Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Ανταλλαγή σπόρων λαχανικών, αρωματικών φυτών.Ντόπιων ποικιλλιών ελληνικοί παραδοσιακοί προς εξαφάνιση σπόροι πάμε να τους διατηρήσουμε.Γίνε μέλος ενός χόμπυ που θα το ονομάσουμε ΚΙΒΩΤΟΣ σπόρων.Αντάλλαξε σπόρους


Οι παπούδες  μας έφεραν από τη Μικρά Ασία εκείνους τους ντόπιους σπόρους. Εκείνοι οι άνθρωποι έφυγαν από τους τόπους τους με ότι πολυτιμότερο είχαν, τους σπόρους τους…
Κι αυτό για να έχουν πάντα τροφή. Αυτό το πολύτιμο αγαθό της τροφής, που όλοι το είχαν δεδομένο, μπήκε σε παγκόσμιο επίπεδο σε ένα παιχνίδι «εξάρτησης και απόλυτης κυριαρχίας».
Εξαρτώμενοι οι καλλιεργητές (υβριδικοί σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό) εξαρτώμενοι και οι καταναλωτές που δεν μπήκαν καν στη λογική της έννοιας «φυτεύω και καταναλώνω».
Και να ήθελαν να το κάνουν δηλαδή, θα ήταν αδύνατο, αφού οι υβριδικοί σπόροι δίνουν προϊόν, μόνο για μια χρονιά. Είναι έτσι «φτιαγμένοι» που και να θες να το κάνεις, δεν ξέρεις τί προϊόν θα πάρεις, με την επόμενη σπορά.
Οι Μικρασιάτες μπόρεσαν να το κάνουν διότι οι σπόροι τους ήταν ανοιχτής διασταύρωσης, ήταν δηλαδή σπόροι, που αναπαράγονται με φυσιολογικό τρόπο. Φυτεύεις, παράγεις, αποξηραίνεις, και φυτεύεις ξανά.
Αυτοί οι σπόροι είχαν μια επιπλέον ιδιομορφία. Επειδή είχαν επιβιώσει σε συνθήκες πολέμου και αντιξοότητες, ήταν ανθεκτικοί. Ήθελαν ελάχιστο νερό και άντεχαν στις ασθένειες, επιπλέον οι καρποί είχαν άρωμα και γεύση μοναδική.

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να ανταλλάξετε προσωπικά στοιχεία και mail για το τι διαθέτει ο καθένας, για να μπορέσουμε να κάνουμε ανταλλαγή σπόρων.

Για να συμμετεχετε στη διαδικασία θα πρέπει να αφήσετε σχόλιο με την δική σας αγγελία, το ψάχνετε, τι διαθέτετε και το το mail σας. Μην βάζετε τηλέφωνο εξ αρχής.
Να είσε συνεπής με τις συναλλαγές σας, το blog δεν φέρει καμία ευθύνη.

Μην ξεχνάτε να αναφέρετε την ηλικία του σπόρου δηλαδή ποια χρονιά τον πήρατε  για να ξέρουμε την διάρκεια ζωής του.



Εξ αρχής σας παραθέτω τις δικές μου ποικιλλίες που είναι προς ανταλλαγή:

-Ντοματάκια σαντορίνης
-Πιπεριά κόκκινη καυτερό,
-Πιπεριά γλυκιά πράσσινη
-Καλαμπόκι
-Μπάμια μεγάλη
-Ντοματάκι ΡΟΜΑ
-πεπόνι διαφορες ποικιλλίες
-κολοκυθα για γλυκό
-καρπούζι
-Λούφα
-Αγγουρι μεγάλο 
-Άνηθο
-Μαιντανό
-Βασιλικό
-Ματζουράνα
-Ρόκα
-Ντομάτα
-Μελιτζάνα  Μακρυά -φλάσκα
-Ρεπάνι μεγάλο λευκό
-Μαρούλι


Μικροί μου ερασιτέχνες αγρότες Εμπρός η σεζόν ξεκινά

Σε κάθε ποικιλία παραδοσιακών σπόρων που ανταλλάσετε μεταξύ σας θα πρέπει να στέλνετε τουλάχιστον 10 σπόρους για λαχανικά όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα κλπ, τουλάχιστον 6 για μεγαλύτερους σπόρους όπως πχ.για καλαμπόκι και ακόμα περισσότερους για μυρωδικά όπως άνηθος, μαϊντανός που ο σπόρος είναι μικροσκοπικός.
Σε κάθε ποικιλία λαχανικών που στέλνετε σε άλλο άτομο να γράφετε πάνω στο φακελάκι το όνομα του σπόρου όσο πιο συγκεκριμένα μπορείτε, την περιοχή από όπου συλλέχτηκε και το έτος που συλλέχτηκε.
 


ΣεΑνταλλαγή σπόρων

Σε αυτή την ενότητα μπορείτε να ανταλλάσσεται σπόρους μεταξύ άλλων που ενδιαφέρονται.
Όποιος ενδιαφέρεται για ανταλλαγή απλώς γράφει ένα σχόλιο στην ανάρτηση με τις ποικιλίες που διαθέτει.
Υποχρέωση του κάθε ενδιαφερόμενου είναι να αναφέρει τις ποικιλίες από σπόρους που διαθέτει μαζί με ένα ενεργό email ή τηλέφωνο επικοινωνίας.

Στη συνέχεια ο κάθε ενδιαφερόμενος επικοινωνεί μόνος του με email ή τηλεφωνικός και συνεννοούνται για κάθε ανταλλαγή.
Το blog δεν φέρει καμία ευθύνη ούτε επεμβαίνει ή ελέγχει την όλη διαδικασία.

Θα σας παρακαλούσα εδώ να γράφετε ή να στέλνεται email μόνο όσοι ενδιαφέρονται για ανταλλαγή σπόρων για να υπάρχει μία τάξη.

Δυστυχώς δεν διαθέτω τόση μεγάλη ποσότητα σπόρων για να στείλω σε όλους.
Η ενότητα φτιάχτηκε κυρίως για ανταλλαγή σπόρων μεταξύ σας, όχι για δωρεάν σπόρους. 
Εαν υπάρξει μελλοντικός τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί νέα ενότητα που θα το αναφέρει.

Ελπίζω οι φίλοι καλλιεργητές ποικιλιών σπόρων να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Σαν αρχή παραθέτω τις δικές μου ποικιλίες που είναι διαθέσιμες για ανταλλαγή:
- See more at: http://www.ftiaxno.gr/2012/01/blog-post_24.html#sthash.5NB4py95.dpuf

Α-Ω Θεσσαλονίκη τεχνική ΚΟΜΠ (cob). Την Κυριακή 8/2/2015 στο Στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολύχνη, θα παρακολουθήσουμε Σεμινάριο ΚΟΜΠ για κατασκευές σπιτιών στις 11.00π.μ.


Καθώς μεγαλώνει ο κύκλος των ανθρώπων που ενδιαφέρονται και ασχολούνται έμπρακτα με την αυτάρκεια, διαφαίνεται και η ανάγκη της επικοινωνίας όλων αυτών των ανθρώπων μεταξύ τους.

Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμειγμένος με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.

 Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμα.

Μπορείτε να έρθετε και εσείς στην ενημέρωση
Πίσω από τις παιδικές χαρές, στη 2η είσοδο του στρατοπέδου εκεί που είναι οι λαχανόκηποι.


Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Αν ξέραμε τι βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας!

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

 ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!

Α-Ω Ντόπιοι παραδοσιακοί ελληνικοί σπόροι.Που θα βρω παραδοσιακούς ντόπιους σπόρους λαχανικών για καλλιέργεια.Πως να ξεκινήσω σπορόφυτα λαχανικών.Ελληνικοί ντόπιοι σπόροι προς εξαφάνιση στην καλύτερη τιμή

 
Πως να ξεκινήσετε αυτό το ωραίο χόμπυ της καλλιέργειας της γης.
Το καλύτερο και πιο οικονομικό είναι να ξεκινήσετε την καλλιέργεια από σπόρους
Για να μάθετε τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυτού. Και να είστε σίγουροι για τις ποικιλλίες.

Πως να διατηρήσετε και να καλλιεργήσετε τους πατροπαράδοτους γνήσιους ελληνικούς σπόρους, που μπορεί να μην βγάζουν μεγάλη παραγωγή όπως τα μεταλλαγμένα υβρίδια, σας αποζημιώνουν όμως με την γεύση και την ποιότητα τους. 
Οι παραδοσιακοί σπόροι είναι ανθεκτικοί στις ασθένειες, δίνουν τρομερή γεύση

Πως να διατηρήσετε και εσείς τους ελληνικούς σπόρους για να μην χαθούν.
Στο τέλος κάθε σεζόν θα πρέπει να κρατήσετε και σπόρους από τις καλλιέργειες σας ώστε να τους διαιωνίσουμε στα παιδιά μας, για να μην χαθούν οι ποικιλλίες μας από τα υβρίδια, και είμαστε πάντα εξαρτώμενοι από τις εταιρίες.





Για πληροφορίες σπόρων ή φυτών παραδοσιακών ποικιλλιών
Στείλε τώρα μύνημα στο zevs2013ltd@yahoo.g









Α-Ω Πως να διατηρήσουμε φρέσκα λαχανικά για αρκετό καιρό.Φρέσκο μαιντανό, άνιθο,σέλινο, ρεπανάκι, καρότο για βδομάδες


 Το πρόβλημα το έχω με τον μαιντανό, άνιθο, σέλινο, ρεπανάκια εώς τώρα. Αναγκαζόμουν να τα βάζω στην κατάψυξη. Μετά βρήκα τρόπο να έχω ένα παρτέρι στο μπαλκόνι και να κόβω πάντα φρέσκα. Υπάρχει όμως και εποχή που δεν ευδοκιμούν και αυτά, για παράδειγμα ο άνηθος το χειμώνα παγώνει. Τα σέλινα επίσης. 
Την λύση μου την έδωσε ένα άρθρο που διάβασα της Κατερίνας Γκίκα



Διατηρούμε φρέσκα και τα μυρωδικά

Είμαι εργένισσα, μαγειρεύω τις περισσότερες φορές μόνο για τον εαυτό μου αλλά θέλω να έχω όλα τα μυρωδικά στο ψυγείο μου, ώστε να επιλέξω τι χρειάζομαι όταν θα βάλω την κατσαρόλα στη φωτιά.
Θέλω να έχω σέλινο για τις σούπες μου και κόλιανδρο για τις σαλάτες μου. Τα έβλεπα στον πάγκο στη λαϊκή και ήθελα να τα πάρω όλα, και τα έπαιρνα, αλλά συνήθως μετά από δέκα μέρες τα πέταγα άθικτα ή έχοντας χρησιμοποιήσει λίγα κλωναράκια από τo καθένα. Και όταν τα χρειαζόμουν, δεν είχα. Αναρωτιόμουν γιατί δεν έχουν μικρότερα ματσάκια για μας, τους εργένηδες. Τα τύλιξα σε χαρτί, τα έβαζα σε νερό, πειραματιζόμουν με διάφορες πατέντες προκειμένου να διατηρήσω τα μυρωδικά στο ψυγείο μου περισσότερο διάστημα. Τελικά βρήκα τη λύση και, πιστέψτε με, έχω τα μυρωδικά μου από τα Χριστούγεννα, που πήγα στο χωριό, και αντέχουν ακόμα...
Αποστειρώνω μερικά βαζάκια με καυτό νερό. Εδώ έχω δύο μικρά, μπορείτε να βάλετε ακόμα μεγαλύτερα ώστε να αναπνέουν ή, αν έχετε την δυνατότητα, να βάλετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Βάζουμε μέσα σε κάθε βαζάκι κι από ένα ματσάκι άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, μάραθο, κόλιανδρο, ακόμα και ρόκα, τα κλείνω με τα καπάκια τους και τα τοποθετώ στο ψυγείο. Παίρνουμε όσο θέλουμε και μετά ξανακλείνουμε το βάζο.
Κάποια στιγμή, μετά από δυο-τρεις βδομάδες, μέσα μαζεύει λίγο υγρασία, μπορούμε τότε αν θέλουμε να ξαναφρεσκάρουμε το γυάλινο μπολ και να το σκουπίσουμε. Αυτό είναι προαιρετικό γιατί ουσιαστικά δεν παθαίνουν τίποτα. Ακόμα κι αν τα ξεχάσετε εκεί για έναν - δύο μήνες, όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάποιο μυρωδικό, θα ανοίξετε το βαζάκι και θα είναι σαν φρέσκο.
Θα ήθελα με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσω και το σπανάκι, αλλά θα χρειαζόταν πολύ μεγάλο γυάλινο σκεύος, οπότε αυτό μπαίνει στην κατάψυξη αφού προηγουμένως το καθαρίσω, το πλύνω και το περάσω από ζεματιστό νερό.

ΥΓ: Αν μάλιστα τα τυλίξετε και σε χαρτί κουζίνας και μετά τα βάλετε στο αποστειρωμένο βαζάκι, θα ζήσουν ακόμη περισσότερο.

Καλή επιτυχία

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Α-Ω Ρυζόγαλο με μαστίχα και φρέσκο γάλα

 

Υλικά συνταγής

Μια και σε λίγο θα αρχίσει η νηστεία, είπαμε να ευχαριστηθούμε λίγο τα γαλακτοκομικά πριν τα κόψουμε. Πήγαμε λοιπόν στο μανδρί και αγοράσαμε φρέσκο γαλατάκι, το οποίο βράσαμε.

  • 3/4 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 5 φλ. τσαγιού φρέσκο γάλα
  • 1/4 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ (ή νεσεστέ
  • κανέλα για το πασπάλισμα

 
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ρύζι με το νερό και το αλάτι. Σιγοβράζουμε για 10΄ να φουσκώσει  το ρύζι. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαστίχα κι ανακατεύουμε. Όταν το ρύζι βράσει, τότε διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό κι ανακατεύοντας το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για λίγο να αρχίσει να πήζει το ρυζόγαλο. Όπως είναι ζεστό, το μοιράζουμε σε 6 μπολάκια ή σε 6 κολονάτα ποτήρια. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το παγώνουμε στο ψυγείο.

Mερίδες: 6

Α-Ω Η Ρωσία: Διεκδικεί αποζημιώσεις πολέμου από τη Γερμανία


Με τίτλο «Η ιδέα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, δεν έχουν υποβληθεί για δημόσια συζήτηση στην Κρατική Δούμα» το ρωσικό δημοσίευμα του Ria Novosti, έκανε λόγο για πρόταση αποζημιώσεων για τα δεινά που προκλήθηκαν απο τη Γερμανία στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιδέα για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας της Κρατικής Δούμας για να προχωρήσει σε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν κατα τη διάρκεια του Β\\\'ΠΠ στην Σοβιετική Ένωση απο τη Γερμανία , βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της συζήτησης στους βουλευτές που αναφέρονται σε αυτήν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον Γιούρι Σουβάλοφ, αναπληρωτή της Κρατικής Δούμας, προϊσταμένου του Τμήματος δημοσίεων Σχέσεων και συνεργασίας με τα ΜΜΕ.
Προηγουμένως, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Μιχαήλ Ντεγκτουάρεφ, δήλωσε στην εφημερίδα Ισβέστια ότι \\\'οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας, δημιούργησαν ομάδα εργασίας για να προβούν σε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκε από τη Γερμανία στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.Το ποσό που θα προκύψει αναμένεται να παρουσιασθεί στη Γερμανία ως υποχρεώσεις επανορθώσεων

Αναρτήθηκε:  http://apokalyptikodeltio.gr/index.php/kentro-kentriki-dipli/7334-diekdikei-apozimioseis-polemou-apo-ti-germania-i-rosia.html