ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ
Γύρω από το ΚΤΗΜΑ έχω αρκετές άγριες φραγκοσυκιές που τις φύτεψε
κάποτε η γιαγιά Αγγελική μια και οι κάκτοι ήταν η αδυναμία της. Έφερε λοιπόν
μερικά φύλλα την εποχή του 1980 κάποτε και γέμισε η περιοχή.
Την 1η χρονιά τις έβλεπα να γεμίζουν σύκα και μετά
να χάνονται γιατί κανείς δεν τα εκτιμούσε.
Την 2η χρονιά δοκίμασα και έκανα λικέρ
Την φετεινή χρονιά είπα ότι θα τα αξιοποιήσω στο έπακρο μια
και η γλυκόξινη γεύση τους μου αρέσει πολύ και οι βιταμίνες που έχουν δεν πρέπει
να χάνονται
Έτσι ξεκίνησα τα πειράματα. Τα άγρια φραγκόσυκα έχουν πολλά κουκούτσια και είναι αδύνατον να τα φάμε.Έτσι εκμεταλλευόμαστε τις βιταμίνες φτιάχοντας τα χυμό, μαρμελάδα, λικέρ, ντρέσιγκ, γλυκόξινες σάλτσες, ζελέ
1η συνταγή
μαρμελάδα φραγκόσυκου
1 κιλό καθαρισμένα φραγκόσυκα
300 γραμμάρια ζάχαρη
χυμός από ένα λεμόνι, ΖΕΛΑΤΙΝΗ
300 γραμμάρια ζάχαρη
χυμός από ένα λεμόνι, ΖΕΛΑΤΙΝΗ
Όπως ακριβώς κάνουμε όλες τις μαρμελάδες με προσθήκη πηκτίνης
φυσικά γιατί είναι σκέτο ζουμί και αλλιώς δεν πήζει.
Καθάρισα τα σύκα τα έβαλα να πάρουν μια βράση και να βγάλουν
τα υγρά τους, τα στράγγιξα να φύουν τα κουκούτσια και με το ζουμί τη ζάχαρη και
την πηκτίνη έκανα την πιο τέλεια γλικόξυνη μαρμελάδα που δοκίμασα, με τέλειο ρουμπινί χρώμα.
ΣΩΣ για ντρέσιγκ στις
σαλάτες
Πάλι ακολούθησα την 1η μέθοδο, αλλά αντί για ζάχαρη
έβαλα λίγο στέβια, μέλι, λίγη πηκτίνη και λίγο ζάχαρη και έκανα ένα σιρόπι για τις
σαλάτες μου που θα δίνει γεύση μαζί με το χειροποίητο ξύδι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου