικό από τα άλλα αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Ωραιοκάστρου που τώρα πια μετατράπηκε σε αίθουσα δημοτικού συμβουλίου για να μπορεί να φιλοξενεί κόσμο.
Ήταν μια συνεδρίαση (διάρκειας περίπου 6 ωρών) που τα είχε όλα, σαν λαική συνέλευση.
Παρουσίες από όλα τα χωριά σχεδόν, τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις,συζήτηση επί των θεμάτων, παρεμβάσεις πολιτών, και κυρίως λαό που επιτέλους άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για "τα κοινά", πράγμα πρωτόγνωρο για το Ωραιόκαστρο.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια γινόταν στον επάνω όροφο του Δημαρχείου σε μια μικρή αίθουσα που χωρούσε ίσα ίσα τους Δημοτικούς συμβούλους, δίπλα στο γραφείο του δημάρχου όπου οι 19 σύμβουλοι βρισκόταν στριμωγμένοι σε λίγα τετραγωνικά, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες καθόταν έξω στο διάδρομο και η συμμετοχή τους στα δρώμενα  ήταν αδύνατη. Ίσως να γινόταν και εσκεμμένα έτσι τόσα χρόνια, για να μην μπορεί κανείς να τους ακούει, να τους βλέπει, και να μην γνωρίζει ο κόσμος το τι γίνεται, το τι αποφασίζεται.
Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά τώρα. Περισσότεροι από 100 πολίτες παρακολούθησαν το πρώτο ουσιαστικά δημοτικό συμβούλιο και είμαστε σίγουροι ότι ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι δηλώσεις και διακηρύξεις περί διαφάνειας στις οποίες μας έχουν συνηθίσει κάποιοι προηγούμενοι πολιτικοί, ήταν πλασματικές, γιατί στην πράξη δεν επέτρεπαν στους πολίτες να συμμετέχουν. Ήταν "διαφάνεια" με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.
Αν και έγιναν προσπάθειες μεγάλες και απο τον κ. Γαβότση και απο τον κ. Μπάτο να χαλάσουν την ομαλή ροή της συνεδρίασης, και να κατευθύνουν την συζήτηση εκεί που ήθελαν αυτοί.
Γενικά υπήρχε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στην διάρκεια της συνεδρίασης, και όλοι έδειχναν απαιτητικοί, και ανύσηχοι να λύσουν όλα τα θέματα και τα προβλήματα του τόπου από την πρώτη μέρα.

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: