Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ENAΣ ROOF-GARDEN ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ






Μια Κινέζικη παροιμία 

Αν θές να είσαι χαρούμενος για μια μέρα βγες έξω διασκέδασε και πιες.


Αν θες να είσαι χαρούμενος για ένα χρόνο παντρέψου.

Και αν θες να είσαι χαρούμενος για μια ζωή ασχολήσου με τον κήπο σου.

Roof garden. Κήπος στην ταράτσα. Όνειρο για πολλούς, ειδικά σε μεγαλουπόλεις που το ποσοστό πρασίνου είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένα τέτοιο μέρος μπορεί να λειτουργεί ως μικρός πνεύμονας οξυγόνου και δροσιάς ειδικά στις μεγάλες πόλεις που πάσχουν πάνω σ’ αυτόν τον τομέα. Οι ειδικοί πάνω στο θέμα λένε ότι, με σωστή υποδομή και μια καλή μελέτη μπορεί κάθε ταράτσα να μεταμορφωθεί σε roof garden.


Η αισθητική και περιβαντολλογική αξία ενός κήπου στην ταράτσα –γνωστού ως roof garden- είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα που πάσχουν από έλλειψη πρασίνου και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι πολύ επιβαρημένες.
Στην Ελλάδα η παρουσία πρασίνου στα κτίρια είναι σχεδόν ανύπαρκτη αντίθετα με πολλές πόλεις της Ευρώπης που αποτελεί συνήθεια αιώνων. Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας ανοίγει νέους δρόμους κάνοντας πιο εύκολη και προσιτή τη δημιουργία  roof garden, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου και του περιβάλλοντος.
-Έτσι λοιπόν η κατασκευή ενός κήπου στην ταράτσα δημιουργεί χώρους αναψυχής και ξεκούρασης για τους ενοίκους, προσφέροντας ευχαρίστηση με τα  φυσικά οπτικά ερεθίσματά του, ενώ συμβάλλει σε μια σημαντικά βελτιωμένη εμφάνιση του κτιρίου και συνολικότερα της πόλης.
-Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα καθώς φιλτράρει τη σκόνη, απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο.
-Το καλοκαίρι μειώνει την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία, μέχρι και 50%.
-Βοηθά στην καλύτερη διαχείριση των όμβριων υδάτων.
-Ελαττώνει τα επίπεδα του θορύβου.
-Δημιουργεί νέα οικοσυστήματα, αφού τα φυτά προσφέρουν τροφή και καταφύγιο σε πουλιά και χρήσιμα έντομα που δυσκολεύονται να επιβιώσουν στο αστικό περιβάλλον.
-Προστατεύει την επιφάνεια της στέγης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την υπεριώδη ακτινοβολία παρατείνοντας τη ζωή της ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα στη μόνωση του κτιρίου, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι roof garden και η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται από τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά της στέγής.

  • Ο επιφανειακός ή επεκτατικός (extensive): Πρόκειται για έναν ελαφρύ, μικρού βάθους κήπο, όπου χρησιμοποιούνται φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία και στις ακραίες ατμοσφαιρικές συνθήκες, με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, λίπανσης και άρδευσης, όπου η βλάστηση όμως χαρακτηρίζεται από έλλειψη ποικιλίας φυτών και κινδυνεύει να γίνει μονότονη.
  • Ο εντατικός ή καθετοποιημένος (intensive): Πρόκειται για ένα βαθύτερο κήπο που μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγαλύτερη γκάμα φυτών, θάμνους και δένδρα, και απαιτεί κατασκευή που θα μπορέσει να υποστηρίξει ένα μεγαλύτερο φορτίο υλικών. Λόγω της ποικιλίας φυτών που μπορεί να φιλοξενήσει αυτό το είδος κήπου απαιτεί πιο συστηματική συντήρηση.
    Οι παράμετροι που πρέπει να εξετάσουμε πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός roof garden  είναι:
  • Η στατικότητα της στέγης μας. Σε συνεργασία με τον μηχανικό θα πρέπει να σιγουρευτούμε αν η στέγη μας μπορεί να αντέξει το επιπλέον βάρος της κατασκευής, του χώματος και των φυτών και θα μας βοηθήσει να κρίνουμε για το είδος του κήπου που θα επιλεγεί.
  • Η κατάσταση της στέγης. Θα μας στοιχίσει λιγότερο αν η δημιουργία του προβλεφθεί πριν ή κατά τη διάρκεια κατασκευής της στέγης μας.
  • Η άρδευση και αποστράγγιση του κήπου.
  • Η μόνωση και στεγανοποίηση της στέγης
  • Η επιλογή του εδάφους και των φυτών
  • Το πρόγραμμα συντήρησης και διαχείρισης του κήπου

    Ένα πανέμορφο σπίτι… roof garden!

    Αυτό είναι ένα πανέμορφο σπίτι σε 4 επίπεδα. Το “Meera House” κατασκευάστηκε στη Σιγκαπούρη από την ομάδα της Guz Architects. Πανέμορφο…και πρωτότυπο!!!


Με τη σωστή περίφραξη και τα κατάλληλα φυτά η ταράτσα μπορεί να μεταμορφωθεί σ’ έναν ιδιωτικό παράδεισο που είναι ταυτόχρονα και πολύτιμος πνεύμονας οξυγόνου για τις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, στις οποίες υπάρχει κατά κανόνα αισθητή έλλειψη πρασίνου. Ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες, μπορείτε να αναθέσετε το σχεδιασμό του κήπου σ’ έναν αρχιτέκτονα τοπίου, ένα γεωπόνο – κηποτέχνη, έναν κηπουρό ή να επιχειρήσετε να τον φτιάξετε μόνοι σας.

Αν επιλέξετε την τελευταία λύση, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:
1. Αποτυπώστε το διαθέσιμο χώρο πάνω σ’ ένα χαρτί με κλίμακα. Σημειώστε, επίσης, τις διαστάσεις της ταράτσας, τον προσανατολισμό της σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα, οτιδήποτε είναι χτισμένο πάνω της και τη θέση των γειτονικών κτιρίων και των ψηλών δέντρων που μπορούν να προσφέρουν σκιά στις θερμές ώρες της ημέρας.
2. Παρατηρήστε τη διαδρομή που κάνει ο ήλιος στον ουρανό και την κατεύθυνση που έχει συνήθως ο άνεμος. Επίσης, ενημερωθείτε για το είδος των ανέμων που φυσούν στην περιοχή, ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη για τις κλιματικές συνθήκες βλάστηση
3. Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά και ρίξτε μια ματιά στους γύρω κήπους. Βρείτε αυτούς που έχουν την πιο ωραία εμφάνιση και σημειώστε τα είδη βλάστησης που περιλαμβάνουν, ώστε να μπορέσετε να τους «αντιγράψετε».
4. Επειδή δεν είναι πάντοτε εύκολο να φυτέψετε γκαζόν στην ταράτσα, χρησιμοποιήστε μεγάλες ζαρντινιέρες (κατά προτίμηση από ξύλο) για να φυτέψετε δέντρα και θάμνους. Όταν αυτά τα φυτά ψηλώσουν, θα σχηματίσουν ένα αδιαπέραστο πράσινο τείχος που θα σας προστατεύει πλήρως από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε μικρά χωμάτινα παρτέρια στις γωνίες της ταράτσας και να φυτέψετε μερικά φυτά πάντως καιρού, όπως είναι η γιούκα, τα φοινικοειδή, η αγγελική και τα κυπαρίσσια leiland ή golden crest. Εξαιρετικά διακοσμητική είναι και η ελιά, την οποία μπορείτε να την προμηθευτείτε μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα και να τη μεταφυτέψετε σ’ ένα σχετικά φαρδύ παρτέρι, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν φυσιολογικά οι ρίζες της.
Τι πρέπει να προσέξετε:
1. Για να μην απαιτεί διαρκή φροντίδα ο κήπος προτιμήστε να επενδύσετε το μεγαλύτερο μέρους του με πλακόστρωτο (π.χ. πλάκες Καρύστου, βότσαλα ή ειδικά πλακίδια εξωτερικών χώρων τύπου «Cotto»). Εναλλακτικά μπορείτε να καλύψετε την ταράτσα με ξύλο τικ, το οποίο έχει εξαιρετική αντοχή στις περιβαλλοντικές επιθέσεις και τη φθορά που προκαλούν οι μύκητες λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σ’ ένα αντισηπτικό αιθέριο έλαιο.
2. Αποφύγετε να στριμώξετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στον κήπο και φροντίστε να εξασφαλίσετε σε κάθε φυτό το χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
3. Επειδή τα παρτέρια έχουν υψηλό κόστος, προτιμήστε να φτιάξετε 2-3 μεγάλα αντί για πολλά και μικρά σε μέγεθος.
4. Προτού φυτέψετε δέντρα και θάμνους ενημερωθείτε από κάποιον γεωπόνο πόσο πολύ ψηλώνουν και πόσο συχνά χρειάζονται κλάδεμα για να διατηρηθούν στο επιθυμητό ύψος.
5. Εξασφαλίστε την απαιτούμενη παροχή νερού για να διευκολυνθείτε στο πότισμα των φυτών.
6. Επειδή η ταράτσα, σε αντίθεση με τις βεράντες του σπιτιού, είναι τελείως εκτεθειμένη στον ήλιο και τον αέρα, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα είδος σκέπαστρου για να μπορέσετε να απολαύσετε την παραμονή σας εκεί δίχως τον κίνδυνο ηλίασης. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με μια ξύλινη πέργκολα, η οποία θα αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή αν καλυφθεί μ’ ένα αναρριχητικό φυτό. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη πάνινη ομπρέλα με ξύλινο σκελετό και μεταλλική ή πλαστική βάση. Φροντίστε μόνο να την δέσετε καλά σε κάποιο σταθερό σημείο του χώρου (π.χ. κάγκελα) για να μην μπορεί να παρασυρθεί από τον άνεμο.
7. Για να γίνει ασφαλής η παραμονή σας στον πρωτότυπο αυτό κήπο, η ταράτσα χρειάζεται την κατάλληλη περίφραξη. Μπορείτε να φτιάξετε ένα «φράχτη» με κάγκελα ή με τη βοήθεια πυκνών αδιαπέραστων θάμνων που είναι φυτεμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο μέσα σε μεγάλες πήλινες ή πλαστικές γλάστρες. Προτιμήστε τα κάγκελα αν η ταράτσα βρίσκεται σε πολυώροφο οίκημα και τους θάμνους αν βρίσκεται σε μονοκατοικία, οπότε είναι μικρότερη η απόσταση που τη χωρίζει από το έδαφος

Σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, μολονότι διαθέτουν ασύγκριτα περισσότερους αστικούς κήπους από εμάς, ενθαρρύνεται η δημιουργία κήπων και πράσινων εκτάσεων στις στέγες των σπιτιών.

Στη σύγχρονη εποχή, η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες που τη δεκαετία του '60 έφτιαξαν κήπους στις στέγες. Εκτιμάται ότι σήμερα το 10% των στεγών στη Γερμανία είναι φυτεμένες. Τη Γερμανία ακολούθησαν η Ελβετία και η Αυστρία. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν πολλές ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές χώρες.

Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων για Πράσινες Κατασκευές (EFB - Europaische Foderation der Bauwerksbegrunungsverbande) μετέχουν οι ενώσεις της Γερμανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ουγγαρίας, Σουηδίας και Αγγλίας.

Γι αυτό ξεκινήστε σήμερα...Φυτέψτε.... Ομορφύνετε βεράντες ταράτσες.
Το χειρότερο σε έναν όμορφο κήπο, είναι να τον βλέπεις παραμελλημένο.
Μην αφήνετε τα φυτά σας χωρίς κούρεμα, ξεβοτάνιασμα, πότισμα.
Φανταστείτε τα μαλιά σας να τα αφήνατε ακούρευτα 12μήνες σε τι κατάσταση θα ήταν.Έτσι και οι θάμνοι, ή τα δέντρα θέλουν περιποίηση.Η ομορφιά ενός τοπίου ή χώρου πολλές φορές μπορεί να βρίσκεται σε απλά μικρά πράγματα.

Ίσως τελικά μέσα από όλη αυτή την "κρίση" τη δυσκολία των εποχών καταλάβουμε ότι το μόνο που είναι δωρεάν και μπορούμε να το αποκτήσουμε είναι "οι καλές σχέσεις με τους γείτονες και ένοικους μιας οικοδομής και ενός συγκροτήματος" και ο κήπος είναι ένα καλό κοινό κίνητρο για να βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτών των σχέσεων. Φανταστείτε να μην μπορείτε να βγείτε έξω, λόγο έλλειψης χρημάτων, αλλά πάνω στην ταράτσα να σας περιμένει πάντα μια όμορφη γωνιά που θα ψήσετε, θα πιείτε τον καφέ σας, θα χαλαρώσετε λίγη ώρα...

Γραφει η
Κυριακίδου Σοφία

Δεν υπάρχουν σχόλια: