Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Α-Ω Ερχονται μειώσεις σε όλες τις συντάξεις το 2015 όποια κι αν είναι η κυβέρνηση

 Ερχονται μειώσεις σε όλες τις συντάξεις-Τι αλλάζει στις κατώτατες και στο ΕΚΑΣ
Ποιους περιορισμούς στο ύψος των κύριων συντάξεων επιβάλλει ο νέος τρόπος υπολογισμού από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι μεταβολές στις κατώτατες, στις αναπηρικές αλλά και στο σύνολο των παροχών για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα από το νέο έτος. 
Σημαντικά μειωμένες θα είναι από το 2015 όλες οι νέες συντάξεις, καθώς ο τρόπος υπολογισμού που προκύπτει από την εφαρμογή του μνημονιακού ασφαλιστικού νόμου 3863 επιφέρει σειρά αλλαγών σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.
Εκτός από το ύψος της βασικής σύνταξης και το ΕΚΑΣ που όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr θα είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μειωμένες θα είναι και οι κατώτατες συντάξεις, όπως και οι αναπηρικές.

Αναλυτικά, το ύψος της βασικής σύνταξης, σύμφωνα με τον νόμο, θα υπολογιστεί με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ανάλογα με το πώς θα εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος συντελεστής, η βασική σύνταξη θα ξεκινά από 330 ευρώ και με το ζόρι θα φθάνει τα 360. Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΔΕΗ 11770 ο οποίος είναι με χρέωση και δεν εξυπηρετεί.Για άλλη μια φορά η ΔΕΗ τρώει χρήματα χωρίς να προσφέρει

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΙΤΗ :
Πήγαμε σήμερα στη ΔΕΗ για να κάνουμε το τιμολόγιο μας κοινωνικό, και για ρύθμιση οφειλών. Ο προιστάμενος μας παρέπεμψε στον τηλεφωνιό αριθμό 11770.

Ξεκινήσαμε από το πρωί να παίρνουμε τηλέφωνο απο κινητό σε αυτόν τον αριθμό ο οποίος όλη μέρα μας έβγαζε στην αναμονή και μας έφαγε μια κάρτα κινητού 10ευρω.
Δηλαδή την αναμονή που μας βάζει το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ και δεν κάνουμε δουλειά την χρεωνόμαστε για ολόκληρα πεντάλεπτα χωρίς να καταφέρουμε όλη μέρα ούτε ρύθμιση να κάνουμε, ούτε το τιμολόγιο μας κοινωνικό και ενώ έχουμε οικονομικό πρόβλημα, είμαι άνεργος, αφήσαμε σήμερα στη ΔΕΗ 10 ευρω.

-Μα καλά σε χαρτορίκτρα πήραμε τηλέφωνο  για τα χαρτιά;
-Ανοίκουστο, για Οργανισμό που απαιτεί από τις ευπαθής ομάδες να τρώει σε καθημερινη βάση χρήματα.

Απαιτώ να παρέμβει ο Εισαγγελέας και οι κρατικές υπηρεσίες σε αυτό το θέμα.
'Ηδη είμαστε τρελλαμένοι με τις χρεώσεις που διαρκώς μας χρεώνουν τις επενδύσεις τους, και ότι θέλουν χωρίς να μας ρωτήσουν. Μας κόβουν το ρεύμα μας χρεώνουν, μας συνδέουν το ρεύμα μας χρεώνουν.
Που είναι το κράτος;
Που είναι οι Αρχές;
Που είναι ο Νόμος;
 

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Α-Ω Σπιτικοί Μεζέδες για ούζο, ή κρασάκι.Φτιάχνω Λαδοτύρι αρωματικό πικάντικο με κατσικίσιο τυρί από Ωραιόκαστρο


Είμαι λάτρης όλων των τυριών. Σκληρά, μαλακά, λευκά, κίτρινα, πικάντικα, μουχλιασμένα μου αρέσουν όλα μαζί με κρασάκι ή τσιπουράκι.
Λόγω της κρίσης έχουμε κόψει τα πάντα εν έτη 2014. Οπότε αποφάσισα να πειραματιστώ σε παρασκευή του δικού μου τυριού.
Πήρα τηλεφωνο το φίλο μου τον Λεωνίδα Ζάικο στη Νεοχωρούδα Δήμου Ωραιοκάστρου πίσω από το κλειστο Γυμναστήριο, και επισκέφτηκα το μαντρί του 10.00, μια και ήταν το τελευταίο γάλα των κατσικιών τέλος Σεπτέμβρη. Ο Λεωνίδας χάρηκε  που αποφάσισα να ασχοληθώ και περιμένει να του πάω μεζέ για το δικό του τσίπουρο, εάν το πετύχω.Έτσι λοιπόν ξεκίνησα και έκανα την 1η μου προσπάθεια για κατσικίσιο τυράκι.Η επόμενη προσπάθεια για κατσικίσιο τυρί θα είναι Πάσχα, γιατί τότε θα ξαναέχει γάλα για κανένα μήνα. Αν αρχίσετε να το συνηθίζετε θα πρέπει να κάνετε 2 φορές το χρόνο. Της Άνοιξης το γάλα είναι πιο παχύ και ίσως έχει άλλη γεύση.
Με 20 λίτρα γαλατάκι κατσικίσιο έκανα 6 κιλά τυράκι κατσικίσιο, λίγη μυτζήθρα και το λαδοτύρι μου. Ως πνεύμα ανύσηχο όμως ήθελα να δοκιμάσω και κάτι παραπάνω.
Έτσι έφτιαξα και πικάντικο λαδοτύρι το οποίο φυλάω για ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Έκοψα το τυράκι μου αφού το είχα περάσει με αλάτι σε ακανόνιστα κομμάτια. Το έπλυνα και το έβαλα στο φούρνο στους 100 βαθμούς να ξεραθεί λίγο (καμιά ώρα περίπου μέχρι να πιάσει ξερή κρούστα). Διότι ο ήλιος έχει εξαφανιστεί εδώ και μέρες, αλλά δεν θα επιχειρούσα στη Θεσσαλονίκη να βγάλω έξω τυρί στο καυσαέριο.

Μέσα στο βάζο έβαλα
  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι.
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή φρέσκιες πιπεριές μικρές κόκκινες)
  • Ένα κλωναράκι θυμάρι, φρέσκια ρίγανη ( ή βασιλικό) ξερό ή φρέσκο
  • ελαιόλαδο
  • ένα βάζο
Τα τοποθετούμε όλα στο βάζο, σκεπάζουμε με καλό ελαιόλαδο και τα βάζουμε στο ντουλάπι, όχι ψυγείο. Ανά 15 μέρες ανακινούμε το βάζο να βγούν τα αρώματα απο τα βότανα.
Μπορούμε να καταναλώσουμε μετά  δύο μήνες αφού το τυράκι μας ψηθεί στο λάδι.

Μπορείτε να το επιχειρήσετε και με έτοιμο τυρί της αρεσκείας σας. Και καλές τσικουδιές, ή καλά τσίπουρα.
Καλή επιτυχία σε όσες δοκιμάσουν. περιμένω σχόλια και εντυπώσεις και μην ξεχνάτε μια παλιά ελληνική παροιμία:

Τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι, δεν έχουμε κουτάλια

γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Α-Ω Έρχεται η Μόδα του κελαριού στα σπίτια μας και πάλι μετά από 50 χρόνια.Τελικά πάμε πίσω?


Κάποτε τα σπίτια οι παλιοί τα έχτιζαν με κελάρι. Το μισό σπίτι ήταν μέσα στο χώμα κατασκευασμένο με πέτρες. Γιατί άραγε? Γιατί απλά ήταν η καλύτερη μόνωση. Δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Έτσι χωρίς έξοδα και καύσιμα έκανα το κελάρι ψυγείο. Ήταν η σημερινή αποθήκη του κάθε σπιτιού που σήμερα την έχουμε στον όροφο και βάζουμε καταψύκτες και πληρώνουμε ΔΕΗ για να έχουμε τρόφιμα στο σπίτι και να μην τρέχουμε κάθε τρεις και λίγο στα ΜΑΡΚΕΤ.

Βέβαια αν σε κάποια νυκοκοιρά σήμερα της περιγράψεις αυτή τη ζωή θα της σηκωθεί η τρίχα.
Την λύση δίνει η πολεοδομία όμως για τα εκτός σχεδίου, που έφερε και πάλι αυτό το σχέδιο ως νόμιμο, όπου το μισό υπόγειο πρέπει να είναι στη γη.
Στην αρχή δεν μας άρεσε, αλλά τώρα που το σκέφτομαι και το αναλύω είναι για καλό μας.
Σκεφτείτε το υπόγειο σας, ένα τεράστιο χώρο φυσικού ψυγείου, που αντί για σαβούρες και αχρείαστα πράγματα θα περιέχει τρόφιμα, τυριά, κρασιά, και εργαλεία παραγωγής αυτών.
Δεν είναι καλύτερο? Και ο άνθρωπος τρώγοντας πιο φυσικές τροφές είναι πιο υγιής, και πιο ευτυχισμένος. Μήπως τέλικά το παρελθόν πρέπει να μας διδάξει?

Όταν το 2009 μίλησα για σόμπες ξανά στις μεζονέτες, ήμουν γραφική και παράλογη. Οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν σε 5 χρόνια. Φτάσαμε να έχουμε τα πολυτελή σπίτια, τα οποία δεν μπορούμε να ζεστάνουμε ή να συντηρήσουμε. 

Γράφει η Σοφία Κυριακίδου

Α-Ω φτιάξτε το δικό σας σπιτικό αμπόν σαλάμι HAM και θα με θυμηθείτε

syntagi spitiko jambon i ham
Υλικά
1 κομμάτι χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο, δεμένο, από 2 ως 3 κιλά
άρμη με 450 γραμ. αλάτι σε 3 λίτρα νερό
6-12 σκελίδες σκόρδο
ξύσμα φλούδας από ένα λεμόνι
ξύσμα φλούδας από δύο πορτοκάλια
3 κλωναράκια δεντρολίβανο
2 μπαστουνάκια κανέλα
2 κ.σ. θυμάρι
7 φύλλα δάφνης
7 γραμ. αστεροειδές
4 γραμ. σπόροι κόλιαντρου
2 γραμ. γαρίφαλο
4 γραμ. μπαχάρι
1 γραμ. σπόροι κέδρου